sem v veliki dilemi in prosim za vaša cenjena mnenja!
Sem samostojna podjetnica in sem bila v letu 2007 na bolniški od 24.oktobra do konca leta.
Ali to pomeni, da sem poslovala manj kot 12 mesecev? in si ne smem uveljavljati cele splošne olajšave za celo leto 2007?
Prav tako sem v dilemi kako ta podatek pravzaprav upoštevati pri obračunu davka od dohodkov od dejavnosti.
Ne glede na bolezen nosilca dejvnosti, s.p. še vedno "opravlja dejavnost". To pomeni, da ste poslovali od 01.01. do 31.12.2007 in pri davčnem obračunu lahko upoštevate splošno olajšavo.
Ker imate boleznino deljeno na dva dela: do 30 delovnih dni gre v vaše breme, kar je nad 30 delovnih dni gre v breme zavoda. Od zavoda ste prejeli nadomestilo (sicer v neto znesku) in prav tako tudi obračun nadomestila. Iz tega obračuna lahko ugotovite ali je zavod pri izračunu nadomestila upošteval 1/12 splošne olajšave ali ne in vam izračunal akontacijo dohodnine po lestvici. Če je upošteval, potem ste opravičeni le do 11/12 splošne olajšave, ki jo vpišete v davčni obračun. Kolikor pa olajšave ni upošteval in vam je dohodnino obračunal po stopnji 25% (kot drugi "delodajalec), potem pa vpišete celotno splošno olajšavo (2.800 EUR).
Splošno olajšavo vpišete v zap. 17 davčnega obračuna., kar pomeni, da vam zmanjša davčno osnovo in s tem višino izračunanega davka iz dejavnosti (dohodnino). Hkrati pa imate tudi nižjo osnovo za predhodno akontacijo davka iz dejavnosti za leto 2008.