osnovna sredstva

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Jona
Nov član
Nov član
Kraj: Slovenia

osnovna sredstva

Odgovor Napisal/-a Jona »

Pozdravljeni!
V glavni knjigi mi ostaja stanje na kontu osnovnih sredstev, čeprav so ta že v celoti amortizirana. Poslovati smo začeli leta 2001, ko se je še obstajala revalorizacija amortizacije. Kaj naj storim s temi zneski? Ali lahko ostane saldo na 040 ali 003?
Vsekakor se bo v bilanci stanja ostala ista cifra kot lani!? Mi lahko kdo da svoje mnenje, mi svetuje ali pove kaj naj si preberem?
Hvala in prav lep dan!
Jona
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Revalorizacija amortizacije nima nobene povezave z vašim stanjem na kontih osnovnih sredstev, saj so se v tem primeru revalorizirali stroški. Je pa res, da ste v tem obdobju revalorizirali tudi osnovna sredstva = revalorizacija nabavne vrednosti in revalorizacija popravka vrednosti.
- Če imate stanje na 04 in 003 (predpostavljam, da mislite, da imate še sedanjo vrednost (040 minus 050 = x vrednost), potem sredstva še niso v celoti amortizirana;
- če imate stanje na kontih glavne knjige 04, 003, v analitični evidenci pa ne, pomeni, da nimate usklajene analitične evidence z glavno knjigo - potrebno je poiskati vzrok za neusklajenost (ali je bila revalorizacija NV in PV knjižena le v glavni knjigi, medtem, ko se ni ta opravila še po individualnih osnovnih sredstvih ??????)

LP
Jona
Nov član
Nov član

Hvala za odgovor, vendar še vedno ne razumem!!
Sredstva so zamortizirana v celoti, cifre pa mi ostajajo.Pregledala sem vsa prejšnja knjiženja :roll: kaj zdaj? Ali lahko na kontu 003 ostane stanje - neodpisana vrednost?
LP in hvala, Jona
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Če pravite, da so sredstva amortizirana (?????? v analitičnih evidencah), potem ne morete izkazovati neodpisane vrednosti v glavni knjigi. V vsakem primeru, je "prišlo" nekje do napake.

LP
Jona
Nov član
Nov član

Je prav tako, da s sklepom in temeljnico uskladim stanje? Pa še to - je lahko protikonto v razredu 9??
Ful hvala!
:oops: :sklovn: :roll:

Jona
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Tudi zasebniki popravljajo napake na način kot to velja za d.o.o. (9. točka uvoda k SRS 2006) preko podjetnikovega dohodka ( 930/003!!!- pravilno bi bilo na konto 008 - popravek vrednosti neopr. sred. zaradi amortiziranja, saj očitno ni bila v določenem obdobju knjižena amortizacija ali pa ste v nabavno vrednost na konto 003 knjižili nabavo, ki je niste vključili v analitično evidenco in s tem v obračun amortizacije ali ???????). Popravek napake vključite tudi v davčni obračun: zap. 11.4: zmanjšanje davčne osnove za znesek razlik zaradi spremembe računovodskih usmeritev in popravkov napak .

LP
Odgovori