Pozdravljeni!
V glavni knjigi mi ostaja stanje na kontu osnovnih sredstev, čeprav so ta že v celoti amortizirana. Poslovati smo začeli leta 2001, ko se je še obstajala revalorizacija amortizacije. Kaj naj storim s temi zneski? Ali lahko ostane saldo na 040 ali 003?
Vsekakor se bo v bilanci stanja ostala ista cifra kot lani!? Mi lahko kdo da svoje mnenje, mi svetuje ali pove kaj naj si preberem?
Hvala in prav lep dan!
Jona
osnovna sredstva
Moderator: Mirko Zbačnik
Revalorizacija amortizacije nima nobene povezave z vašim stanjem na kontih osnovnih sredstev, saj so se v tem primeru revalorizirali stroški. Je pa res, da ste v tem obdobju revalorizirali tudi osnovna sredstva = revalorizacija nabavne vrednosti in revalorizacija popravka vrednosti.
- Če imate stanje na 04 in 003 (predpostavljam, da mislite, da imate še sedanjo vrednost (040 minus 050 = x vrednost), potem sredstva še niso v celoti amortizirana;
- če imate stanje na kontih glavne knjige 04, 003, v analitični evidenci pa ne, pomeni, da nimate usklajene analitične evidence z glavno knjigo - potrebno je poiskati vzrok za neusklajenost (ali je bila revalorizacija NV in PV knjižena le v glavni knjigi, medtem, ko se ni ta opravila še po individualnih osnovnih sredstvih ??????)
LP
- Če imate stanje na 04 in 003 (predpostavljam, da mislite, da imate še sedanjo vrednost (040 minus 050 = x vrednost), potem sredstva še niso v celoti amortizirana;
- če imate stanje na kontih glavne knjige 04, 003, v analitični evidenci pa ne, pomeni, da nimate usklajene analitične evidence z glavno knjigo - potrebno je poiskati vzrok za neusklajenost (ali je bila revalorizacija NV in PV knjižena le v glavni knjigi, medtem, ko se ni ta opravila še po individualnih osnovnih sredstvih ??????)
LP
Tudi zasebniki popravljajo napake na način kot to velja za d.o.o. (9. točka uvoda k SRS 2006) preko podjetnikovega dohodka ( 930/003!!!- pravilno bi bilo na konto 008 - popravek vrednosti neopr. sred. zaradi amortiziranja, saj očitno ni bila v določenem obdobju knjižena amortizacija ali pa ste v nabavno vrednost na konto 003 knjižili nabavo, ki je niste vključili v analitično evidenco in s tem v obračun amortizacije ali ???????). Popravek napake vključite tudi v davčni obračun: zap. 11.4: zmanjšanje davčne osnove za znesek razlik zaradi spremembe računovodskih usmeritev in popravkov napak .
LP
LP