amortizacija društvo-enostavno

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Micka_Kov
Začetnik
Začetnik

amortizacija društvo-enostavno

Odgovor Napisal/-a Micka_Kov »

Prosim, če mi lahko nekdo pomaga kako vpišem amortizacijo pri društv, ki vodi knjige po enostavnem knjigovodstvu.
Moti me, da če vpišem am pod stroške (sorazmerni del pridobitne dejavnosti), ima društvo na ta način vedno premalo dohodkov.
OS je bilo plančano iz donacije 90% in iz društva 10%, zato sem tudi preostanek vrednosti vpisala glede na ta % pod sklad društva in DPČR.

Lepo prosim, če mi nekdo pove kako je prav.
Hvala
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Namenska donacija je "dolgoročno razmejen prihodek", katerega zmanjšujete (porabljate) za obračunano amortizacijo konkretnega osnovnega (90%)

Za preostali del vrednosti (10%) ste v preteklosti oblikovali sklad osnovnih sredstev, ki ste ga s 01.01.2007 prenesli na dolgoročne časovne razmejitve, ki jih zmanjšujete za sorazmerni del obračunane amortizacije.

Primer:
- amortizacija konkretnega osnovnega sredstva je 100 enot, ki pa ne bo prikazan kot strošek amortizacije, ker bo le-ta nadomeščen iz:
- prejete donacije v višini 90% amortizacije = 90 enot (zmanjšanje v letu 2007);
- dolgoročnih pasivnih časovnih razmejitev v višini 10% amortizacije = 10 d.e. (zmanjšanje v letu 2007)

LP
Micka_Kov
Začetnik
Začetnik

Najlepša hvala Slovan za hiter in jasen odgovor. Sem že cel teden razmišljala kako se to postavi na svoje mesto, pa mi nobena od mojih rešitev ni bila všeč. Skladov os in ostalo pa niso oblikovali (amatersko delo).In tega OS sploh ni nikjer, ker je pa avto, ki je registriran, pa tudi ne more biti nič.

Samo prosim, če mi lahko potrdite ali ovržete moje razmišljanje:
kljub sorazmernemu delu pridobitne dejavnosti si z amortizacijo ne povečujem stroškov?

V zahvalo vam pošiljam eno virtualno kavico
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Ne morem potrditi vašega razmišljanja;
- z inventuro na koncu leta morate ugotoviti dejansko stanje sredstev - poglejte SRS 33.17: in ker osnovnega sredstva nimate "nikjer" ugotovite manjko ali pa kdo ga uporablja, saj pravite, da je še registriran.
- če nimate oblikovanega sklada osnovnih sredstev/zdaj pasivnih časovnih razmejitev (10%) tudi nimate od kod črpati teh 10%-ov amortizacije. To pomeni, da boste imeli kot strošek prikazan vsaj ta del. A spada ta strošek med pridobitno ali nepridobitno dejavnost, pa je odvisno od namena uporabe ali bolje rečeno, za kakšen namen naj bi se uporabljalo to sredstvo.

PS: hvala za kavico, danes je že prepozno, bo pa jutri "prišla prav"

LP
Micka_Kov
Začetnik
Začetnik

Najlepša hvala za obrazložitev,
sem tudi sama predvidevala, da bi od tistih 10% lahko dala delež pridobitne dejavnosti v stroške, ker se z avtom opravljajo dežurstva na prireditvah.

Še enkrat hvala, res je prijazno od vas, da nam pomagate.
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Šele zdaj pravilno razumem vaše zadnje vprašanje:
- gre za osnovno sredstvo, ki ga ni več
- imate pa osebno vozilo?

In za katero osnovno sredstvo ste prejeli 90% donacije? Tisto, ki ga ni več ali za avto?
In od katerega osnovnega sredstva obračunavate zdaj amortizacijo? Od tistega, ki ga ni ali za avto?

LP
Micka_Kov
Začetnik
Začetnik

Ne, saj ste prej pravilno razumeli, avto so dobili leta 04, vpisano je pod OS z nabavno vrednsotjo, potem ga pa ni nikjer več :shock: Vse je samo ta avto. Ostalo ni last društva.

Tako da je na njem še vedno vrednost, če odštejem vso amortizacijo za nazaj in bi še vedno moralo biti pod OS.
Je pa avto registrirano na ime društva, se ga vozi za pridobitno in nepridobitno dejavnost in imam tudi račun iz leta 04 o nabavni vrednosti, ter podatke koliko je prispevala država in koliko so dali sami.
Odgovori