Knjiženje

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
zoa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Knjiženje

Odgovor Napisal/-a zoa »

Prosim za pomoč!

D.o.o. ima bančno kartico, ki se glasi na ime firme. Z njo plačuje (bencin, material manjše vrednosti ....). Mesečno mu banka odtrga iz poslovnega računa znesek (npr. 700€). Prosim vas, če mi lahko pomagate kako to knjižim preko blagajne:

- gotovinski računi poknjiženi na /2200
- poslovni račun 1000 /1100

sedaj pa me zanima, kako to naredim v blagajni, da ne bo dvojno.. in še ali je to sploh gotovina, če plačuje sicer s kartico, vendar mu banka mesečno odtrga s poslovnega računa znesek kartične porabe.

Najlepša hvala za vašo pomoč!
zoa

Velike črke so bile samodejno zamenjane z malimi.
mansu1
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ptuj

Odgovor Napisal/-a mansu1 »

Jaz takšnega računa ne knjižim preko blagajne, ampak na obveznost do dobavitelja. Ko pride izpisek iz banke, pa zapiram po tisti specifikaciji.

lp
Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je
takih, ki jih lahko rešimo sami. (Lyndon B. Johnson)
aknelab
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a aknelab »

Mi tudi tega računa ne knjižimo preko blagajne, ampak obveznost do banke, na drugi strani pa v strošek, če nimamo računa (npr. parkirnina...) oz. obveznost do npr. gostilne...(so nam iztavili račun za opravljeno storitev).
zoa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

blagajna

Odgovor Napisal/-a zoa »

Sem se v prejšnjem vprašanju malo zaštrikala!!!

Zanima me, kako knjižite gotovinske račune, ki vam jih prinese lastnik firme in jih on osebno plača. Je lastnik in zaposlen v firmi.

Npr. račun za bencin.

Najlepša hvala
zoa

Velike črke so bile samodejno zamenjane z malimi.
mansu1
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ptuj

Odgovor Napisal/-a mansu1 »

Jaz imam programsko tako narejeno, da vnašam gotovinske račune in sicer konkretno za bencin 4021/2855
1601

in sicer pri tem podjetju, ki nima gotovinske blagajne.

Pri drugem podjetju, kjer pa imam gotovinsko blagajno pa knjižim preko blagajne. 4021/1000

lp,
Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je
takih, ki jih lahko rešimo sami. (Lyndon B. Johnson)
febo

Odgovor Napisal/-a febo »

Zoa očitno ste si vse skupaj preveč zakomplicirala. Gotovinsko poslovanje ima v ozadju blagajniški prejemek oz. blagajniški izdatek.Gotovinske račune morate normalno poknjižiti (za take primere imam v analitiki konto 2209 - gotovinski računi). Če so takoj izplačani iz blagajne (blagajniški izdatek), zapirate 220X/1000.Če direktor (ali pa čistilka vseeno) predloži račun in ne izplačate takoj iz blagajne, račun zaprete 220X/285X in ko izplačate delavcu 285X/1000.Če nakažete znesek na osebni račun delavca, namesto 1000 uporabite 1100.
Ko pa je plačilo s poslovno kartico podjetja, ni gotovinskega poslovanja, ker Vaš direktor ni dal svojega denarja in ga od podjetja ne bo dobil povrnjenega .

LP :oops: :oops: :oops:
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

V priemrih, ko ne poslujete preko blagajne, nastane obveznost do delavca, ki jo beležimo na kontu 2855. Ko denar dvigne, ozrioma si poplača ta račun, zapirate obveznost do delavca in zmanjšate TRR.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori