Popust pri plačilu računa

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
tac
Začetnik
Začetnik
Kraj: Ajdovščina

Popust pri plačilu računa

Odgovor Napisal/-a tac »

Pri dobavitelju blaga iz EU, imamo dva načina plačila računa in sicer:
- če plačamo v 30 dneh od izdaje računa imamo 2% popusta
- če plačamo v 60 dneh, pa nimamo nič.

Ker vedno plačamo v 30 dneh, si ta popust odbijemo pri plačilu.

Zanima pa me sledeče: na zalogo blaga knjižim polno vrednost računa, kakor tudi v glavno knjigo. Ob plačilu pa s temeljnico poknjižim popust - zmanjšanje obveznosti do dobavitelja in na druge prihodke. Vendar ne vem, če je to prav.

Prosim za vaše mnenje!

Lep dan, :(
Tatjana
alijana
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a alijana »

Pozdrav,

s temeljnico poknjižite, vendar nimate listine. Res, da na računu piše 30% popust. Jaz bi se dogovorila z dobaviteljem, da pošlje dobropis za račun, da bi imela dokument. To je moje mnenje, ker težim k temu, da imam vsako knjižbo podprto z dokumentom. Morda je pa vaše delo tudi vredu, znati je po mojem treba zagovarjati in utemlejiti zakaj ste tako sknjižili. Mogoče pa še dobite kakšen odgovor od koga, ki ima isti primer. Lp,
Alijana
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

"na druge prihodke"
Samo teoretično vprašanje : Ali ne bi vsebinsko to bolj šlo na finančne prihodke - popust je zaradi (predčasnega) plačila - nasprotje od obresti??
lp
bejba
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a bejba »

alijana napisal/-a:Pozdrav,

s temeljnico poknjižite, vendar nimate listine. Res, da na računu piše 30% popust. Jaz bi se dogovorila z dobaviteljem, da pošlje dobropis za račun, da bi imela dokument. To je moje mnenje, ker težim k temu, da imam vsako knjižbo podprto z dokumentom. Morda je pa vaše delo tudi vredu, znati je po mojem treba zagovarjati in utemlejiti zakaj ste tako sknjižili. Mogoče pa še dobite kakšen odgovor od koga, ki ima isti primer. Lp,
pri zavarovalnici NIKOLI ne dobite dobropisa in se morate zadovoljiti kar s tistim, kar piše na računu. mislim, da je isto pri našem največjem trgovcu. tako da druge opcije kot temeljnica ni
tac
Začetnik
Začetnik
Kraj: Ajdovščina

Popust

Odgovor Napisal/-a tac »

Hvala za vaše odgovore.

Lep sončen dan še naprej, :) :wink:
Tatjana
Odgovori