storitev ali blago

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
vrtaca
Začetnik
Začetnik

storitev ali blago

Odgovor Napisal/-a vrtaca »

Lepo prosim za mnenje pri naslednjem problemu:
Vodim knjige d.o.o., ki se ukvarja z oblikovanjem. Kar oblikujejo dajo v tisk zunanjim izvajalcem, za kar prejmejo račun za storitev - tisk. Njihov "proizvod" npr. so brošure, letaki, table, vizitke,...
Sedaj pa glavna dilema: ali prodajajo storitve ali blago???

Do sedaj so sodelovali samo s slovenskimi partnerji in je bilo to vprašanje z vidika DDV nepomembno. V konkretnem primeru pa so dobili naročilo iz Avstrije (od davčnega zavezanca) in sicer za izdelavo 1500 kosov brošur. Podjetje je brošure oblikovalo ter jih dalo v tisk.
Tukaj se z vidika DDV pojavlja vprašanje, ali gre v tem primeru za storitev (1. oblikovanje, 2. tisk) ali dobavo blaga (brošure)?

Prosim za vaša mnenja oziroma podobne izkušnje.
mansu1
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ptuj

Odgovor Napisal/-a mansu1 »

Jaz sem imela takšen primer in smo to obravnavali kot storitev. Saj dejansko gre za oblikovanje, tisk....Papir in kartone, na katerega tiskajo, oblikujejo..pa je pomožni material...

Še kdo naj poda svoje mnenje..

lp,
Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je
takih, ki jih lahko rešimo sami. (Lyndon B. Johnson)
3739
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a 3739 »

Mislim, da je bilo na enm seminarju obrazloženo v kolikor je materiala 80 % cene lahko prodajate kot material
vrtaca
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a vrtaca »

Hvala.
Do problema je namreč prišlo, ko je bil prvotno izstavljen račun za storitve in sicer 1. oblikovanje in 2. tisk. Pod 1 DDV ni bil obračunan v skladu točko c prvega odstavka 29. člena ZDDV-1; DDV plača prejemnik. Pod 2 je bil DDV obračunan v skladu s 24. členom ZDDV-1.
Avstrijski partner je račun zavrnil, češ, da DDV ne bi smel biti obračunan.

Zato tudi vprašanje, če bi brošure lahko smatral kot blogo, ker v tem primeru DDV ne obračunaš.

Ali je moje razumevanje ZDDV pravilno?
Odgovori