Toleranca ddv-o
Moderator: Mirko Zbačnik
od kdaj pa se DDV plačuje samo v EUR brez centov? saj tudi, ko so bili tolarji smo obrazec pošiljali v tolarjih brez stotinov, plačevali pa smo s stotini.
na tolarskih obrazcih je bila objavljena tehnika zaokroževanja, tukaj pa ni, zato tudi sprašujem kaj je pravilno - da je znesek na koncu to je za plačilo oziroma preplačilo zaokrožen na tisti znesek, ki bo plačan ali pa je pomembno, da se vpisuje zaokrožen znesek za vsako vrsto DDVja posebej?
na tolarskih obrazcih je bila objavljena tehnika zaokroževanja, tukaj pa ni, zato tudi sprašujem kaj je pravilno - da je znesek na koncu to je za plačilo oziroma preplačilo zaokrožen na tisti znesek, ki bo plačan ali pa je pomembno, da se vpisuje zaokrožen znesek za vsako vrsto DDVja posebej?
Če bo obveznost v DDV-O zaradi zaokrožitev večja od vaše iz evidenc, Vas bo terjal za razliko!
torej, da nimamo problemov z durs, je najbolj optimalen način zaokroževanja, da izhajaš iz zaporedne 51 oz. 52 in potem nekje pri odbitku oz. obračunu zaokrožiš malce drugače kot bi sicer bilo pravilno;
drugače ne gre kot kaže
torej, da nimamo problemov z durs, je najbolj optimalen način zaokroževanja, da izhajaš iz zaporedne 51 oz. 52 in potem nekje pri odbitku oz. obračunu zaokrožiš malce drugače kot bi sicer bilo pravilno;
drugače ne gre kot kaže
prilagam primer in prosim za komentar
obračunani DDV v EUR s centi v EUR
zap.št.21 1000,81 1001
zap.št. 22 250,49 250
zap.št.23 300,01 300
skupaj obračunani 1551,31 1551
odbitek DDV v EUR s centi v EUR
zap.št. 31 600,44 600
zap.št. 3 500,44 500
skupaj odbitek 1100,88 1100
zaporedna 51 450,43 451
po zgoraj navedenm primeru bi torej plačali 450,43 €, torej 57 centov manj kot jih bo imela zavedenih na dursu;
mimogrede: na dursu nimajo še ustreznih navodil okoli zaokroževanja
obračunani DDV v EUR s centi v EUR
zap.št.21 1000,81 1001
zap.št. 22 250,49 250
zap.št.23 300,01 300
skupaj obračunani 1551,31 1551
odbitek DDV v EUR s centi v EUR
zap.št. 31 600,44 600
zap.št. 3 500,44 500
skupaj odbitek 1100,88 1100
zaporedna 51 450,43 451
po zgoraj navedenm primeru bi torej plačali 450,43 €, torej 57 centov manj kot jih bo imela zavedenih na dursu;
mimogrede: na dursu nimajo še ustreznih navodil okoli zaokroževanja
In zakaj računate 51 s centi? In plačate s centi?
Predpisano je, da se obveznost za plačilo DDV ugotovi in izkaže v obrazcu DDV-O. Ker je predpisan vnos v zaokroženih zneskih, je avtomatično rezultat (51) samo v EUR in to je obveznost, ki jo morate plačati. (ne pa interni izid preračunavanj v Vaših evidencah). lp
PS V slučaju nadaljevanja pa odstopam.
Predpisano je, da se obveznost za plačilo DDV ugotovi in izkaže v obrazcu DDV-O. Ker je predpisan vnos v zaokroženih zneskih, je avtomatično rezultat (51) samo v EUR in to je obveznost, ki jo morate plačati. (ne pa interni izid preračunavanj v Vaših evidencah). lp
PS V slučaju nadaljevanja pa odstopam.
obvestilo dursa na njihovi spletni strani 21.2.2008
Zaokroževanje zneskov
Zneski, vpisani v evidencah davčnega zavezanca se za vsako davčno obdobje seštejejo in so podlaga za sestavljanje obrazca DDV-O.
V navodilu za izpolnjevanja polj 51 in 52 obrazca DDV-O je zapisano, da se v ta polja vpisuje znesek razlike med obračunanim DDV (vsota zneskov iz polj 21 do 26) in odbitkom DDV (vsota polj 41 do 43). Zneski, ki se vpišejo v polje 51 ali 52 obrazca DDV-O se izračunajo na podlagi podatkov o vsoti obračunanega DDV in odbitka DDV po zaokrožitvi, ki jo opravi davčni zavezanec po zaključku vsakega davčnega obdobja v svojih evidencah za vsako posamezno polje.
To pomeni, da se vrednost za plačilo ali vrednost za vračilo DDV, ki se vpisuje v polje 51 in 52, izračuna na podlagi vrednosti iz polj za obračunan in odbit DDV, ki se zaokrožijo na cele vrednosti v evrih pred vpisom v obračun DDV, navzdol na najbližji evro, za vrednosti v centih med 0 do 49 in navzgor na najbližji evro, za vrednosti v centih med 50 do 99.
Zneski, vpisani v evidencah davčnega zavezanca se za vsako davčno obdobje seštejejo in so podlaga za sestavljanje obrazca DDV-O.
V navodilu za izpolnjevanja polj 51 in 52 obrazca DDV-O je zapisano, da se v ta polja vpisuje znesek razlike med obračunanim DDV (vsota zneskov iz polj 21 do 26) in odbitkom DDV (vsota polj 41 do 43). Zneski, ki se vpišejo v polje 51 ali 52 obrazca DDV-O se izračunajo na podlagi podatkov o vsoti obračunanega DDV in odbitka DDV po zaokrožitvi, ki jo opravi davčni zavezanec po zaključku vsakega davčnega obdobja v svojih evidencah za vsako posamezno polje.
To pomeni, da se vrednost za plačilo ali vrednost za vračilo DDV, ki se vpisuje v polje 51 in 52, izračuna na podlagi vrednosti iz polj za obračunan in odbit DDV, ki se zaokrožijo na cele vrednosti v evrih pred vpisom v obračun DDV, navzdol na najbližji evro, za vrednosti v centih med 0 do 49 in navzgor na najbližji evro, za vrednosti v centih med 50 do 99.
Jaz sem klicala našo davčno kontrolorko in je rekla, naj zaokrožim tako, da se znesek čimbolj približa dejansko (po glavni knjigi) izračunani obveznosti ddv pod št. 51. Meni je po standardnem zaokroževanju prišlo za 1€ razlike in je rekla, da je to že kar precej... Tko da jaz sem 0.48€ zaokrožila na gor in zdaj je le še 0.07€ razlike.
Me pa zanima ali ste že poskusili v e-davke vnašati podatke? Meni ne pusti na št. 51 ali 52 nič vpisovati, nikjer pa ni možnosti izračuna, da bi program sam zapolnil polja...
Če je kdo, ki ve kaj o tem, bi prosila za pomoč!
Hvala in lep dan vsem
Me pa zanima ali ste že poskusili v e-davke vnašati podatke? Meni ne pusti na št. 51 ali 52 nič vpisovati, nikjer pa ni možnosti izračuna, da bi program sam zapolnil polja...
Če je kdo, ki ve kaj o tem, bi prosila za pomoč!
Hvala in lep dan vsem
Glede izračuna (če še koga zanima) pod zapor. št. 51 in 52 sem kar poklicala tehnično pomoč e-davki in so mi razložili, da bo program sam izračunal, ko bo obrazec DDV-O vložen... gumbek za izračun pa po moje vseeno manjka, glih tolko, da se preveriš, če si vse prav vpisal, ker ko enkrat oddaš dokument... je konec popravljanja!
Gremo veselo na delo
Gremo veselo na delo