zanimivo

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
allen82
Začetnik
Začetnik

zanimivo

Odgovor Napisal/-a allen82 »

Pozdrav forumci,

mene pa nekaj zanima in sicer imam operativni leasing za avto, ki ga uporabljam za poslovne in osebne namene.

Ker je operativni leasing, avto ni moj in tako ni v osnovnem registru.
Pod strošek lahko uveljavljam najemnino in vse stroške, ki jih imam z avtom.

Me pa zanima glede potnih stroškov in sicer ali bi jih lahko uveljavljal s kilometrino ali samo z računi od goriva?

Malo čudno vprašanje, me pa zanima ali bi bilo to možno, ker v bistvu še ni moj avto.

Lp Alen
"bolje enkrat izpasti neumno, kot celo življenje živeti v nevednosti"
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Niste navedli bistva (da ste s.p. je jeano :spomezik: ) - ali je operativni lizing na s.p.? Iz navedbe, da ni v registru, mislim da je.

Če je, potem ni kilometrin, pač pa daste v stroške dejavnosti le sorazmeren del stroškov, glede na prevožene kilometre za opravljanje dejavnsoti. Podroben odgovor je bil podan pred kratkim: http://www.racunovodja.com/forum/viewto ... ght=#93849 .
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
allen82
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a allen82 »

se opravičujem,

operativni leasing je na s.p..

se pravi jaz izračunam koliko je bil uporabljen avto za zasebne namene in namene dejavnosti.
Na podlagi tega dobim % s katerim si obračunam strošek za podjetje.
Če ugotovim, da je bil avto v 80 % uporabljen za namene dejavnosti.
Potem upoštevam 80 % vseh stroškov, ki sem jih imel z avtom (najemnina, zavarovanje, gorivo oz. kilometri).

Ali sem dobro razumel?

Kaj pa ostalih 20 % se lahko še kje upošteva?

Hvala za odgovore.

lp alen
"bolje enkrat izpasti neumno, kot celo življenje živeti v nevednosti"
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Če ostalih 20 % upoštevate v poslovnih knjigh, si tako poslabšujete poslovni izzid, a v tem primeru to ni davčno priznan odhoek. Pravilno je, da izkazuete le stroške, ki so nastali s poslovanjem. Za znesek teh 20 % boste morali povečati davčno sonovo, ker to ni davčno priznano.

Beležito bo potrebno kilometre... :spomezik:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori