Pozdravljeni!
Imam en velik problem in sicer: potekla mi je tromesečna pogodba. Niso mi je podaljšali. Sem tudi noseča, tako da je to zgleda tudi en velik minus za delodajalca in seveda tudi zame. Poleg tega imam popoldanski s.p. tako da ne vem kaj se bo zgodilo. Se ta s.p. spremeni sam v "navadnega" in če, ali je treba to sporočiti na Ajpes? Kako pa je potem s porodniškim dopustom? Kakšne so procedure pri uveljavljanju porodniške (glede na to, da imam s.p.) in katere obrazce bi rabila. Ali država kaj prispeva?
L.p., Mirjam
popoldanski s.p. in brez službe
Moderator: Mirko Zbačnik
s.p. popoldanec brez službe ne bo šlo. Morali se boste preoblikovati v redni s.p. To uredite na ZZZS zaradi spremembe plačila prispevkov, ki jih potem plačujete sami. Mesečno si sami obračunavate prispevke - obrazec je objavljen na strani računovodja. Drugih razlik pa med rednim s.p. in popoldancem ni.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Mogoče je to priložnost za vas! Vsak začetek je težak.
Porodniški dopust vam pripada kot vsem ostalim. S.p. takrat "miruje", če država kaj prispeva, pa je najbolje, da se zglasite na Centru za socialno delo.
Porodniški dopust vam pripada kot vsem ostalim. S.p. takrat "miruje", če država kaj prispeva, pa je najbolje, da se zglasite na Centru za socialno delo.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

tudi jaz sem odprla popoldanca v letu, ko sem izgubila službo.
ker sem bila upravičena do nadomestila iz zavoda za zaposlovanje, sem šla tja. in ker še nisem imela poslovanja v predhodnem letu, so mi odobrili denarno nadomestilo.
sem si pa hvala bogu čez mesec našla službo.
v primeru, da pa je tvoje podjetje že dlje časa delujoče in da imaš dobiček, pa ne boš mogla drugače kot da greš na redni s.p.
koliko imaš do porodniške? plačuj si minimalne prispevke, če pa ne posluješ tako dobro, pa boš tako lahko šla na borzo, ker ti je potekla pogodba za določen čas in si upravičena do nadomestila.
in spet se postavi vprašanje - kje si bila prej zaposlena; če si samo te tri mesece, potem ne dobiš denarja.
glede porodniške: v primeru, da boš prejemala samo socialno podporo, brez nadomestila - se ti bo zelo poznalo na porodniški....
oziroma idi prvo na zavod in tam vprašaj in tečnari.
ker sem bila upravičena do nadomestila iz zavoda za zaposlovanje, sem šla tja. in ker še nisem imela poslovanja v predhodnem letu, so mi odobrili denarno nadomestilo.
sem si pa hvala bogu čez mesec našla službo.
v primeru, da pa je tvoje podjetje že dlje časa delujoče in da imaš dobiček, pa ne boš mogla drugače kot da greš na redni s.p.
koliko imaš do porodniške? plačuj si minimalne prispevke, če pa ne posluješ tako dobro, pa boš tako lahko šla na borzo, ker ti je potekla pogodba za določen čas in si upravičena do nadomestila.
in spet se postavi vprašanje - kje si bila prej zaposlena; če si samo te tri mesece, potem ne dobiš denarja.
glede porodniške: v primeru, da boš prejemala samo socialno podporo, brez nadomestila - se ti bo zelo poznalo na porodniški....
oziroma idi prvo na zavod in tam vprašaj in tečnari.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt: