PORAVNAVA

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
ansaj
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

PORAVNAVA

Odgovor Napisal/-a ansaj »

Zavarovalnica bo poravnala popravilo avtomobila direktno na serviserjev TRR (avto je bil kasko zavarovan). Ali jaz knjižim strošek in prihodek, ali lahko upoštevam vstopni DDV? Ali kar *pozabim* na ta račun?
matina
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a matina »

Namesto 4 se knjiži 16. :)

lp
ansaj
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a ansaj »

Ali mi lahko prosim odgovorite bolj natančno ? To mi ni najbolj jasno kako gre.
matina
Računovodja
Računovodja

Če vam zavarovalnica povrne stroške za popravilo, nimate stroškov, temveč terjatev do zavarovalnice.:)

lp
matejka
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a matejka »

Račun poknjižiš normalno na strošek in obveznost do dobavitelja (tudi odbijaš DDV - če lahko). Razliko (vrednost računa brez DDV) knjižiš na terjatve do zavarovalnice (16) v breme in izredne prih.(prejete odškodnene (785)) v dobro. Na računu zapiraš obveznost do dobavitelja (neto vrednost) in terjatve do zavarovalnic(16).Ko plačaš, zapiraš obveznost do dobavitelja (znesek DDV).:)
matina
Računovodja
Računovodja

Odškodnina od zavarovalnice ni izreden prihodek. Gre za poslovni dogodek, ki izhaja iz rednega poslovanja.:)

To je moje mnenje in mnenje več revizorjev in inšpektorjev. Mogoče ima kdo še drugačne izkušnje?:)

lp
SILVA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a SILVA »

Jaz račun poknjižim na dobavitelje/220220/ in na terjatve do zavarovalnice./1654101/. Ko zavarovalnica plača, se 1654101 zapre.
matejka
Novinec
Novinec

Po novem kontnem načrtu (oz. starem iz leta 2002 IKS 1-2/2002 str.22) so prejete odškodnine med izrednimi odhodki.
:)
matejka
Novinec
Novinec

POPRAVA - IZREDNIMI PRIHODKI

SE OPRAVIČUJEM:oops:
lala
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a lala »

Če je avto tovorno vozilo si lahko poravnaš ddv v nasprotnem primeru, če gre za kombinirano ali osebno vozilo pa si ne smeš poravnavati ddv-ja v nobenem primeru, razen, če je avto nujno osnovno sredstvo, z katerim opravljate pridobitno dejavnost (če imate taksi službo, avto šolo)....
Odgovori