Strošek reprezentance je 50%. Jaz sem ga v lanskem letu v ajpesovem izkazu posl.izida prikazal kot 100% strošek, v davčnem obračunu pa 50%. Ajpesov IPI nima rubrike za izločitev nepriznanih stroškov, kot to ima davčni obračun. Ker potem dobiček ni bil enak, so me klicali z davčne. Kaj je zdaj prav? Ali moram že v ajpesovem izkazu prikazati samo 50% stroškov reprezentance.Mene so na nekem seminarju učili drugače.
Lep pozdrav!
davčni obračun in IZI
Moderator: Mirko Zbačnik
Podatki iz izkaza poslovnega izida za javno objavo /AJPES) so podatki iz poslovne bilance (stroški kakršni pač so). V davčni bilanci pa morate upoštevati le davčno priznane stroške, kar pomeni v primeru reprezentance le njihovo 50%-no višino. Razumljivo, da se dobiček iz IPI-ja ne ujema z davčno osnovo, ker v davčnem obračunu nikjer ne izkazujete dobička, temveč davčno osnovo.
Verjetno je bilo kakšno drugo neskladje??? med podatki ali pa ste jih drugače vpisovali (zmanjšali odhodke za nepriznane stroške že v vrstici: odhodki ugotovljeni po računovodskih predpisih), namesto v za to določeni vrstici - tam kjer je prikazano zmanjšanje stroškov reprezentance. (ugibam??)
LP
Verjetno je bilo kakšno drugo neskladje??? med podatki ali pa ste jih drugače vpisovali (zmanjšali odhodke za nepriznane stroške že v vrstici: odhodki ugotovljeni po računovodskih predpisih), namesto v za to določeni vrstici - tam kjer je prikazano zmanjšanje stroškov reprezentance. (ugibam??)
LP