dodatek k plači

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
anka
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a anka »

Ali se lahko pogodba popravi?

LP
anka
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a anka »

Kakšno pogodbo mislite? ALi se mogoče napiše aneks?
pika1
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a pika1 »

Oh, blagor tistim, ki še dobivate pogodbe v podpis. Pri nas jih nihče. Sicer to ni moja naloga, pa vendar bodo to naredili saj bi bilo takrat "preveč" prispevkov. Delavci pa itak prejmejo ostanek po dogovoru.
Lep vikend!
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a metalica »

Pika1, ne delajte tega, obračunajte, kot je treba in kot je v pogodbi zapisano:osnovna plača 117500 + dod. za d.d.+dodatek po zakonu in imejte čisto vest.
Če boste osnovna plača nadomestili s plača boste porušili naslednji zapisan stavek o pripadajočem dodatku za delovn o dobo. Namreč PLAČA predstavlja vse kar delavec dobi(osnovna+dod. za d.d.+dodatki).
Predvidevam, da imate predtiskan vzorec pogodbe.
Če je v pogodbi napisana <b>plača</b>, dodatka za d.d. NI, kakor tudi ostali dodatki.
LP
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Lev76, bodite prepričani, da je tako, kot ste sklenili po debati na forumu.
Sami se poglobite v besede zapisane v vašipogodbi: Osnovno plačo delavca predstavlja minimalna plača, ki po veljavnih predpisih od 01.12.2003 <b>do nove uskladitve </b>znaša 111.484,00 SIT bruto.
Osnovna plača do nove uskladitve je znašala 111484. Sedaj je usklajena na 117500. Na to osnovno plačo obračunate dod. za d.d. in še Dodatek po zakonu.
LP
pika1
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a pika1 »

Metalica, sem sama tudi premislila in bom imela čisto vest. Direktorju ne bom niti omenjala kaj druga, naj plačajo. Sicer pa to ni tako veliki znesek, ko pa je za vse druga denar...
Lp!
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster

pika1, pametna odločitev. Kot ste rekli, ni veliko. Z davkom na izplačane plače se bo kompemziralo.
Upam, da smo si tudi z ostalimi (Anka, Lev) razjasnili nejasno.
Lp
mastr
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a mastr »

Tale dodatek plači nam je pa dal misliti. Ne vem, pa če sem vse razumela prav, ker se mnenja precej razlikujejo. Spadam v kovinsko industrijo, kjer bi morala dodatek obračunati že v mesecu maju 4000 sit. Ker bom dodatek poračunavala za nazaj, bom za mesece maj, junij, julij dodala 12.000 SIT dodatka, za mesec avgust pa še 8000 SIT. Ali imam prav? Tako sem namreč razumela razlago v Obrtniku 07-08/04.

Hvala za odgovor in lep dan!
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Mastr, kopiram iz 4. strani te dolge teme:
Izvleček iz gradiva s seminarja:
Tako so na primer delavci za katere velja KP za dejavnost kovinskih materialov, livarn ter kovinske industrije Slovenije uskladitveni dodatek prvič prejeli že za delo opravljeno v mesecu maju 2004, za te delavce se bo avgusta 2004 povečal še za 4000 in novembra za dodatnih 1000. Plače teh delavcev bodo zaradi uskladitvenega dodatka novembra 2004 višje za 9000 SIT.
Ne pozabite, da dodatek velje le za ure rednega dela. Za ure dopusta in boleznin ne pripada. Torej, tisti, ki so imeli nadomestila ne bodo prejeli okroglih 4000 ampak sorazmerni del za redno delo.
lp
_Tom_
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a _Tom_ »

Kaj pa, če delavec dobiva plačo višjo, kot ima sklenjeno pogodbo? Ali je dodatek tudi obvezen?
Če je, bomo pač znižali plačo za višino dodatka( še vedno bo višja kot v pogodbi ) in le tega obračunali.

Mnenja?
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Metalica, zelo cenim vaš prispevek na forumu, pa vendar glede dodatka na plače (tudi mi smo v kovinski dejavnosti) jaz razumem Kolektivno pogodbo o izplačilu plač za l. 2004 za našo dejavnost, ki je bila objavljena v UL 79/2004, 19.7.2004 nekoliko drugače, na strani 9594 namreč piše:
Osnova za izračun nadomestila plače je plača delavca, ki jo je delavec prejel v preteklem mesecu <u>valorizirana z rastjo plač pri </u><u>delodajalcu v tekočem mesecu </u>oziroma v preteklih treh mesecih (kar je ugodnejše za delavca) zato je <u>dodatek</u> neposredno <u>vključen v osnovo za izračun višine nadomestila plače</u>.
Jaz sem za avgust 2004 posebej prikazala sorazmerni delež dodatka za redno delo, plačo iz julija 2004 pa sem že povečala za dodatnih 4.000,00 sit, iz tega izračunala vrednost urne postavke in ure dopusta obračunala tako, da je preostali del dodatka v teh urah.
Torej, če v UL piše, da je dodatek neposredno vključen v osnovo za izračun višine nadomestila plače, bom tako upoštevala.:wink:

Martika
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Martika, najprej, pravilno ste računali.
Če pogledate nazaj verjetno boste našli med mojim pisanjem tudi sledeče:
Dodatek se obračuna le za redne ure in
Dodatek gre v osnovo za nadomestila (LD, boleznine...
In kronološko gledano ob upoštevanju, da za vas dodatek velja že za majsko plačo, bi morali preračunati tudi nadomestila za junij in julij.
Zakaj?
Za sorazmerni delež 4000 sit ste povečali plačo za maj. S tem se je povečala tudi osnova za nadomestila (nadomestilo je tudi "nedelo" na praznik). Zato bi morali nadomestila za junij ponovno preračunati in razliko dodati (drobiž). Me res zanima kdo se bo tega držal??? Enako za julij. Za avgust ste to že upoštevali.
Tako bi bilo pravilno.
lp
Odgovori