Prosim pomoč

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
sancho
Novinec
Novinec

Prosim pomoč

Odgovor Napisal/-a sancho »

Živjo,

te dni delam davčno napoved za društvo, pa sem slučajno slišala, da se znesek dobička nad 3000 evrov obdavčuje 25%. Ali je to res??? Če ja, ali obstajajo kakšne olajšave - mi namreč presegamo ta znesek za borih 15 evrov ...

Prosim, da mi odgovorite,

obupana
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Društva so obdavčena po ZDDPO ( http://www.uradni-list.si/1/ulonline.js ... dhid=85825 ), po katerej je stopnja za letos še 23 % (lani je bila 25, a društva niso oddajal davčne napovedi),

Pomemneje je, da ločite pridobitno in nepridobitno dejavnost društva, kajti obdavčena je lepridobitna dejavnost.

V naši bazi znanja se je nabralo že marsikaj: http://www.racunovodja.com/bazaZnanja/i ... u%C5%A1tev
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
sancho
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a sancho »

hm....ok, ful hvala za tako hiter odgovor.

Zdaj pa vprašanje: prihodki so sestavljeni iz donacij, participacij udeležencev za projekte in sponzorstev (in sicer tako, da smo jim mi izdali račune za oglaševanje).

Kaj potemtakem je pridobitna dejavnost? Zgolj zadnje?

Res se opravičujem, če ponavljam vprašanje, vendar že osmi dan poskušam urediti davčno napoved, pa mi nekako ne gre in ta obdavčitev je samo še pika na i :(

Hvala za odgovor
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Tu je pravilnik ( http://www.uradni-list.si/1/ulonline.js ... dhid=92863 ), ki določa kaj je pridobitno, in kaj nepridobitno. Tako kot verjetno vas, tuci mene bega "praviloma" - a nečeloma je to res.

Sicer glejte ta prispevek, in se skušajte vprašati, kot navaja: http://www.racunovodja.com/bazaZnanja/i ... u%C5%A1tev .

Moram priznat, da tudi še sam čakam in premlevam, kako bi razvrstil odhodke - delitev prijhodkov je načeloma jasna. A če sem prav slišal, so dotacije v lanskem letu še nepridobitne, medtem ko so v letošnjem letu že pridobine (dotacije so "donacije" državnih instituciji).

Upam, da razmišljam prav... do moje izdelave bilanc je še kar nekaj časa, ker čakam še odgovor pravne službe lovske zveze...
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Mirko, upam, da boste mnenje pravne službe vaše stranke delili z ostalimi.

Zdi se mi, da ob branju Pravilnika pozabljamo na osnovno poslanstvo društva. In prav to bi moral biti glavni dejavnik pri opredeljevanju pridobitne in nepridobitne dejavnosti. Po mojem mnenju.

Če je društvo ustanovljeno, na primer v lovske namene in ima v statutu nepridobitne dejavnosti naštete (in jih je požegnal državni organ ob vpisu v razvid društev), bi, po moji logiki, morali biti tudi prihodki iz tega nepridobitne narave. In ko to društvo ugotovi, da kak euro lahko pade še na račun bifejčka, ki bi ga odprli v lovski koči, je to pridobitna dejavnost društva. In ko bo društvo dalo svojo lovsko kočo v najem kakšnemu sosednjemu društvu, ki nima svoje, bodo tudi ti prihodki pridobitni, kajti osnovno poslanstvo ni oddajanje lovske koče v najem, temveč skrb za živali.

Ob prebiranju Pravilnika in opredelitve prihodkov na podlagi 3. in 4. člena, pa ugotovim, da temu morda ni ravno tako in da bodo kakšna društva v izkazih morda ugotovila, da pretežno opravljajo pridobitno dejavnost, kajti samo od članarin in prostovoljnih prispevkov se ne da preživeti, kaj šele izvajati programov. Da o dediščinah in volilih niti ne izgubljam besed.

Na seminarjih svetujejo, naj najprej porabimo pridobitne prihodke, šele nato posegamo po nepridobitnih. OK, ddpo je s tem rešen, še vedno pa nisem rešila dileme: ali lahko kdo ugotovi, da smo morda pridobitna organizacija, ker ustvarjamo prihodke za nepridobitno dejavnost, ki smo jo zapisali v statutu in ga je državni organ tudi požegnal, pretežno z dohodki iz 4. člena Pravilnika?
In prav vseh stroškov tudi ne moremo uporabiti za pridobitno dejavnost. Če smo, na primer, izplačali kakšne potne stroške in se pri tem sklicevali na 107. člen ZDoh-2, moramo stroške evidentirati na nepridobitnem delu, kajti pogoj v ZDoh-2 je jasen.

Jaz bi se z vsemi štirimi oprijela še 5. člena Pravilnika, ki nekako namiguje na individualno opredeljevanje pridobitne in nepridobitne dejavnosti.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

pamps napisal/-a:Jaz bi se z vsemi štirimi oprijela še 5. člena Pravilnika, ki nekako namiguje na individualno opredeljevanje pridobitne in nepridobitne dejavnosti.
Mislim, da bi bile naše razlage uporabe tega člena zelo različne. Ravno zato pogrešam neka spološna navodila. Ne vem pa, kako naj lovsko društvo opredeli, kaj je pridobitno in kaj nepridobitno ob urejanju lovišč. osnovna naloga društev je ohranjanje ravnovesja, a stališča davčne bi bila verjetno drugačna. Lahko si razlagamo, da to počnejo zaradi lažjega in boljšega izplena divjadi.

Saj iz naslova pridobivanja dohodkov načeloma naj ne bi bilo težav, v kolikor se vprašamo kako nastopa na trgu, kako oblikuje ceno. A s stališča porabe teh sredstev sem pa močno v dilemi. Tudi delilnik delitve stroškov na osnovi pridobitnih/nepridobitnih odhodkov ima zelo majave noge. Kdo pa lahko garantira namensko porabo sredstev?

Seveda bom delil mnenje z vami :spomezik: .
Mirko Slika
Odgovori