Kako obračunati plačo?

Moderator: Mirko Zbačnik

metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a metalica »

Mirko, vsaka besedica ima svoj pomen. Tudi znaki.
Preberi in razumi ta dva zapisana stavka.
Ne, streljaj!
Ne streljaj!
Le vejica je nekoga ubila ali mu rešila življenje.
lp
metka33
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a metka33 »

Res mi ni povsem jasno, bolj ali manj se moram sama znajti na novem delovnem mestu, pregledala sem pogodbe o zaposlitvi,v eni od pogodb piše npr.:
2.člen-Delavec se v družbi zaposli na podlagi te pogodbe z njenim podpisom, 3.člen-Delovno mesto spada v IV. tarifni razred po SKP (gd),
10.člen-S pogodbo o zaposlitvi dogovorjen osebni dohodek znaša:
neto 900,00 SIT/uro, določen je neto osebni dohodek + pripadajoči dodatki, 11.člen-Delavcu se priznava mesečno nadomestilo za prevoz na delo in z dela v višini, ki ga določa SKP (gd), 12.člen-Delavec je upravičen do dodatkov, nadomestil, povračila stroškov v zvezi z delom v skladu s pravilnikom o plačah in SKP (gd), 13.člen-Delodajalca zavezujejo glede pogojev dela in drugih zadev, ki niso definirane v tej pogodbi še SKP (gd), zakon o delovnih razmerjih.
Najbrz ze v pogodbi ni vse "pravilno" zapisano??
Kaj predlagate? Rečeno mi je bilo, da imamo individualne pogodbe, vendar se nekako nanašajo na SKP(gd)...
Zmešnjava pa taka :)
LP
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Seveda se nanašajo na SKP. Delavce ste razvrstili v TR.
Vse je lepo napisano, le upoštevati je treba.
3.člen-Delovno mesto spada v IV. tarifni razred po SKP (gd)
12.člen-Delavec je upravičen do dodatkov, nadomestil, povračila stroškov v zvezi z delom v skladu s pravilnikom o plačah in SKP (gd), 13.člen-Delodajalca zavezujejo glede pogojev dela in drugih zadev, ki niso definirane v tej pogodbi še SKP (gd), zakon o delovnih razmerjih.
Tako zapisana, nikakor ni individualna pogodba. Delavci, ki imajo individualne pogodbe niso razvrščeni v TR in za njih naj ne bi veljaja določila KP.
Upoštevajte tudi to, kar je Nataša pripomnila o pogodbah.
lp
metka33
Nov član
Nov član

Se pravi, da dejansko ni važno koliko delavec sedaj zasluzi po pogodbi o zaposlitvi-dodatek po zakonu mu pripada, čeprav ima izhodiščno plačo že sedaj večjo od po tarifnem razredu določeno po SKP(gd) (direktor s tem ne strinja).

p.s.
Individualna pogodba mi potemtakem sploh ni poznana in kdo jo sploh lahko sklene. Naše podjetje je majhno in nimamo nekih posebnih aktov, kot velike firme, s katerimi bi bilo vse določeno, sploh kar se tiče plač. Ali je možno sklenit individualno pogodbo o zaposlitvni na podlagi SKP, vendar brez tarifnih razredov? Tako ne bi bili dolžni izplačat novega dodatka po zakonu, osnovna plača bi potem bila fiksna, kot bi bilo določeno med delodajalecem in delojemalcem. Z aneksom pa bi se lahko povečala.
Nevem ali prav razmišljam?
Ne bi rada bila "tečna", vendar si želim in tudi moram se še veliko naučiti, iz literature se nekako ne morem dovolj sprakticirati, bolje mi gre, če se učim od vas, ki ste že izkušeni v svojem poslu.
Hvala vsem
LP
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Metka, boste morali dopovedati vašemu direktorju, da v Pogodbo se ne piše neto ampak bruto, da osebnega dohodka že zdavnaj ni več, sedaj delamo za plačo, ki mora v pogodbi biti zapisana kot osnovna plača,da nič hudega ni če zaposleni imajo veliko več kot so izhodiščne plače. Le MANJ ne smejo imeti, da dodatek po zakonu ste dolžni obračunati po zakonu samem, na katerega se sklicujete.
Povejte mu tudi to, da predvidene kazni ni, če ne bo dodatka obračunal vendar. če ga kateri od delavcev toži, bo plačal za nazaj.
Kaj pa je teh 15000 za vse vas.
lp
metka33
Nov član
Nov član

Delam na tem, da bi se kaj posodobilo-uredilo pri nas. Vendar mi še manjka znanja.
Mi lahko poveste še kaj o individualnih pogodbah, na kaj se je treba sklicevati-oziroma kaj je podlaga za sklenitev?
LP
val
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a val »

Pozdravljeni!
Mene pa nekaj zanima. Zaposlena sem za nedoločen čas, v pododbi piše za plačo naj bi po kolektivni pogodbo, koliko naj bi bilo to? Se pravi po minimalni plači? Dodatek za minulo delo pa se posebej izračuna? Meni pa prehrano za 20 del.dni izračunajo 13.181,80 SIT. Premalo, a ne? Za prevozne stroške imam 5.909,10 Sit, imam pa v eno smer do službe 7 km, na dan pa je 14 km, koliko bi moralo biti izračunano po pravilu? Hvala za odgovor, lp

val
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Individualne pogodbe ponavadi imajo managerji, direktorji, delavci s posebnimi pooblastili.
Individualna pogodba se lahko sklene tudi z delavcem, kateremu želite nekatere pravice, ki bi mu pripadale po KP mogoče ukiniti, dodati, oblikujete nekakšne posebne pogoje, opravlja neko kombinirano delo iz dveh obstoječih delovnih mest ipd. Pogoj je seveda, da se delavce strinja, saj jo mora podpisati. Individualna pogodba je za omejen čas, ki ga je potrebno navesti, 1 leto 4 leta.
Ta delavec je dejansko zaposlen za nedoločen čas, vendar po IP za določen čas. Ko mu le-ta poteče in če se vodstvo ne odloči, da mu podaljša, ga prestavi na drugo delovno mesto.
P merilih in kriterijih za managerske pogodbe ne bom pisala, ker mislim, da ne gre za managerje.
IP meni ni všeč, ne vem zakaj se toliko zanimate.
lp
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Val, do konca napišite kaj je točno zapisano v pogodbi, katera KP je omenjena? Premalo in nedorečenih podatkov ste napisali. To je bistveno tudi pri ugotavljanju prevoza. Mogoče v vaši KP je določilo o 60% povračilu potnih stroškov. Piotem bi bilo nekako pravilno. Za prehrano je cca. 700 SIT, oglejte si malo prvo stran tega portala, imate vse potrenme podatke.
lp
val
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a val »

v pogodbi mi piše: Delavcu se priznavajo mesečna nadomestila za prevoz na delo in z dela v višini, ki jo določa KP dejavnosti.
Kaj pa izplačilo plač? V pogodbi piše, da je plačilni dan 18. v mesecu, meni pa plačajo šele 28.- 30 v mesecu.
Regres... izplačali so mi 100.000 v bonih na roko, od tega naj bi porabljala stvari iz služe. Zakonito da je v bonih in tio 100.000, kolikor vem je 135.000. Hvala, lp

val
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Uf, uf! Koliko nezakonitosti. Dajte mi <b>ime KP</b>, katere dejavnosti? Kaj piše o plači?
Če dobro premislim, najprej povejte ali ste od delodajalca zahtevali razlago, kaj vam je razložil in ali ste ga pripravljeni prijaviti.
lp
pika1
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a pika1 »

Metalica je zakon za obračun plač!
:wink:
Odgovori