nova splošna olajšava
Moderator: Mirko Zbačnik
nova splošna olajšava
Ali mi lahko kdo pove kaj storiti v primeru, ko smo plače za januar že izplačali pa brez novih olajšav?
Kaj pa v tem primeru: delavka je zaposlena 24 ur tedensko( 60% polnega delovnega časa) kako ravnati v njenem primeru, saj njen zaslužek ne dosega 566,67€ - ali je potrebno zaslužek preračunati koliko bi zaslužila za poln delovni čas in jo glede na ta znesek razvrstiti ali naj izhajamo iz dejanskega izplačila?
Prosim za pomoč, hvala.
Kaj pa v tem primeru: delavka je zaposlena 24 ur tedensko( 60% polnega delovnega časa) kako ravnati v njenem primeru, saj njen zaslužek ne dosega 566,67€ - ali je potrebno zaslužek preračunati koliko bi zaslužila za poln delovni čas in jo glede na ta znesek razvrstiti ali naj izhajamo iz dejanskega izplačila?
Prosim za pomoč, hvala.
Ja, smo glavni izplačevalec. Saj jaz tudi tako mislim, ampak vedno se rada prepričam-več glav več ve.
A si jaz prav razlagam to velenovost naših vrlih zakonodajalcev: če se nekdo odloči, da noče olajšave ob plačah, čeprav jih lahko koristi, bo ob obračunu dohodnine dobil toliko več povrnjeno preplačilo. Ali pa je to tako: zagrabi dokler lahko, če zamudiš priložnost (v tem primeru olajšavo ob plači) si sam kriv in kasneje ne moreš več koristiti preplačila.
lp, hvala za mnenja
A si jaz prav razlagam to velenovost naših vrlih zakonodajalcev: če se nekdo odloči, da noče olajšave ob plačah, čeprav jih lahko koristi, bo ob obračunu dohodnine dobil toliko več povrnjeno preplačilo. Ali pa je to tako: zagrabi dokler lahko, če zamudiš priložnost (v tem primeru olajšavo ob plači) si sam kriv in kasneje ne moreš več koristiti preplačila.
lp, hvala za mnenja
Med letom izplačevalci dohodkov obračunavajo akontacijo dohodnine. Letno dohodnino pa nam odmeri davkarija na osnovi vseh obdavčljivih dohodkov, ki smo jih dobili izplačane v posameznem letu.
Na to je treba pomisliti vedno ko ne vemo kako bi ravnali v posameznem primeru. Zaradi zgornjega dejstva in predpisanega mesečnega obračunavanja akontacij dohodnine (mesečna lestvica = 1/12 letnega dohodka) že pri izračunu dohodnine za leto 2007, ko ni več nobenih dodatnih olajšav razen prostovoljnega dodatnega pokojninskega zavarovanja (lani npr. 2% z računi) prihaja do tega, da bo večina zavezancev morala dohodnino doplačevati, če so med letom prejeli še kakšna dodatna izplačila razen plač.
Zaradi tega dejstva je uveljavljanje dodatne olajšave (2000 in 1000€ letno) smiselno samo za tiste, ki res nimajo nobenih drugih dohodkov, vprašljiv je lahko že regres ali kak poračun plač, božičnica, ker je lahko na letnem nivoju presežena meja dohodka, ki olajšavo omogoča, med letom pa so mu izplačevalci morali ( ker se ni odločil, da olajšave ne bo uveljavljal) dodatno olajšavo upoštevati.
Na to je treba pomisliti vedno ko ne vemo kako bi ravnali v posameznem primeru. Zaradi zgornjega dejstva in predpisanega mesečnega obračunavanja akontacij dohodnine (mesečna lestvica = 1/12 letnega dohodka) že pri izračunu dohodnine za leto 2007, ko ni več nobenih dodatnih olajšav razen prostovoljnega dodatnega pokojninskega zavarovanja (lani npr. 2% z računi) prihaja do tega, da bo večina zavezancev morala dohodnino doplačevati, če so med letom prejeli še kakšna dodatna izplačila razen plač.
Zaradi tega dejstva je uveljavljanje dodatne olajšave (2000 in 1000€ letno) smiselno samo za tiste, ki res nimajo nobenih drugih dohodkov, vprašljiv je lahko že regres ali kak poračun plač, božičnica, ker je lahko na letnem nivoju presežena meja dohodka, ki olajšavo omogoča, med letom pa so mu izplačevalci morali ( ker se ni odločil, da olajšave ne bo uveljavljal) dodatno olajšavo upoštevati.
moje skromno razmišljanje:
Ali ni boljše uveljavljati med letom maksimalne možne olajšave, dobiti med letom čimveč denarja v svoje roke, vendar VEDETI, da boš moral nekje v sredini naslednjega leta doplačati dohodnino. Vendar se morajo zaposleni tega zavedati in ne porabiti vsega sproti, potem pa "jokati" ko je treba doplačati. Nekateri so pa toliko butasti, da raje državi dajejo denar - posojajo brezobrestno za leto vnaprej, potem so pa vsi srečni, ker jim država nekaj drobiža le vrne. A ni bolj odgovorno, da vsak sam razpolaga s svojim denarjem, ob zavedanju, da tudi "cesar" mora dobiti svoje?
Ali ni boljše uveljavljati med letom maksimalne možne olajšave, dobiti med letom čimveč denarja v svoje roke, vendar VEDETI, da boš moral nekje v sredini naslednjega leta doplačati dohodnino. Vendar se morajo zaposleni tega zavedati in ne porabiti vsega sproti, potem pa "jokati" ko je treba doplačati. Nekateri so pa toliko butasti, da raje državi dajejo denar - posojajo brezobrestno za leto vnaprej, potem so pa vsi srečni, ker jim država nekaj drobiža le vrne. A ni bolj odgovorno, da vsak sam razpolaga s svojim denarjem, ob zavedanju, da tudi "cesar" mora dobiti svoje?
Ravno tu je problem. Ljudje so, enostavno povedano, neumni.birsa napisal/-a: ... vendar VEDETI, da boš ...
... se morajo zaposleni tega zavedati ...
... ob zavedanju...
Pri tistih minimalcih, ki gredo vsak mesec v minus na vseh karicah,
je utopično pričakovati, da bodo še 10€ na stran dali za cesarja.
No, jaz bi tukaj rekla malo drugače..Marsikje obračunavajo plače po principu" mesečno izplačilo je tolko in nič drugače", ne glede na olajšave. Če delavec med letom uveljavlja olajšavo ali pa če je ne, dobi isto plačo. Jaz bi v tem primeru rekla, da daje denar delodajalcu. Zato se strinjam, da je bolje čakati eno leto in dobito tisto nekaj drobiža, kot pa ga dati delodajalcu v žep. Zato je moje skromno mnenje, da le niso vsi tako butasti.jurek napisal/-a:Ravno tu je problem. Ljudje so, enostavno povedano, neumni.birsa napisal/-a: ... vendar VEDETI, da boš ...
... se morajo zaposleni tega zavedati ...
... ob zavedanju...
Pri tistih minimalcih, ki gredo vsak mesec v minus na vseh karicah,
je utopično pričakovati, da bodo še 10€ na stran dali za cesarja.
lp,
Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je
takih, ki jih lahko rešimo sami. (Lyndon B. Johnson)
Talšne pogodbe (na neto znesek plače) sem do sedaj videl samo pri enem podjetju,mansu1 napisal/-a:Marsikje obračunavajo plače po principu" mesečno izplačilo je tolko in nič drugače", ne glede na olajšave.
pa še tam je bila to pogodba z ljudmi na malo višjih položajih.
In ti ljudje vejo, kako čim bolje skozi priti
(ne prijavi otrok za olajšavo, pa še na boniteto so vzeli telefone in avte).
Jaz pa sem taki obračun plače doživela..in to ne pri ljudeh na višjih položajih. Pri nas, navadnih ljudeh...Če sem uveljavljala olajšavo za otroka, sem imela isto plačo, kot pa prej, ko je nisem. Zato raje nisem več uveljavljala olajšave med letom in sem dobila pač na koncu od davčne nazaj več.jurek napisal/-a:Talšne pogodbe (na neto znesek plače) sem do sedaj videl samo pri enem podjetju,mansu1 napisal/-a:Marsikje obračunavajo plače po principu" mesečno izplačilo je tolko in nič drugače", ne glede na olajšave.
pa še tam je bila to pogodba z ljudmi na malo višjih položajih.
In ti ljudje vejo, kako čim bolje skozi priti
(ne prijavi otrok za olajšavo, pa še na boniteto so vzeli telefone in avte).
Ne morete enostavno reči, da so ljudje neumni, če ne poznate njihovega ozadja in razlogov za njihove odločitve.
Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je
mansu1 tega niti ni tako malo. To vidim še danes v veliko podjetjih. Drugi vidik pa je psihološki ko se delavec pogaja za plačo. Če je ta neto višji zaradi olajšav nadrejenio
težje popustijo pri povišicah. In še nekaj. Poznam veliko lastnikov podjetij in šefov velikih podjetij, ki ne vejo iz česa je sestavljena plača. Kakšen je strošek podjetja in kaj je neto ter kaj na to vpliva. Pri pogajanjih vidijo samo to koliko delavec dobi kaj je v ozadju pa ne. sicer obsaja bruto plačilni sistem ampak marsikje samo za računovodje zaradi izračunov pri določitvi plač pa neto.
težje popustijo pri povišicah. In še nekaj. Poznam veliko lastnikov podjetij in šefov velikih podjetij, ki ne vejo iz česa je sestavljena plača. Kakšen je strošek podjetja in kaj je neto ter kaj na to vpliva. Pri pogajanjih vidijo samo to koliko delavec dobi kaj je v ozadju pa ne. sicer obsaja bruto plačilni sistem ampak marsikje samo za računovodje zaradi izračunov pri določitvi plač pa neto.