Obračun in izplačilo 13 plače

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
mikana
Novinec
Novinec
Kraj: LJ

Obračun in izplačilo 13 plače

Odgovor Napisal/-a mikana »

Zanima me če je kje določeno v primeru obračuna 13 plače v kolikšnem času jo je potrebno izplačati?

Ker je podjetje majhno sem edini zaposlen in je sedaj prvič nekaj malega dobička bi želel da imam na voljo čim več kapitala da se lahko financirajo novi projekti. Gre za majhen znesek cca 3000 €.

Želja je torej obračunati si 13 plačo v višini dobička in jo izplačati nekoč ko bo če bo dovolj dobička in kapitala. Z namenom ustvariti nekaj kapitala in si tako olajšati poslovanje si tudi obračunavam minimalno plačo.

LP
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Zakaj pa izplačati 13. plačo ? Dobiček se izplačuje kot dobiček in ne kot 13. plača. Se ne splača. to, daste vi hkrati zaposlen in hkrati lastnik vas mogoče nekoliko zavajo. Plača se izplačuje iz naslova dela. Dobiček pa iz naslova lastništva kapitala. Vi bi bil upravičen do izplačila kapitala tudi če ne bi bil v podjetju zaposlen.
mikana
Novinec
Novinec
Kraj: LJ

Odgovor Napisal/-a mikana »

Sedaj vidim da sem pozabil napisati da je namen vsega tega ta da trenutno ne plačam davka na dobiček ter da ne plačujem akontacije davka na dobiček ter tako obdržim kar največ kapitala. Zato bi si tudi obračunal in ne izplačal 13 plačo.
Odgovori