Napoved dohodnine od prodaje vrednostnih papirjev - NUJNO

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
lipi
Novinec
Novinec

Napoved dohodnine od prodaje vrednostnih papirjev - NUJNO

Odgovor Napisal/-a lipi »

Jutri poteče rok za oddajo napovedi.
Meni po vsem silnem branju navodil vseeno ni jasno, ali napoved moram oddati ali ne.
V lanskem letu sem prodala nekaj vrednostnih papirjev (NF2N), del jih izhaja iz tistih prvih vloženih papirjev po osamosvojitvi, del pa jih je bil podedovan po materi leta 2003, ona pa jih je dobila iz istega fore.

Ali moram oddati napoved za vse, za podedovani del ali za nič od tega?
Jaz sem razumela, da ne rabim, vendar se raje ne bi motila pri tem.

Prosim za pomoč in se vnaprej zahvaljujem.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Zakon o dohodnini:
2. odstavek 1. točka: Dohodnine se ne plača tudi od dobička iz kapitala, doseženega pri:
- prvi odsvojitvi delnic ali deleža v kapitalu, pridobljenega v procesu lastninskega preoblikovanja podjetij v skladu s predpisi, ki urejajo lastninsko preoblikovanje podjetij. Za prvo odsvojitev se šteje tudi prva odsvojitev podedovanih delnic ali deležev v kapitalu, ki jih je zapustnik pridobil v procesu lastninskega preoblikovanja podjetij v skladu s predpisi, ki urejajo lastninsko preoblikovanje podjetij;
....

Ker ni plačila davka-dohodnine, tudi napovedi ni!, če so vse delnice dejansko iz lastninskega preoblikovanja (iz prvotnih certifikatov), to pa ne velja , če so delnice pridobljene iz naslova premalo izplačanih plač.
LP
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Kaj pa če si dobil neke delnice (npr.NLB Maksima) iz lastninskih certifikatov, potem pa si zaradi združitev, delitev... dobil obvestilo, da imaš namesto 3o teh delnic, po novem 10 teh in 5 x ,plus 8 y?
Se prodaja vseh teh delnic šteje še vedno za prodajo prvotnih-iz lastniskih certifikatov? In če ne-katere delnice vpišeš v napoved-prve ,ali druge tri vrste?
2. Neke delnice si kupil še v sit , prodal v eur-ali napišeš za NV sit ali preračunaš v eur?
3.Se v NV štejejo tudi stroški ob nabavi in prodaji?Kaj pa stroški odprtja trgovalnega računa?
lipi
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a lipi »

Najlepša hvala, slovan.
Tako sem tudi jaz razumela vse skupaj, ampak prepričana pa res nisem bila.
Odgovori