porodniška in letni dopust

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
alenka.groboljsek
Novinec
Novinec

porodniška in letni dopust

Odgovor Napisal/-a alenka.groboljsek »

Pozdravljeni!
V letu 2007 sem bila od 1.1. do 4.5. v bolniškem staležu, nato pa na porodniškem dopustu do konca leta. Zaposlena sem za nedoločen čas, regres za lansko leto sem dobila v celoti. Odločbo o dopustu za leto 2007 sem dobila (25 dni), vendar pa mi letos tega dopusta nočejo priznati. Prosila bi vas za mnenje, kako je s tem, saj bi rada vaš odgovor posredovala v službo. Zanima pa me tudi, če mi za leto 2007 že pripada en dan dopusta na otroka (rodila sem 31. 5.).
Najlepša hvala za pomoč!
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Dopust ti pripada v celoti. Vendar bi ga morala najmanj 2 tedna porabiti v l. 2007. Ker ga nisi ti je ta del propadel. Preostanek dopusta 25 -10 = 15 delovnih dni pa lahko koristiš do 30.06.2007. Da, za otroka ti pripada dodaten dan že v letu 2007.

Če si na porodinški ni z dopustom nič drugače kot če delaš, saj si še vedno v rednem delovnem razmerju in ti pripadajo vse pravice iz tega.
impkm
Začetnik
Začetnik
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a impkm »

MG napisal/-a: Da, za otroka ti pripada dodaten dan že v letu 2007.
Ali niso osnova za odmero dopusta za leto 2007 podatki, dobljeni na dan 31.12.2006? :szardi:
Stanka
alenka.groboljsek
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a alenka.groboljsek »

Sem klicala na dve delovni inšpekciji in dobila dva različna!!! odgovora. Eden je, da mi pripada tako, kot ste mi izračunali (25-10), drugi pa, da mi ne pripada nič, ker je bil novembra 2007 sprejet zakon o spremembah tega zakona, ki je v 163. členu črtal en stavek, in sicer tisti, ki pravi, da če je delavec delal manj kot 6 msesecev..... in na podlagi tega se sklepa, da dopust ne pripada. Ne vem, kaj naj si mislim, kajti pričakovala sem, da si vsaj delovne inšpekcije zakon razlagajo enako. Tako pa imaš toliko različnih mnenj!!!
MG
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a MG »

Še enkrat si prebetite stari 163. člen in njegove kasnejše spremebe pa boste videla, da dopusta ne morete koristtiti do konca leta na osnovi tega člena. Pripada pa vam in ga lahko koristite do 30.06.
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a slovan »

Copy 163. člena (čistopis z vključenimi spremembami):

163. člen
(izraba letnega dopusta)

(1) Letni dopust je mogoče izrabiti v več delih s tem, da mora en del trajati najmanj dva tedna.

(2) Delodajalec je dolžan delavcu zagotoviti izrabo letnega dopusta do konca tekočega koledarskega leta, delavec pa je dolžan do konca tekočega koledarskega leta izrabiti najmanj dva tedna, preostanek letnega dopusta pa v dogovoru z delodajalcem do 30. junija naslednjega leta.

(3) Delavec ima pravico izrabiti ves letni dopust, ki ni bil izrabljen v tekočem koledarskem letu zaradi odsotnosti zaradi bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka, do 30. junija naslednjega koledarskega leta, če je v koledarskem letu, v katerem mu je bil odmerjen dopust, delal vsaj šest mesecev.
(4) Delavec, ki dela v tujini, lahko v celoti izrabi letni dopust do konca naslednjega koledarskega leta, če je tako določeno s kolektivno pogodbo delodajalca.

In ta pojem: delal vsaj 6 mesecev: po novem ne pomeni, da je v delovnem razmerju vsaj 6 mesecev (ko v bistvu pridobi pravico do izrabe letnega dopusta oziroma njegovega sorazmernega dela), ampak da je dejansko delal (ni bil odsoten zaradi bolezni.....). In če je nekdo odsoten celo koledarsko leto, mu ne pripada pravica do koriščenja tega dopusta do 30.06. naslednjega leta.
S spremembo zakona je bil črtan zadnji stavek 3. odstavka 163. člena, ki glasi (in ki je omogočal koriščenje do 30.06., s tem, da se odmerjen dopust zmanjša za dva tedna): Če je delavec v koledarskem letu, v katerem mu je bil odmerjen dopust, delal manj kot šest mesecev, ima pravico izrabiti letni dopust v skladu s prejšnjim odstavkom - drugi odstavek.

LP
MG
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a MG »

Se pravi, da pripada. Če bi delala v letu 2007 vsaj 6 mesecev bi lahko koristila CELOTEN dopust ( 25 dni )do 30.06.2008. Ke pa v letu 2007 niste delala 6 mesecev pa vam 10 dni propade ostalo ( 15 dni ) pa lahko koristite.

Slovan se opravičujem res nisem šla gledat vseh sprememb. Sem bila prepričana, da se nanašajo na koriščenje do konca koledarkega leta pa vidim, da je to ukinjeno oziroma samo nekoliko spremenjeno :(
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Da, s spremembami zakona je "odpravljena" možnost koriščenja dopusta še do 30.06. v naslednjem koledarskem letu, v vseh tistih primerih, ko delavec ni delal vsaj 6 mesecev. Ker, če bi delavka delala vsaj 6 mesecev v koledarskem letu, preostanek leta pa je odsotna zaradi bolezni (in zato ni koristila letnega dopusta), bi imela pravico do koriščenja celotnega dopusta, ki ji pripada. To pomeni, da za to kategorijo delavcev ne velja 2. odstavek 63. člena ZDR (da se ji odmerjen dopust zmanjša za dva tedna).

In v konkretnem primeru: delavka je "izgubila" pravico do prenosa neizkoriščenega dopusta iz leta 2007 do 30.06.2008, ker je bila odsotna zaradi bolezni, porodniškega dopusta 12 mesecev (celo koledarsko leto) - delala je 0 mesecev.

LP
MG
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a MG »

[quote="slovan"]
In v konkretnem primeru: delavka je "izgubila" pravico do prenosa neizkoriščenega dopusta iz leta 2007 do 30.06.2008, ker je bila odsotna zaradi bolezni, porodniškega dopusta 12 mesecev (celo koledarsko leto) - delala je 0 mesecev.

LP[/quote]

Kot jaz razumem je izgubila pravico do prenosa CELEGA dopusta. Še vedno pa ji po drugem odstavku tega člena pripada koriščenje preostalega dela ( 25 - 10 propadlega = 15 dni ).
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Že iz najinega "razgovora" lahko ugotovite, kako različno razumemo posamezen člen zakona. Menim, da bo kolegica dobila konkreten odgovor, če bo vprašanje naslovila na predlagatelja zakona: Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve.

Na njihovi spletni strani: Pogosto iskane strani/Zakon o delovnih razmerjih- dodatne informacije: Vodnik po pravicah iz delovnega razmerja je opisan podoben primer. In res, njihovo stališče je podobno vašemu stališču = celoten dopust zmanjšan za dva tedna = prenos v naslednje leto. Vodnik je iz novembra 2007, konkretno vprašanje in odgovor pa je v zap. 138.

Povezava:
http://www.mddsz.gov.si/

LP
MG
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a MG »

Slovan hvala za zanimivo in konstruktivno debato.
slovan
Super računovodja
Super računovodja

MG, hvala tudi vam!

LP
Odgovori