DDV in prevozi v EU

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
bojakt
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

DDV in prevozi v EU

Odgovor Napisal/-a bojakt »

kot prevoznik opravljam prevoze v EU in jih zaračunavam avstrijski firmi, ki mi je dala IDE, vendar oni nočejo našega računa ampak mi plačujejo po svojih obračunih in brez obračunanega ddv. Jaz sicer za svojo evidenco izstavljam račune z izjavo o prenosu davčne obveznosti, vendar ga ne odpošljem. Zanima me, ali sem soodgovoren, če oni v avstriji ne plačujejo ddv. Ali moram to preveriti ali me to pač ne briga?
Lp
nevica
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a nevica »

Spoštovani

Moje mnenje je naslednje. V vašem primeru, Vi pravilno izstavljate fakture Avstrijskemu partnerju, če Vam je avstrijski partner posredoval njihovo davčno številko. Me ne čudi, da ne želijo Vašega dokumenta, ker verjetno napravijo obračun davka na osnovi Vaših dokumentov, ki jim jih verjetno dostavljate za opravljeno storitev ( prevozni list oz CMR ali kakšen drug dokument iz katerega je razvidna opravljena storitev ). Bi pa na Vašem mestu vseeno preverila njihovo davčno številko na spletu, da vsaj veste, da poslujete z davčnim zavezancem registriranim v Avstriji, to pa je Vaša dolžnost, v nobenem primeru pa niste Vi dolžni njih kontrolirati, če odvajajo davek ali ne. Naj Vam navedem primer kot je Vaš. Podjetje v Avstriji partnerju v Sloveniji za predčasno plačilo prevozne storitve obračuna 3% sconto in mu za sconto manj nakaže na TRR, za kar mora partner v Sloveniji izstaviti dobropis za knjiženje v poslovnih knjigah. V Avstriji pa ne zahtevajo dobropisa ( izrazili so sami željo, da se ga ne pšošilja ), ker si davčno obveznost zmanjšajo na osnovi zmanjšanega nakazila, kar po mojem mnenju ni v redu, očitno pa njim zadostuje dokazilo o zmanjšanem nakazilu. Eni pač manj komplicirajo in verjetno delajo ravno tako pravilno. :lol: :P :sodobren: :D
bojakt
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a bojakt »

Nevica hvala za odgovor. Davčno št. sem preveril in je vredu (gre za kar veliko firmo). Oni na osnovi dokumentov (CMR..) sestavijo dobropis, ki je osnova za nakazilo. Ker je to malo neobičajno za naše razmere, sem včasih kar malo slabo spal, ker nisem bil čisto prepričan v pravilnost.
Lp
Odgovori