Vprašanje za ljudi, ki se ukvarjajo s prevoznimi storitvami
Moderator: Mirko Zbačnik
Vprašanje za ljudi, ki se ukvarjajo s prevoznimi storitvami
Lepo pozdravljeni,
Naročnik prevoza je iz članice EU v kateri je tudi začetek prevoza in ima ID. Prevoznik je slovensko podjetje z ID.
V predpisih piše, da prevalimo davčno obveznost na naročnika ki mora imeti v svoji državi enako določbo ZDDV kot jo imamo mi v 76/3 ZDDV - 1.
Kakšno klavzulo napišemo na račun?
V primeru pa da ID številke naročnik nima pa moramo pridobiti ID države (recimo francije) in plačati francoski davek. Ali ima kdo kakšne izkušnje?
Najlepša hvala za odgovor in lep dan še naprej
Naročnik prevoza je iz članice EU v kateri je tudi začetek prevoza in ima ID. Prevoznik je slovensko podjetje z ID.
V predpisih piše, da prevalimo davčno obveznost na naročnika ki mora imeti v svoji državi enako določbo ZDDV kot jo imamo mi v 76/3 ZDDV - 1.
Kakšno klavzulo napišemo na račun?
V primeru pa da ID številke naročnik nima pa moramo pridobiti ID države (recimo francije) in plačati francoski davek. Ali ima kdo kakšne izkušnje?
Najlepša hvala za odgovor in lep dan še naprej
– prevozi blaga po EU: DDV plača naročnik
DDV – obrnjena davčna
obveznost po odstavku
(3) 27. člena ZDDV
ali
DDV – obrnjena davčna
obveznost po členu 47
direktive o DDV
ali
VAT reverse charge under Article
47 of VAT Directive
– pomožne prevozne storitve
DDV – obrnjena davčna
obveznost po odstavku
(2) 28. člena ZDDV
ali
DDV – obrnjena davčna
obveznost po členu 53
direktive o DDV
ali
53 of VAT Directive
lp
DDV – obrnjena davčna
obveznost po odstavku
(3) 27. člena ZDDV
ali
DDV – obrnjena davčna
obveznost po členu 47
direktive o DDV
ali
47 of VAT Directive
– pomožne prevozne storitve
DDV – obrnjena davčna
obveznost po odstavku
(2) 28. člena ZDDV
ali
DDV – obrnjena davčna
obveznost po členu 53
direktive o DDV
ali
53 of VAT Directive
lp
-
febo
Glede klavzul ste že dobil odgovor. Glede prevozov po EU, pa naslednje. Mesto opravljene storitve je sedež prevoznika. To pomeni da slovenski prevoznik vedno obračunava slovenski DDV. Edina izjema je če naročnik prevoza ima ID številko ene od držav EU. V tem primeru se obveznost obračuna DDV prenese na naročnika in on v svoji državi obračuna DDV (reverse charge). Če naročnik nima ID ene od držav EU (v Vašem primeru Francije), slovenski prevoznik mu obračuna slovenski DDV.Ni potrebno da pridobi francoski ID in ne plačuje francoski DDV.
LP

LP
Moje mnenje je, da glede opravljanje prevoza znotraj EU, ki se začne v Franciji in je naročnik francoski davčni zavezanec z ID številko bi morali najprej preveriti, če francoska zakonodaja dovoljuje prevalitev davčnega bremena v takšnih primerih (kot pri nas 3.odst. 73.člena ZDDV-1), v kolikor tega ne dovoljuje menim, da bi se slov.davčni zavezanec moral identificirati za namene DDv v Franciji.
V primeru, da naročnik nima ID številke in je primer začetka prevoza za prevoz znotraj skupnosti enak kot zgoraj, menim, da je potrebno pridobiti ID številko v Franciji in zaračunati njihov davek.
Lp
V primeru, da naročnik nima ID številke in je primer začetka prevoza za prevoz znotraj skupnosti enak kot zgoraj, menim, da je potrebno pridobiti ID številko v Franciji in zaračunati njihov davek.
Lp
marea
-
febo
Ker sem par dni bil na dopustu, se opravičujem se za pozen odgovor. Hvala Marei za popravek moje površnosti glede naročnika brez ID. Ker naročnik nima ID je mesto opravljene storitve začetek prevoza oz. Francija. Naš prevoznik bi se res moral registrirati v Franciji in obračunati francoski davek (čeprav tega naši prevozniki ne delajo in obračunajo prevoz brez DDV).
V vseh ostrlih primerih pa velja pravilo obrnjene davčne obveznosti, oz. se obveznost prevali na naročnika z ID ene od držav EU. To pravilo izhaja iz 47. člena evropske direktive o DDV ki velja za vse države EU.
LP

V vseh ostrlih primerih pa velja pravilo obrnjene davčne obveznosti, oz. se obveznost prevali na naročnika z ID ene od držav EU. To pravilo izhaja iz 47. člena evropske direktive o DDV ki velja za vse države EU.
LP
Vsem hvala za odgovore. Ja malo sem se tudi sam poglobil v zadeve in ugotovil da sta 47 in 196 člen eu direktive o DDV rešitev za vse (če ni tretja država in če je ID številka)
Zanima pa me kaj ste mislisli s tem (slovenski prevozniki tega ne počnejo in ne zaračunavajo DDV). Zanima me predvsem kaj bomo morali narediti ko bomo dobili naročilo od podjetja iz eu ki pa nima ID številke?
Kot mi je znano pridobiti ID države po sedežu naročnika in plačati njihov ddv.......To se mi zdi precej zakomplicirano in me zanima kako se temu izognemo oziroma kako ravnati v takem primeru.
Še enkrat vsem hvala za odgovore
Primož
Zanima pa me kaj ste mislisli s tem (slovenski prevozniki tega ne počnejo in ne zaračunavajo DDV). Zanima me predvsem kaj bomo morali narediti ko bomo dobili naročilo od podjetja iz eu ki pa nima ID številke?
Kot mi je znano pridobiti ID države po sedežu naročnika in plačati njihov ddv.......To se mi zdi precej zakomplicirano in me zanima kako se temu izognemo oziroma kako ravnati v takem primeru.
Še enkrat vsem hvala za odgovore
Primož
-
febo
Če naš prevoznik opravi prevoz za v Vašem primeru francoskega naročnika brez ID in ne obračuna francoski davek, ni naredil prekršek v Sloveniji ampak v Franciji ( tako so mi na DURS povedali). Francoska davčna uprava (ker naročnik ni v francoskem sistemu DDV) nima možnosti da ugotovi da je ta prevoz sploh opravljen. To lahko naredi DURS če recimo opravi pregled pri Vas in ugotovi da niste obračunali francoski davek in to posredujejo francoski davčni upravi (tega pa zaenkrat DURS ne dela). To je eden od probmlemov EU pri prostem pretoku storitev znotraj EU. Zato naši prevozniki enostavno ne obračunajo davek.
Če pa delate pravilno, morate obračunati in plačati davek (čeprav je zakomplicirano). Sicer pa se to ne dogaja pogosto. Če pa ste prevoznik, verjetno imate urejeno vračilo davka iz držav EU preko enega davčnega zastopnika. V tem primeru pa on tudi to lahko opravi namesto Vas.
LP

Če pa delate pravilno, morate obračunati in plačati davek (čeprav je zakomplicirano). Sicer pa se to ne dogaja pogosto. Če pa ste prevoznik, verjetno imate urejeno vračilo davka iz držav EU preko enega davčnega zastopnika. V tem primeru pa on tudi to lahko opravi namesto Vas.
LP
Brskam po forumu in ker nimam izkušen s prevozi bi prosila še za obrazložitev primera:
Srbski prevoznik zaračuna Slovenski firmi prevoz na relaciji enkrat Celje Vrbnik
drugi račun pa je isto Srbski prevoznik zaračuna relacijo Vrbnik Celje.
Seveda Srbski prevoznik ni član EU in tudi ne zaračuna nobenega DDV.
Kam moramo mi to upisati po novih predpisih o DDV (to se pravi kam v KPF in v katere stolpec pride pri DDV-O)
Se vsem že v naprej iskreno zahvaljujem za pomoč
Srbski prevoznik zaračuna Slovenski firmi prevoz na relaciji enkrat Celje Vrbnik
drugi račun pa je isto Srbski prevoznik zaračuna relacijo Vrbnik Celje.
Seveda Srbski prevoznik ni član EU in tudi ne zaračuna nobenega DDV.
Kam moramo mi to upisati po novih predpisih o DDV (to se pravi kam v KPF in v katere stolpec pride pri DDV-O)
Se vsem že v naprej iskreno zahvaljujem za pomoč
V kolikor ne gre za prevoz, neposredno povezan z izvozom blaga, bi bil srbski prevoznik dolžan obračunati SLO DDV oziroma bi to namesto njega v skladno s 3.odstavkom 76 .člena ZDDV-1 storila vaša družba.Če pa gre za prevoz neposredno povezan z izvozom blaga, pa upoštevate e točko prvega odstavka 52.člena ZDDV-1, ki med drugim določa, da je opravljanje storitev vključno s prevoznimi storitvami in pomožnimi storitvami, če so neposredno povezane z izvozom blaga, so oproščene plačila DDV. Torej po mojem mnnenju računa s strani drbskega prevoznika ni treba poročati v DDV-O obrazec.
lp
lp
Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je
takih, ki jih lahko rešimo sami. (Lyndon B. Johnson)
takih, ki jih lahko rešimo sami. (Lyndon B. Johnson)