Izplačilo dopusta ob odpovedi delovnega razmerja

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
soncek5
Začetnik
Začetnik

Izplačilo dopusta ob odpovedi delovnega razmerja

Odgovor Napisal/-a soncek5 »

Delavec sporazumno prekinja delovno razmerje. Ker mu je zaradi krivde delodajalca ostal neizkoriščen dopust, se mu le tega izplača. Ker ne bo koristil odpovednega roka, se mu izplačajo tudi plače iz tega roka. Zanima me, kako obdavčiti stari dopust in te plače? Jaz se nagibam, da zaradi pogodbe o prekinitivi delovnega razmerja, lahko uporabimo obdavčitev odpravnine, oz. da so ti zneski odškodnina ob prekinitvi delovnega razmerja in se obdavčijo kot odpravnina (ZDR 109. člen). Razmišljam pravilno?!?!?!? Ima kdo že prakso s tem? Ne bi radi oškodovali delavca :(
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

To ni odpravnina in je obdavčeno kot izplačilo plače, torej z vsemi davki in prispevki. Sem imela takšen primer in sem se takrat pozanimala celo na dursu.
Lp :)
marea
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a marea »

Ko smo mi imeli takšen primer smo naredili enako kot Lotica.

Lp
marea
soncek5
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a soncek5 »

Obdavčili ste dopust ali tudi plače. Meni je glede plač to malo skregano z logiko, saj za delavca v naslednjih treh mesecih plača davke in prispevke novi delodajalec, mi mu to nakažemo, da podpiše že danes. Torej plača dvakratno prispevke. Kaj pa potem pomeni sploh tista odškodnina v ZDR namesto odpravnine?!?!?!
marea
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a marea »

Se opravičujem, nisem napisala, da se moj odgovor nanaša samo na del glede odškodnine za neizkoriščen del dopusta.

Lp
marea
Odgovori