knjiženje obvestilo ajpes

Moderator: Mirko Zbačnik

tjaša2000
Začetnik
Začetnik

knjiženje obvestilo ajpes

Odgovor Napisal/-a tjaša2000 »

Prosim za pomoč kam se knjiži razliko ki je nastala pri preračunu osnovnega kapitala za katero je AJPES pošiljal obvestila.

Hvala za odgovor.
racunalnik
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a racunalnik »

Na konto 916

Lp :)
anka22
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a anka22 »

Če je izračun Ajpesa manjši knjižite 903/910 (razlika),
če pa je izračun Ajpesa večji kot vaš preračun pa 923/903 ali 920/903 ali 91/903 (vrstni red kot je v zakonu)

Lp, ANka22
(sveže znanje od danes-ravnokar sem knjižila::)
mansu1
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ptuj

Odgovor Napisal/-a mansu1 »

Knjižimo v leto 2008?
:oops:

lp
Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je
takih, ki jih lahko rešimo sami. (Lyndon B. Johnson)
anka22
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a anka22 »

Knjižba se nanaša na leto 2007.

LP,Anka22
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

V zvezi s tem vprašanje - za vse, predvsem pa seveda za go. Slovan : ali mislite, da je res treba zaradi 14 centov odpirati nov konto (kapitalskih rezerv). Pri tem tega sploh ne bo nikjer videti - na primer v bilanci stanja zaradi zaokroženja na dol (na nič) sploh ne bo spremembe??? lp
marea
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a marea »

Moje mnenje je, da se knjižba nanaša na leto 2008, saj je tudi obvestilo datirano v letu 2008 in je to listina za vknjižbo. Drugače bi bilo, če bi sami spremenili akt o ustanovitvi v letu 2007.
Se pa strinjam tudi s Starči glede zaokroževanja v bilanci stanja, kjer bo verjetno v veliki večini usklajeno s tem obvestilom.

Starči, velika večina ima odprt konto za zakonske rezerve iz dobička, tako da nov konto ni potrebno odpirati.
Lp
marea
starči
Super računovodja
Super računovodja

Po navodilu naj bi šel višek na kapitalske in ne na zakonske rezerve. Manjko pa naj bi krili iz zakonskih rezerv. lp
marea
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Jaz 3.točko 696.člena ZGD-1, ki govori o razlikah iz preračunavanja razumem, da gredo lahko tudi na zakonske rezerve

(3) Razlike v zneskih, ki izhajajo iz preračunavanja, se prerazporedijo v kapitalske rezerve ali pa se pokrijejo najprej iz nevezanih rezerv iz dobička, nato [b]iz zakonskih rezerv [/b]in drugih vezanih rezerv iz dobička ter nazadnje iz kapitalskih rezerv, morebitni še obstoječi primanjkljaj, pa se izkaže kot prenesena izguba.

Lp
marea
starči
Super računovodja
Super računovodja

[quote="marea"]Jaz 3.točko 696.člena ZGD-1, ki govori o razlikah iz preračunavanja razumem, da gredo lahko tudi na zakonske rezerve

(3) Razlike v zneskih, ki izhajajo iz preračunavanja, se prerazporedijo v kapitalske rezerve ali pa se pokrijejo najprej iz ..

Po mojem ne :
1.) višek se prerazporedi V kapitalske rezerve

2.) manjko se pokrije IZ ....
lp
marea
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Po mojem enako.

Lp
marea
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Starči ravno tako je, kot ste sicer napisali: po mojem ne!

- če je govora o prerazporeditvi je to lahko samo pozitiven znesek (gre iz osnovnega kapitala na drugo postavka kapitala - presežek vplačanega kapitala kot sestavni del kapitalskih rezerv); če je govora o pokrivanju gre za negativne zneske (in vrstni red upošteva predvsem rezerve.... in kolikor ničesar od predlaganih postavk ni, se negativna razlika smatra kot prenesena izguba).

Na splošno: ko je zakonodajalec vključil sam postopek evidentiranja teh razlik, ni razmišljal o malih subjektih, saj je tam lahko prišlo res od razlik zgolj v centih. Pri velikih d.o.o., ki imajo velik kapital in več lastnikov, je teh razlik že lahko več. Pri d.d. kjer je veliko delničarjev pa so te razlike še večje. In po vsebini je pozitiven znesek, ki izhaja iz teh razlik, dejansko presežek vplačanega kapitala.

V katero postavko boste vključili , pa prepuščam posameznikom.

LP
Odgovori