Pozdravljeni,
lsem s.p., enostavno knjig., nisem DDV zavezanec. Letos sestavljam bilanco že drugič, pa mi nekaj ni jasno:
- kako pridem do pravilnega zneska podjetnikovega kapitala oz. terjatve iz evidence o pretoku med sp in gospodinjstvom? Ali je potrebno v evidenci pretokov upoštevati tudi znesek od lanskega leta-kot otvoritev?
konkretno:
-lani sem imela v evidenci pretokov več dvigov iz poslovnega računa- se pravi terjatev recimo 500 in ob upoštevanju dobička zmanjšanega za davek in to razliko v pretoku sem v BS izkazovala terjatev do podjetnika
- letos pa imam pri pretoku sredstev med sp in gospodinjstvom obratno situacijo: več sem plačevala z gotovino oz. iz osebnega računa in je razlika recimo 150- kot obveznost do gospodinjstva.
Sedaj upoštevam: dobiček, zmanjšan za davek +dobiček iz lanskega leta-obveznost do gospodinjstva= znesek v BS kot podjetnikova terjatev oz.kapital? Je prav tako?
Še nekaj: če se upošteva dobiček lanskega leta, kaj je to: moja gotovina ali sredstva na poslovnem računu oz. drugače: kam se(če se) zabeleži v evidenci pretokov kot otvoritev?
Joj, tole enostavno knjigovodstvo sploh ni enostavno.
Lep pozdrav!
bilanca stanja -enostavno knjigovodstvo
Moderator: Mirko Zbačnik
Kakor jaz vem, ni več potrebno voditi evidence pretoka med gospodinjstvom in s.p.
V bilanci stanja izpolniš rubriki SREDSTVA (denarna sredstva - gotovina in stanje na TRR na dan 31.12.2007) ter OBVEZNOSTI DO VIROV SREDSTEV. Zelo laična razlaga: seštej sredstva, seštej obveznosti. Če je sredstev več, je to podjetnikov kapital (št.17), če jih je manj, so to terjatve do podjetnika (št.15). To je vse, ne rabiš nobene evidence pretoka med gospodinjstvom in s.p.
V bilanci stanja izpolniš rubriki SREDSTVA (denarna sredstva - gotovina in stanje na TRR na dan 31.12.2007) ter OBVEZNOSTI DO VIROV SREDSTEV. Zelo laična razlaga: seštej sredstva, seštej obveznosti. Če je sredstev več, je to podjetnikov kapital (št.17), če jih je manj, so to terjatve do podjetnika (št.15). To je vse, ne rabiš nobene evidence pretoka med gospodinjstvom in s.p.
Evidenca knjgivodskih listin pretokov med podjetjem in gospodinjstvom lastnika izhaja iz Pravilnika o poslovnih knjigah in drugih davčnih evidencah za fizične osebe, ki opravljajo dejavnost (Ur.l. RS 138/2006 in sprmemba Ur.l. 52/2007). Zaenkrat pravilnik ni bil preklican, zato obveza še vedno velja. Samo toliko!
LP
LP
Meni so na Obrtni zbornici povedali tako kot sem napisala zgoraj. Hvala za obvestilo!slovan napisal/-a:Evidenca knjgivodskih listin pretokov med podjetjem in gospodinjstvom lastnika izhaja iz Pravilnika o poslovnih knjigah in drugih davčnih evidencah za fizične osebe, ki opravljajo dejavnost (Ur.l. RS 138/2006 in sprmemba Ur.l. 52/2007). Zaenkrat pravilnik ni bil preklican, zato obveza še vedno velja. Samo toliko!
LP