Poračun DDV - zaključen stečaj

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
grah
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Poračun DDV - zaključen stečaj

Odgovor Napisal/-a grah »

Družba je imela že od leta 2002 na kontu 129 Popravek terjatev za kupce, ki so šli v stečaj. V letu 2005,2006 in 2007 so bili objavljeni v Uradnem listu zaključki stečajev, kupci pa so bili izbrisani iz poslovnega registra.
Sedaj bi si radi poračunali že plačani DDV.
Zanima nas, kako knjižite v GK popravek-poračun DDV za te odpisane terjatve?
Kako prikazati v obrazcu DDV - novem?
Odgovor bi rabili čim prej, da bi lahko popravek upoštevali pri obračunu DDV za januar 2008. Hvala.
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Mi si v primeru prisilne poravnave ali stečaja ob zaključku zmanjšamo izstopni ddv.
V novem obrazcu DDV-O bi to zajela pod zap.št. 11 (zmanjšanje osnove) in pod zaporedno št. 21 (zmanjšanje 20% oz. 19% ddv) oziroma pod št. 22 (zmanjšanje8,5% ali 8% ddv).
LP :)
grah
Računovodja
Računovodja

Lotica hvala, vendar mi pomagajte še s knjižbami v GK.
Bo pravilno, če knjižimo na /260 (-),76 ali 77 ali 78..... (kateri bo pravi razred)?
Iščem po revijah IKS, če bi našli kakšen primer, pa ne najdemo nič podobnega.
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Ali je bil za celotno terjatev vključno z DDVjem oblikovan popravek vrednosti terjatev?
Če to drži. je moje mnenje, da se knjiži -260 in odprava oslabitev terjetev kotno 769.
LP :)
grah
Računovodja
Računovodja

Tako je - to smo imeli na kontu 129. Tega smo zaprli 129/120.

Hvala še enkrat - ko ti nekdo pomaga je dan spet lepši.
vesnak
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Celje

stečaji

Odgovor Napisal/-a vesnak »

svoje terjatve smo prijavili v več stečajnih postopkih; do danes nismo prejeli nobenega obvestila od nikogar, da so postopki zaključeni in bi lahko te terjatve odpisali dokončno;
ali je kje brezplačno na internetu možno videti ali so stečaji zaključeni ali ne - namreč imam odprte tudi terjatve iz leta 2003 ko se je postopek začel, pa do danes nič ne vem ali je zaključeno in če je kako je zaključeno; bilo pa je prijavljeno, tudi takse plačane, vendar nismo do danes nič prejeli.
grah
Računovodja
Računovodja

Poglejte na straneh AJPES-a v poslovni register, ki je po novem dostopen vsem-le registrirati se morate.
vesnak
Računovodski mojster
Računovodski mojster

vedno tam najprej pogledam in je še vedno napisano, da je podjetje v stečaju (ali ni to malce čudno, da je že od leta 2003?) - ali je možno, da nimajo ažuriranih zadev, glede na to, da je po sodišču vse bolj tako, tako ...?
grah
Računovodja
Računovodja

Tudi mi imamo kar nekaj firm,ki so že tako dolgo v stečaju. Smo klicali na AJPES in so nam povedali, da so to "sveži"podatki. Na žalost se te stvari - stečaji pri nekaterih tako dolgo vlečejo.
vesnak
Računovodski mojster
Računovodski mojster

me zanima ali vedno vsi, ko prijavite svojo terjatev v stečaj ali prisilno poravnavo takoj preknjižite terjatve na 72/129 ?

kaj pa, če tega ne storiš? ali je kakšen problem potem, ko je stečaj zaključen pri knjiženju šele takrat kar direktno na 72/120 in zmanjšanje ddv - 120/260 ? - menim problem pri evidentiranju davčno priznanega odhodka v DDPO glede odpisa terjatve

ker imam sama tovrstnih terjatev skoraj nič, sem malce v dvomu kako pravilno evidentirati v knjigovodstvu terjatve, ki so prijavljene v stečaj oziroma prisilno poravnavo.

namreč, če gre podjetje v letu 2007 v stečaj, jaz prijavim svojo terjatev, ki jo imam do njih; in ker stečaj še ni zaključen v letu 2007 in knjižim to terjatev 72/129 - vendar, ker stečajni postopek ni zaključen, te terjatve so nepriznan odhodek v DDPO, kajne?
Odgovori