Obračun prispevkov za lastnike - direktorje družb
Moderator: Mirko Zbačnik
Obračun prispevkov za lastnike - direktorje družb
D.o.o. ima dva lastnika, ki sta hkrati tudi vpisana v register kot zakonita zastopnika. V družbi nista zaposlena, sicer sta brezposelna. Ali velja, da si morata obračunati in plačati prispevke za socialno varnost od najnižje pokojninske osnove? Kateri REK obrazec mora biti za ta namen predložen in kaj vpišem pod neto izplačilo (ker plače si ne bosta in tudi ne moreta izplačati če nista v družbi zaposlena).
Prosim za pomoč.
Lep pozdrav vsem
Prosim za pomoč.
Lep pozdrav vsem
Naty
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Najprej morate zadevo urediti na ZZZS, verjetno imata kako drugo zavarovanje,ki se mora prekiniti,in sicer to na ZZZS naredijo kar z datumom, ko taka oseba ustanovi podjetje, vendar jih je potrebno o tem obvestiti ter prijaviti v zavarovanje na obrazcu
M1/M2 s šifro podlage 40. Ker pa sta dva in če bi želela biti zaposlena v svojem podjetju,
pa lahko en drugemu podpišeta pogodbo o zaposlitvi, ter se prijavita s šifro 001- takrat pa je navadna plača.
M1/M2 s šifro podlage 40. Ker pa sta dva in če bi želela biti zaposlena v svojem podjetju,
pa lahko en drugemu podpišeta pogodbo o zaposlitvi, ter se prijavita s šifro 001- takrat pa je navadna plača.
Gordana
Še eno podobno vprašanje.
Če sem kot lastnih enoosebnega d.o.o. samo prokurist in je poslovodja nekdo drug( ki za to ne bi prejemal plačila ).
Bi načeloma lahko bil brezposeln, čeprav sem lastnik podjetja.
15.čl, namreč govori o poslovodji, in ne na splošno o družabnikih.
2) Obvezno se zavarujejo družbeniki zasebnih družb in zavodov v Republiki Sloveniji, ki so poslovodne osebe in niso zavarovane na drugi podlagi.
Vsaj dokler ne bo prihodkov za plače.
Je tle še kak drug hakelc?
Če sem kot lastnih enoosebnega d.o.o. samo prokurist in je poslovodja nekdo drug( ki za to ne bi prejemal plačila ).
Bi načeloma lahko bil brezposeln, čeprav sem lastnik podjetja.
2) Obvezno se zavarujejo družbeniki zasebnih družb in zavodov v Republiki Sloveniji, ki so poslovodne osebe in niso zavarovane na drugi podlagi.
Vsaj dokler ne bo prihodkov za plače.
Je tle še kak drug hakelc?
Če prejemaš plačo, je to že druga podlaga. Glede tega, da pri enoosebnem d.o.o. ne moreš skleniti pogodbe sam s sabo: Kolikor jaz razumem je d.o.o. pravna oseba, ti kot delavec pa fizična oseba( pa tudi če si lastnik ) in to ni sam s sabo.Gordana napisal/-a:Šifra 40 je za vse samozaposlene po 15.čl. ZPIZ, ki niso zavarovani na drugih podlagah.
Sicer bi pri enoosebnem d.o.o. lahko določil tudi prokurista( bilo kdo), ki bo imel pravico sklepanja delovnih razmerij in ta sklene v imenu firme pogodbo s tabo???
Da primerno zaključim temo:
http://www.mju.gov.si/fileadmin/mju.gov ... a_ZPIZ.doc
Okol teh stvari sem dvakrat klical ZZZS in sem dobul dve različni mnenji(ja in ne) o tem če je direktor in lastnik enoosebnega d.o.o. lahko zaposlen in prijavljen v zavarovanje pod šifro 001.
Davčna pravi, da so dobili navodila, da je to legalno.
http://www.mju.gov.si/fileadmin/mju.gov ... a_ZPIZ.doc
Okol teh stvari sem dvakrat klical ZZZS in sem dobul dve različni mnenji(ja in ne) o tem če je direktor in lastnik enoosebnega d.o.o. lahko zaposlen in prijavljen v zavarovanje pod šifro 001.
Davčna pravi, da so dobili navodila, da je to legalno.
Še bolj izzivalna je prejšnja Vaša varianta :
"Ali je lastnih enoosebnega d.o.o. lahko brezposeln, če je poslovodja nekdo drug ( ki za to prejema plačilo ali pa tudi ne ).
2) Obvezno se zavarujejo družbeniki zasebnih družb , ki so poslovodne osebe in niso zavarovane na drugi podlagi. "
To je treba preveriti!!!
"Ali je lastnih enoosebnega d.o.o. lahko brezposeln, če je poslovodja nekdo drug ( ki za to prejema plačilo ali pa tudi ne ).
2) Obvezno se zavarujejo družbeniki zasebnih družb , ki so poslovodne osebe in niso zavarovane na drugi podlagi. "
To je treba preveriti!!!