Marketing in stroški pogostitev na dogodkih

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
yanna1
Začetnik
Začetnik

Marketing in stroški pogostitev na dogodkih

Odgovor Napisal/-a yanna1 »

Pozdrav,

v bistvu samo "na glas" razmišljam o smiselnosti DDV zakonodaje v takšnih konkretnih primerih. Npr. organizator opravi vse potrebno, vključno z vso potrebno hrano in pijačo ter naročniku to naprej fakturira, seveda z neko provizijo. Naročnik ne more jasnovidno predvidevati, kako si je organizator prikazal konkretno DDV za hrano in pijačo (kot prefakturiranje/v tujem imenu za tuj račun jada jada) in si v skladu z veljavno zakonodajo tega področja ne odbija DDV. Torej iz vidika države, če so v organizatorjevem računovodstvu malce nespretni in si tudi oni ne odbijejo DDV, se zgodi, da ima država plačan isti DDV dvakrat. Kolikor vem, je dvojno obdavčevanje že iz mode :spomezik: Iz stališča naročnika - organizator naročniku proda celotno storitev, vključno z tole nesrečno hrano in pijačo - zatorej, po mojem mnenju, ki ni nujno pravilno, ima pravico do celotnega odbitka DDV. Organizator pa pač v svojo ceno obračuna tudi tale DDV, ki si ga ne sme odbiti.

Ker seveda naročniki običajno ne komunicirajo z organizatorji na takšnem nivoju, kako kdo kaj knjiži, je po mojem v praksu ogromno takih dvojno plačanih davščin.

A jst popolnoma zgrešeno razmišljam ali se še kdo strinja z menoj?

Tole mi je rahlo podobno na DDV od z avtomobili povezanih stroškov - dolgo je trajalo, da je zakonodajalec končno uvidel nefer pozicijo npr.taxistov in nekaj na tem področju ukrenil.
Odgovori