Kaj storiti v tem primeru, glede nato, da s.p. pa je v letu 2007 vplačeval akontacije dohodnine? Je torej potrebno izpolniti dohodninsko napoved in jo oddati na DURS, če seveda želi vračilo denarja?
s.p. in dohodnina
Moderator: Mirko Zbačnik
s.p. in dohodnina
Pozdravljeni!
Na enem izmed seminarjev DURSa je bilo dano pojasnilo: če s.p.jev obračun davka iz dejavnosti (davčni obračun za s.p.) za leto 2007 ne izkazuje dobička nad 2.800 €, ta s.p. nebo dobil dohodninske napovedi.
Kaj storiti v tem primeru, glede nato, da s.p. pa je v letu 2007 vplačeval akontacije dohodnine? Je torej potrebno izpolniti dohodninsko napoved in jo oddati na DURS, če seveda želi vračilo denarja?
mery1
S.p. odda davčnemu organu do 31.03. davčni obračun od dohodkov iz opravljanja dejavnosti, v katerega pa že vključi tudi splošno olajšavo. Predhodne akontacije davka iz dejavnosti se nanašajo na s.p.- in ne na fizično osebo. Obračunane akontacije se prikažejo v obračunu in če je preplačilo, potem davčni organ po uradni dolžnosti to preplačilo tudi vrne s.p.-ju na njegov poslovni račun.
Informativnega izračuna - letne dohodninske odločbe za fizično osebo pa ni, ker so obdavčljivi dohodki (dohodek iz dejavnosti) manjši od splošne olajšave (ki pa se je upoštevala tako že v davčnem obračunu).
LP
Informativnega izračuna - letne dohodninske odločbe za fizično osebo pa ni, ker so obdavčljivi dohodki (dohodek iz dejavnosti) manjši od splošne olajšave (ki pa se je upoštevala tako že v davčnem obračunu).
LP
dragi Slovan.
Najprej hvala za hiter odgovor, ki pa ga najbrž nerazumem najbolje.
Če poenostavim: s.p. si v obračunu od dohodka iz opravljanja dejavnosti upošteva splošno olajšavo v višini 2.800 €.
Dohodnine s.p. nebo pisal, ker nepresega zneska 2.800 €. Med letom vplačane akontacije bo pa itak dobil vrnjene na njegov poslovni račun.
Zadeva končana.
Jaz sem vaš odgovor razumela tako.
Najprej hvala za hiter odgovor, ki pa ga najbrž nerazumem najbolje.
Če poenostavim: s.p. si v obračunu od dohodka iz opravljanja dejavnosti upošteva splošno olajšavo v višini 2.800 €.
Dohodnine s.p. nebo pisal, ker nepresega zneska 2.800 €. Med letom vplačane akontacije bo pa itak dobil vrnjene na njegov poslovni račun.
Zadeva končana.
Jaz sem vaš odgovor razumela tako.
mery1
Opozorilo !
Lahko ima poleg dejavnosti še druge dohodke (recimo od nagradne igre), ki skupaj z dohodkom iz dejavnosti ne presegajo 2800 EUR.
Ker tudi v tem primeru Durs ne pošlje infonapovedi, mora sam poslati napoved do 30.6., če želi dobiti nazaj preveč plačano akontacijo dohodnine od nagrad!!! lp
Lahko ima poleg dejavnosti še druge dohodke (recimo od nagradne igre), ki skupaj z dohodkom iz dejavnosti ne presegajo 2800 EUR.
Ker tudi v tem primeru Durs ne pošlje infonapovedi, mora sam poslati napoved do 30.6., če želi dobiti nazaj preveč plačano akontacijo dohodnine od nagrad!!! lp