Splošnna olajšava

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Odvisno kdo je "glavni delodajalec". Ali se pri invalidnini obračunava in plačuje 25% akontacija dohodnine ali ne? Če se obračunava 25%, potem ne vidim razloga zakaj ne bi upošteval pri s.p.-ju splošno olajšavo. In obratno, če se pri invalidnini že upošteva obračun dohodnine z upoštevanjem splošne olajšave, potem si pri obračunu davka iz dejavnosti ne more upoštevati splošne olajšave.

LP
tasa
Računovodja
Računovodja

RE:splošna olajšava

Odgovor Napisal/-a tasa »

Klicala sem na ZPIZ in so mi povedali, da obračunajo akontacijo dohodnine 11,5%. Kaj pa to zdaj pomeni?
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Slovan prosim za odgovor. Osnova za obračunavanjne prispevkov je dobiček v letu 2007 + obračunani prispevki za zavarovanje? Ali se upošteva dobiček pred splošno in osebnimi olajšavami, ali po njih?

hvala za odgovor,
Katrijn
Janina1
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a Janina1 »

Upam,da ima ga. Slovan kaj bolj spodbudne informacije, jaz sem zelo razočarana nad nepravično razporeditvijo v razrede za prispevke, upošteva se/tako so mi rekli na Durs/ znesek iz zap.št.9-davčnega obračuna plus plačani prispevki...Po mojem bi se moral vzeti znesek iz zap.št.19 plus plačani prispevki. Imam že pripravljen dopis za vodstvo Dursa, če bo kaj pomagalo. Verjetno bi morali v skupno akcijo, tako kot pri olajšavah za investicije.

Lepo se imejte in uživajte. :lol:
Lepo vas pozdravljam.

Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde 8)
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Na žalost, vam ne morem drugače odgovoriti kot izhaja iz Pravilnika o postopku za razvrščanje v zavarovalne osnove......, ki v 4. členu pravi: osnova je zap. štev. 9 davčnega obračuna povečana za znesek prispevkov za socialno varnost = to pa so OBRAČUNANI PRISPEVKI iz davčnega obračuna (ne plačani, ampak obračunani).

In še o pravičnosti! Tisti, ki prejemajo dohodke iz delovnega razmerja plačujejo prispevke (prav tako delodajalci) iz svoje bruto plače. Dobiček, povečan za prispevke, pa je prav tako ekvivalent bruto plači.
Razen tega se pri dohodkih iz delovnega razmerja, pri obračunu prispevkov, ne upošteva ne splošna olajšava ne VDČ, oboje pa se upošteva le pri izračunu akontacije dohodnine. In na isti način se upoštevajo olajšave tudi za s.p.-je.

Če želite spremeniti način upoštevanja osnove za prispevke, dopis ne naslovite na vodstvo DRS-a, ki je le izvajalec zakonodaje, ki jo sprejema Državni zbor. Dopis naslovite na Ministrstvo za finance, ki je predlagatelj teh zakonov oziroma poiščite svojega poslanca, ki zastopa interese na vašem področju.

LP
Odgovori