evidenca drugih obveznosti oz. terjatev

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
vodar
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

evidenca drugih obveznosti oz. terjatev

Odgovor Napisal/-a vodar »

Zanima me, kakšno je otvoritveno stanje pri tej eidenci, kar se tiče davka in prispevkov? Ali se terjatev za preveč plačan davek (ki je izkazan v BS kot terjatev) tudi v tej evidenci uupošteva?
Oz. drugače:
Stanje te evidence na dan 31.12. izkazuje obveznost za obračunano akontacijo in prispevke za december, ki bodo plačani v januarju.in to je tudi otvoritev za 2008.
Ko pa delam davčni obračun imam preplačilo davka - ali mi to tudi predstavlja otvoritveno stanje?

Joj, upam, da razumete vprašanje !
hvala
vodar
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Dopolnitev:
Seveda gre za enostavno knjigovdstvo.

lp
vodar
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Očitno nihče ne vodi enostavnega knjigovodstva?
Ali pa je vprašanje nerazumljivo?

Zanima me samo to, kaj je otvoritveno stanje pri evidenci drugih terjatev in obveznosti, kamor pri s.p. z enost.knjigovodstvom sodijo terjatve in obveznosti do državnih inštitucij: se pravi prispevki in akontacija dohodnine.
Ali je samo obveznost za prispevke in akontacijo, plačano v januarju . se pravi postavka iz BS, ali pa je tudi terjatev za preveč plačano akontacijo iz davčnega obračuna.

Kako imate to pri vas?
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Med terjatvami boste imeli: terjatev za preplačilo davka iz dejavnosti iz davčnega obračuna; med obveznostmi boste imeli: obveznost za prispevke za december 2007, akontacijo davka iz dejavnosti za december 2007 (oboje ste plačali šele v januarju 2008).

LP
vodar
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Najlepša hvala za odgovor.
Odgovori