uveljavljanje vzdrževanega druž. člana

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
koko
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

uveljavljanje vzdrževanega druž. člana

Odgovor Napisal/-a koko »

Pozdravljeni!
Do 31.01. sem vložila obrazec za uveljavljanje olajšave za vzdrževanega družinskega člana pri obračunu akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti. Sedaj sem pri obračunu ugotovila, da te olajšave ne morem uveljavit oz. ne v celoti, ker bi tako imela izgubo.
Primer: osnova za akontacijo: 4049 EUR - 2800 EUR(splošna olajšava) =1249EUR, če bi od tega zneska odštela še olajšavo za druž. člana (2066 EUR), bi dobila negativni znesek.
Kaj storiti v tem primeru? Ali upoštevam samo del te olajšave, da dobim nulo ali je sploh ne upoštevam? Prilogo 13 izpolnim ali ne?
Hvala za odgovor.
M-anja
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a M-anja »

To zanima tudi mene. Moj dobiček je celo manjši, zato najbrž sploh ne bom odštela niti splošne olajšave in me zanima, kaj se zgodi v tem primeru.

Glede priloge 13 pa ti lahko povem, da je ne rabiš ponovno oddati, če si jo že oddala do 31.1. (tako so nam rekli na seminarju).
M-anja
Novinec
Novinec

Lepo prosim za odgovor na vprašanje koko. Tudi jaz ne vem, kaj storiti v tem primeru -vpisati olajšavo za otroke ali počakati na dohodninski obrazec in tam uveljaviti oljašavo?
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Upoštevajte tudi olajšavo za vzdrževanega otroka (če nimate drugih obdavčljivih dohodkov). Ta olajšava se upošteva samo do višine davčne osnove = 1.249 €, kar pomeni, da je davčna osnova na koncu 0 - nič ( z uveljavljanjem olajšav ne moremo izkazovati davčne izgube, ta nastane zgolj iz davčnih prihodkov in davčnih odhodkov). Na ta način ne boste imeli tudi osnove za predhodno akontacijo za leto 2008.

Izpolnite tudi prilogo 13: Navodilo k prilogi 13: obrazec obvestilo o uveljavljanju oljašave za vzdrževanega družinske člane se izpolnjuje, če ima zavezanec vpisan podatek po zap. štev. 18 obrazca Davčni obračun akontacije od dohodka iz dejavnosti.....

In zakaj bi čakali na informativni izračun - podatki v njem bodo enaki kot v davčnem obračunu (če seveda nimate drugih obdavčljivih dohodkov in gre za s.p.- kot edini poklic/redna dejavnost), le davek iz dejavnosti boste plačali večji kot je sicer potrebno; vrnjeno dohodnino, kot fizična oseba, pa dobili šele po izdaji infiormativnega izračuna!!!

LP
M-anja
Novinec
Novinec

Najlepša hvala!
Odgovori