najem ali uporaba
Moderator: Mirko Zbačnik
najem ali uporaba
Se komu sanja, kaj je to najem in kaj uporaba, glede na to, da je najem oproščen plačila DDV, uporaba pa ne. Gre predvsem za 79. člen PZDDV, kjer je to napisano, ni pa točno definirano kaj je kaj.
O tem je pisalo v IKSu, letos, ne vem pa ali v 7/2004, kjer je vse o DDVju ali v katerem prej.
Ampak kolikor se spomnem s seminarjev naj bi bila uporaba npr. najem dvorane za izvedbo seminarja, najem pa nekaj bolj trajnega, kjer najemnik tudi skrbi za te prostore.
Upam, da sem vsaj malo pomagala.
LP
Martika
Ampak kolikor se spomnem s seminarjev naj bi bila uporaba npr. najem dvorane za izvedbo seminarja, najem pa nekaj bolj trajnega, kjer najemnik tudi skrbi za te prostore.
Upam, da sem vsaj malo pomagala.
LP
Martika
Za najem dvorane mora biti najemna pogodba in tudi del splošnih stroškov (vodovod, elektrika...) mora plačati najemojemalec. Najemojemalec lahko upravlja s tem prostorom. Uporaba pa je mišljena za krajši čas (seminarji, ura rekreacije v dvorani itd.) in uporabnik plača samo uporabnino in nič drugega. Niti ne more upravljat s to dvorano. Tako razlago sem dobila jaz. V bistvu je pa Martika zajela bistvo.
Pozdravček Tashy
Pozdravček Tashy
Najem je po 27.členu oproščen plačila DDV-ja. Vendar se lahko stranki dogovorita in na podlagi podpisane izjave (obojestransko) najemodajalec zaračuna 20% ddv (ob določenih pogojih).
Kaj je upravljanje in kaj je uporaba: s 1.9.2004 zakonodajalci sploh več ne uporabljajo izraza upravljanje. Razlike med oproščenim najemom in obdavčeno uporabo so izražene opisno. Značilnost oproščenega najema (bivše upravljanje) je, da je s pogodbo najemniku dana pravica za dogovorjeno obdobje neovirano zasedati točno določeno nepremičnino ali njen del, kot da bi bil lastnik. Druga oseba pa te pravice ne sme imeti. Izjeme so z zakonom določene (hoteli, kampi,..ipd).
Dajanje v uporabo se smatra napr. objekti za športno dejavnost - pomeni da ta prostor samo uporabiš in z njim ne razpolagaš kot je v zgornjem primeru.
Kaj je upravljanje in kaj je uporaba: s 1.9.2004 zakonodajalci sploh več ne uporabljajo izraza upravljanje. Razlike med oproščenim najemom in obdavčeno uporabo so izražene opisno. Značilnost oproščenega najema (bivše upravljanje) je, da je s pogodbo najemniku dana pravica za dogovorjeno obdobje neovirano zasedati točno določeno nepremičnino ali njen del, kot da bi bil lastnik. Druga oseba pa te pravice ne sme imeti. Izjeme so z zakonom določene (hoteli, kampi,..ipd).
Dajanje v uporabo se smatra napr. objekti za športno dejavnost - pomeni da ta prostor samo uporabiš in z njim ne razpolagaš kot je v zgornjem primeru.