Obdavčitev pogodbe o poslovodenju

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Obdavčitev pogodbe o poslovodenju

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Postavlja se mi ena dilema:
za lastnika družbe, ki v njej ni zaposlen, smp obračunali honorar po pogodbi o poslovodenju. Odvedli smo 25 akontacijo dohodnine, oddali smo obrazec REK-1. Nato pa je klicala iz davčne, da je potrebno obračunati še 6% prispevke za PIZ. Sama sem zasledila mnenje (mislim, da je objavljeo tudi na tej strani), da prispevkov ni potrebno obračunat, pa tudi problem je, ker v REK obrazcu ne vem, kam jih naj vpišem (verjetno so to prispevki delodajalca, vendar so povsod že določeni odstotki, nikjer seveda ni napisano 6%, tako da sem jih vpisala pod zaporedno 606 in čakam, da me iz DURS-a pokliče in reče da ni pravilno). Ali ima kdo izkušnje s tem?
Hvala in lep pozdrav.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
mansu1
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ptuj

Odgovor Napisal/-a mansu1 »

Ja. morate obračunati 6% prispevek. Na REK-1 ( če vnašate na e-davkih) ga obračuna pod št. 606 (prisp.delodajalcev za socialno varnost) .

lp
Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je
takih, ki jih lahko rešimo sami. (Lyndon B. Johnson)
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Sem si kar oddahnila... res lepa hvala za odgovor.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Bee
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Koper
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Bee »

Če je pa nerezident, se tega prispevka ne obračunava. Vsaj tako so mi rekli na Dursu. Ne vem pa zakaj. Ostaja samo dohodnina.
MARJETICAVA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a MARJETICAVA »

Naty73, a je ta lastnik kje zaposlen, ali plačuje kot lastnik družbe prispevke. Če je tako, 6% prispevka ni potrebno plačati.
pkuhar
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a pkuhar »

MARJETICAVA napisal/-a:Naty73, a je ta lastnik kje zaposlen, ali plačuje kot lastnik družbe prispevke. Če je tako, 6% prispevka ni potrebno plačati.
Kako v tem primeru izpolniš rek? 1108? edavki vztrajajo na 6% prispevkov.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Prispevki za socialno varnost se razlikujejo:
- če je sklenjena pogodba o poslovodenju z lastnikom, ki je hkrati direktor ter je obvezno zavarovan na drugi podlagi (je drugje v delovnem razmerju): se ob izplačilu dohodka obračuna davčni odtegljaj ter 6%-ni prispevek;
- če je sklenjena pogodba o poslovodenju z lastnikom, ki je hkrati direktor in ni obvezno zavarovan na drugi podlagi (ni nikjer zaposlen) potem je potrebno obračunati prispevke za socialno varnost kot samozposleni osebi/prispevki za socialno varnost za osebe, ki ne prejemajo plače - davčnemu organu predložite poseben obrazec-ne preko e-davkov (oseba je zavarovana na podlagi 040) in pri nakazilu dohodka obračunamo samo davčni odtegljaj (dohodnino).

LP
pkuhar
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a pkuhar »

slovan napisal/-a: - če je sklenjena pogodba o poslovodenju z lastnikom, ki je hkrati direktor in ni obvezno zavarovan na drugi podlagi (ni nikjer zaposlen) potem je potrebno obračunati prispevke za socialno varnost kot samozposleni osebi/prispevki za socialno varnost za osebe, ki ne prejemajo plače - davčnemu organu predložite poseben obrazec-ne preko e-davkov
Lastnik in direktor zavarovan sem pod 040. Obračun prispevkov sem oddal preko edavkov REK-1 Vrsta dohodka: 1124 - Plačilo prispevkov, ni plačila plače. Nekje sem dobil nasvet, da se to tako dela in da je obrazec "OBRAČUN PRISPEVKOV ZA SOCIALNO VARNOST ZA ZASEBNIKE" sedaj samo za s.p.-je. Bo kaj narobe z takim oddajanjem?
slovan napisal/-a: (oseba je zavarovana na podlagi 040) in pri nakazilu dohodka obračunamo samo davčni odtegljaj (dohodnino).
LP
Problem je bil, da so edavki vstrajali da mi obračunajo 6% invalidskega zavarovanja, ko sem izbral vrsto dohodka 1108 ( Dohodek prejet za vodenje poslovnega subjekta ).
Sedaj sem uvozil iz xml in je sprejel tudi brez teh 6%.
MARJETICAVA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a MARJETICAVA »

Ravnokar sem odgovorila na tem linku:

http://www.racunovodja.com/forum/viewtopic.php?t=24680
Odgovori