Spet lovci

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Planinka
Novinec
Novinec
Kraj: Slovenia

Spet lovci

Odgovor Napisal/-a Planinka »

Pozdravljeni!

Prav vesela sem, da tale portal obstaja- dobila sem že kar precej odgovorov, vendar imam še nekaj vprašanj.

Prosim, če mi kdo lahko pove kako je s to pridobitno in nepridobitno dejavnostjo letos. Če prav razumem se izvzamejo le članarine, donacije in tisto kar je našteto, plus letos se ne štejejo dotacije iz proračunov.

Kako je sedaj s to prodajo divjadi? Jaz sem spraševala predsednika društva in mi zatrjuje, da je njihova dejavnost nepridobitna in se ne plača davka. Sploh ne morem dopovedati, da ZDDPO loči zadeve.
Pa še to. Ali se Ajpesovi obrazci (druga kolona- pridobitna dej.) primerjajo z davčnim obrazcem? Kolikor so mi na Dursu povedali oni gledajo vse prihodke in potem se pri obrazcu izločajo stvari, ki ne pašejo v obdavčitev. Ali kdo ve kako je s tem?
Npr. če je v Ajpesovem obrazcu vse nepridobitna dejavnost in potem pri obrazcu za DDPO zmanjšuješ osnovo za davek ali je to ok?

Hvala za odgovor in veliko sreče pri delu vsem!!! :roll:

M.
L.p. M.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Verjetno ste si že ogledali temo, katero sem pred kratkim odprl: http://www.racunovodja.com/forum/viewtopic.php?t=22651 .

Tolmačenje društev je eno, dejstvo s davčnega vidika pa nekaj popolnoma drugega. Vsa prodaja mesa je pridobitna.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
gradbeništvo
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gradbeništvo »

O, pa še kako gledajo. Letos bodo pa še bolj. Jim bomo v AJPESOVEM obrazcu že vse napisali, če ne bo štimalo z DDPO nas bodo poklicali in bomo lepo popravljali. To je realnost, tudi društva bodo morala dajati v državni šparovček. Če ste pa slučajno po vrhu vsega še zavezanec za DDV se pa stvar kompletno zakomplicira. Potem bodo pa vsi podatki o pridobitni dejavnosti navedeni že v obr. DDV - O.
L.P. Lidija
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Toda, še vedno ostaja dilema delitve stroškov. Če to delitev napravijo lovci, bi bilo le malo stroškov pridobitnih, če izhajam iz dejstva, da so za njih vsi prihodki nepridobitni. Če jim razložiš, da je dobro imet čim več stroškov, ki so pridobitnih ...

Razlage so tudi, da prihodki od prodaje divjadi, firmi za zbiranje in predelava divjadi, (ne smem imenovat) je nepridobitno!
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Mogoče bi bilo dobro, da napravi nek osnutek pravilika o ločitvi pridobitne in nepridobitne dejavnsoti lovskih društev napavi pavna služba zveze. Mnogim predsednikom društev ter njihovim računovodjem se že "obrača".

Pri razumevanju lovcev ša se nekaj kreše; pravijo, da je vse nepridobitno, ne zavedajo pa se, da od nepridobitnih odhodkov ni zmanjevanje davčne osnove. Večina, s katerimi sem se pogovarjav, razmišlja le o prihodkovni strani davčne bilance. 8)
Mirko Slika
gradbeništvo
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gradbeništvo »

Mirko, vsekakor mora društvo svojo dejavnost opredeliti v svojih statutih oz. aktih. Da, pa predsedniki društev ne razumejo zakona o društvih je pa, vsaj po mojih izkušnjah, čisto jasno, saj drugega kot 1.člena 1.točke sploh ne poznajo. Za njih v 1. točki, vsaj meni tako tolmačijo, čisto jasno piše, kaj društvo je. Ja, tako je to, če preveč prebereš, preveč veš in potlej ti še pravijo, da si ti to narobe razlagaš, ker oni so še vedno društvo, ki se ukvarjajo z nepridobitno dejavnostjo, pa četudi so prodali srno in seveda nekaj zaslužili.
L.P. Lidija
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Ravno zato bi društva, katera se zavedajo položaja, bolj pritisniti na zvezo. A ne moremo pričakovati od društev, da bi se spoznali na vse, če se že stroka lovi.
Mirko Slika
Odgovori