student in popoldanski s.p

Moderator: Mirko Zbačnik

shoonjata
Nov član
Nov član
Kraj: Koper

REvizija

Odgovor Napisal/-a shoonjata »

Ponovno na forumu.......pravici do krčenja tistih brez dela sem se čeprav so vsi argumenti na tvoji strani ,uprl...
Ponovno o zadevi .
V Pregledu po lanskoletnem zaključku leta , ko je pisala in zaključevala profi oseba knjigovodstvo( ob zapiranju s.p-ja) sem zaznal da obresti niso vnešene v poslovni izid...zakaj tako, imam pa željo razzčistit na forumu .
tt
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Niste me vznemirili. Hotela sem vam samo povedati, da boste za vodenje svojih poslovnih knjig potrebovali več znanja. Tega znanja ne morete pridobiti na forumu, temveč samo z dodatnim izobraževanjem. Tudi letno poročilo (davčni obračun, izkazi poslovnega izida, bilanca stanja) popoldanskega s.p.-ja ni tako enostavno, da bi ga lahko naredili kar "z levo roko". Če bi bilo tako, ne bi potrebovali računovodij. Kaj pravite?

Pa veliko dobre volje še naprej! Me veseli, da ste splavali, čeravno ni vreme pravšnje.

LP
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

"sem zaznal da obresti niso vnešene v poslovni izid..."
Kakšne obresti?
Če gre za prejete obresti, je prav, ker se po ZDOH obravnavajo (in obdavčijo - če padejo not) kot dohodek FO.

V odhodke pa ne grejo zamudne obresti od davkov itd. lp
seos
Nov član
Nov član
Kraj: LJ

Odgovor Napisal/-a seos »

slovan napisal/-a:Seos ne vem kaj mislite, da je obdavčitev pri popoldanskem s.p.-ju in s.p.-ju enaka? Seveda, saj oba ustvarjata dohodek iz opravljanja dejavnosti, razlika je le v tem, da je popoldanski s.p. obvezno zavarovan na drugi podlagi (zaposlitev, študent). Iz tega izhajajo tudi olajšave za VDČ: popoldanski je te olajšave lahko uveljavljal že pri dohodkiz iz delovnega razmerja; redni s.p.- pa jih lahko uveljavlja šele v davčnem obračunu; študent pa jih ne more uveljavljati, saj za njega uveljavljajo to olajšavo starši (izjema je pri tistih študentih, ki vzdržujejo družinske člane - torej že imajo otroke!??). In četudi starši te olajšave ne bi uveljavljali, se to "rezultira" le na njegovi splošni olajšavi.
LP
Stvar je taka. V oktobru se nameravam redno vpisati na fakulteto (nisem nikoli ponavljal, mlajši sem od 27let - tako da imam to možnost). Od februarja dalje pa imam sp. Kot mi je bilo razloženo na davčnem uradu, se mi status sp spremeni v popoldanski sp. To mi je jasno. Zanima pa me, če bom sedaj prikrajšan pri splošni olajšavi itd. ? Naj se raje vpišem izredno in ohranim status?

Primer: če imam v tem letu 10.000 eur dobička - se mi v vsakem primeru odšteje večji del splošne olajšave (cca2600eur) in sem obdavčen po 16%?

hvala!
Računovodenje je nov svet :)
shoonjata
Nov član
Nov član

re:starči

Hvala.
Dejansko gre res za prejete obresti...torej se jih ne vnaša v prihodke . Sicer banke resda ne služijo ljudem temveč le same sebi, pa naj to vsak razume in interpretira kot sam zaznava.....Konkretno obresti so 0,17 eur a vseeno rezultat mora izkazovat pravilno stanje....V poslovnem izidu ne najdem rubrike za Druge stroške in sicer v mislih imam pavšalna plačila za pokojninsko zavarovanje iz popoldanskega s.p-ja ter pavšal plačila za zdrav.zavarovanje( lani je oboje spadalo pod drugi stroški-in pod ostali stroški :twisted: in letos?? :smodrica: ..... :mrgreen: zelen sem vem a najbolj pa me pesti kot oče študent plačujem alimente za sina in lahko koristim olajšavo, vendar kako se tretira posebna olajšava za VDČ in kako jo prikazujem :sjezen: v polnem znesku?! saj ako je tako je osnova za dohodnino v minusu. :D ...Noč in čau
tt
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

VDČ v davčnem obračunu: preživnino ne morete upoštevati v davčnem obračunu temveč šele v informativnem obračunu dohodnine (oziroma bi morali do 31.01. predložiti obrazec za uveljavljanje VDČ).

Če se starša ne moreta sporazumeti, se jima olajšava za vdrževanega otroka upošteva sorazmerno, to pomeni vsakemu polovica (11. in 12.odstavek 114. člena Zakona o dohodnini). Vendar pa se tistemu, ki plačuje preživnino upošteva do višine plačane preživnine. To pomeni: če preživnina presega 1/2 olajšave, se upošteva znesek olajšave (1.033 leto 2007), če pa je preživnina manjša od te polovice se upošteva znesek preživnine, razlika pa se upošteva pri drugem staršu. Kakšen je vaš primer presodite.

Pavšalne prispevke vpišete pod AOP 074 - ostali stroški (obrazec AJPES) oziroma v zap. 8 - drugi poslovni odhodki -obrazec Izkaza poslovnega izida, ki je priloga k davčnem obračunu, če izhajate iz tega).

LP
shoonjata
Nov član
Nov član

Plavam v bazenu

Hvala za odgovor..... :?
tt
shoonjata
Nov član
Nov član

ane pupedan s.p

Hvala Starči, hvala Slovan , hvala Kristina in tisti ki jih nisem omenil!....Ostajata mi odprta še bilanca stanja ( glede rubrik je nekaj spremembe ...v toč.12 kratkoročne poslovne terjatve( pod I SREDSTVA)imam izračun, vendar letos ker je sprememba v označevanju (v II. obveznosti do virov sredstev)in sicer iz ene rubrike (lanske Kratkoročne fin. in posl. obveznosti)sta nastali dve ( kratkoročne f.obveznosti in druga ; kratkoročne poslovne obveznosti).Predvidevam da omenjen izračun( terjatev iz posla storitev) iz štev. 12 prepišem v točko 24....Omenjeno metodologijo za bilanco stanja pogrešam...Sledeča nejasnost je procentualnost možnosti knjiženj gsm telefonskih računov v knjigovodstvu......Najboljši ste!..mira v teh stresnih dneh, Vsem
tt
Odgovori