Prosim za pomoč - bilanca stanja, davčni obračun

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
jazo
Novinec
Novinec

Prosim za pomoč - bilanca stanja, davčni obračun

Odgovor Napisal/-a jazo »

Pozdravljeni.

Prosim za pomoč pri verjetno za vas popolnoma enostavnem vprašanju.
V decembru 2007 sem pričel s popoldanskim s.p. Edina dogodka sta bila plačili dveh računov za zakup internetne domene (36evrov). Poleg tega sem iz lastnih sredstev položil na račun s.p. 50evrov.

1. Ali moram v bilanco stanja vpisati teh 50 evrov ? - če da, ali je prav da se vpiše pod postavko "Denarna sredstva"
2. Ali je prav, da sem plačilo dveh računov (36 evrov) vpisal v Izkaz izida pod postavko "Drugi poslovni odhodki" - ostali stroški ?
3. Ali je potrebno te stroške (36e) vpisati tudi v Davčni obračun ? - če da ali je prav, da jih vpišem pod postavko "drugi nepriznani odhodki" ?

Zanima me tudi ali se vpisujejo zneski z DDV ali brez.

Za pomoč bi vam bil zelo hvaležen.
Lep pozdrav, Jure
zakladničarka
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenija

Odgovor Napisal/-a zakladničarka »

Če niste zavezanci za ddv, vpoštevate celotni račun z dv, če pa ste in imate IŠ, potem brez ddv.
V Izkazu poslovnega izida vpišete tako kot ste napisali, pod druge poslovne odhodke=36€ in boste dobil negativni poslovni izid.
V bilanci stanja vpišete pod denarna sredstva znesek, ki vam je ostal na TR 31.12.2007 (50-36=14€???) ter pod podjetnikov kapital isti znesek, ker aktiva in pasiva morata biti enake.
V davčni obračun vpišete:
pod zap.št.5 odhodki 36 €, ostalo vam bo program izračunal sam in to so davčno PRIZNANI odhodki. V kolikor ste plačali kaj akontacije vpišite po zap.št.25.
Upam, da sem vam kaj pomagala.
Lp
Odgovori