Zanima me naslednje (sem cisti zacetnik):
{imam s.p. ko dopolnilno dejavnost}
Ce bi npr. imel nominirane storske bi plačal nalsednjo dohodnino:
Zaslužek: 8000€
Nominirani stroski: 25% , 2000€
Osnova za izracun dohodnine: 6000 € * 0,25
Plačam: 1500 dohodnine
Če bi si vodil storske sam:
Zasluzežek: 8000€
Stroski: npr: 1500€
Splosna olajsava 2800€
Osnova za izracun dohodnine: 3700€ * 0,16
Bi placal dohodnino: 595€
Torej ce sem se jaz prav spozanimal je bistvena razlika ta, da ce si sam vodis stroške, si lahko uvljaviš se splošno olajšavo, ki si je pri nominiranih storških ne mores. (pa seveda, da lahko prikzaes se vec stroškov).
Če bi vsaki mesec placeval 50€ akontacije dohodnine, potem bi, ce bi samo vodil stroške dobil nazaj se 5€.
Ce pa bi imel nominirane stroske, pa bi bi ze akontacijo placevala firma za kateri bi iztavil racun (to je 25%) in jaz ne bi dobil nic nazaj.
Ali je to res kar sem napisal? (predpostavljam da so to vsi moji dohodki kara sem jih navedel).
Hvala za pomoč.
Lp.
dohodnina nominirani stroški ali samo vodenje stroškov
Moderator: Mirko Zbačnik
Če s.p. vodi poslovne knjige in ugotavlja davčno osnovo na podlagi dejanskih odhodkov/prihodkov potem upošteva splošno olajšavo v davčnem obračunu.
Če s.p. ugotavlja davčno osnovo z upoštevanjem normiranih odhodkov ne oddaja davčnih obračunov - to pomeni, da se mu upošteva splošna olajšava šele v informativnem izračunu dohodnine kot fizične osebe.
LP
Če s.p. ugotavlja davčno osnovo z upoštevanjem normiranih odhodkov ne oddaja davčnih obračunov - to pomeni, da se mu upošteva splošna olajšava šele v informativnem izračunu dohodnine kot fizične osebe.
LP
Re: dohodnina nominirani stroški ali samo vodenje stroškov
Ce bi npr. imel nominirane storske bi plačal nalsednjo dohodnino:
Torej bi se meni tudi v term primeru upoštevala olajšava (2800 €) in bi moral potem takem dobiti se nazaj 700 €, glede na to da sem plačal med letom 1500?
(predpostavim, da me starsi ne uveljavijo)
Torej bi se meni tudi v term primeru upoštevala olajšava (2800 €) in bi moral potem takem dobiti se nazaj 700 €, glede na to da sem plačal med letom 1500?
(predpostavim, da me starsi ne uveljavijo)