Kot poslovodja razmišljam, da bi kupil rabljeno osebno vozilo preko svojega podjetja s pomočjo leasing financiranjem.
Če prav razumem se lahko koristijo stroški nastali s strani leasing financiranja, zavarovanja in amortizacije in sicer procentualno v tolikšni meri kot bo vozilo uporabljeno za poslovne namene.
Vprašanje:
Kako dokazovati kdaj je bilo vozilo uporabljeno za poslovne namene?
Podjetje je na dolenjskem, uslužbenci delajo v pisarni poslovnega partnerja, ki se nahaja v LJ in kjer poteka večina opravil. Vozilo bo tako polovično uporabljeno za poslovne namene (vožnja iz dolenjske v LJ) in polovično za osebne.
Gre pravzaprav za vsakodnevno vožnjo iz kraja, kjer je sedež firme (na domačem naslovu) v kraj, kjer je prisoten poslovni partner, ki nam je odstopil del pisarne. Na sedežu firme ni pravzaprav nič, razen prenosnega računalnika in papirjev firme. Bo težko šteti takšno vsako dnevno vožnjo kot strošek?
So kot dokazilo dovolj le računi cestnine?
Kako se evenditira vožnje in koliko časa to vzame oz. koliko stroškov zaradi knjiženja.
Upam, da mi bo kdo znal odgovoriti vsaj na del vprašanj
Hvala
nakup osebnega vozila preko d.o.o.
Moderator: Mirko Zbačnik
Se pravi da gre za vozilo za zasebne namene, za katerega morate pri (svoji) plači obračunati boniteto. Če ne želite imeti preveč dela s pisanjem vseh evidenc, ki se jih zahteva pri takšnih vozilih, predlagam, da si obračunate najvišjo možno boniteto in se vozite kot vam srce poželi, brez pisanja. V pogodbi imejte napisano, da podjetje tudi krije stroške goriva (tudi v zasebne namene) za kar je treba plačevati dodatno boniteto. Če kot pravite, naredite veliko km v privat, se vam to definitivno izplača.
V podjetju trenutno ni nobenega zaposlenega. Poslovodja oz. direktor sem jaz, "plačo" pa imam namen izplačati preko študentskega servisa, sem namreč hkrati študent.
Torej enostavno k moji plači obračunam boniteto, ki je vozilo, in si v imenu firme plačam vse stroške nastale z vozilom? Ti stroški pa mi znižajo dobiček v firmi?
Kakšen pa je davek na boniteto?
Malo sem neveden s področja računovodstva, upam da ne zastavljam preveč smešnih vprašanj.
Hvala
Torej enostavno k moji plači obračunam boniteto, ki je vozilo, in si v imenu firme plačam vse stroške nastale z vozilom? Ti stroški pa mi znižajo dobiček v firmi?
Kakšen pa je davek na boniteto?
Malo sem neveden s področja računovodstva, upam da ne zastavljam preveč smešnih vprašanj.
Hvala