Rezervacije

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
jeanmark
Začetnik
Začetnik

Rezervacije

Odgovor Napisal/-a jeanmark »

Kolegica mi je rekla, da moram družba iz dobička oblikovati rezervacije (5%) dokler le te ne dosegajo 10% kapitala. Ali je to res?

Ali gre le za knjiženje, brez nižanja davčne osnove ipd...?
Sam imam trenutno ves dobiček preteklega leta na 932.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

da.

Velike črke so bile samodejno zamenjane z malimi.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Jeanmark ne oblikujete rezervacij temveč razporedite 5% čistega dobička poslovnega leta v zakonske rezerve dokler le-te ne dosežejo 10%-ov osnovnega kapitala.
Dobiček iz preteklih let pa lahko razporejete v skladu z družbeno pogodbo: najprej oblikujete zakonske rezerve, lahko ga izplačate ali pa ostane nerazporejen. Izkazujete pa ga na kontu 930 (v otvoritvi ste morali dobiček leta 2006 prenesti na konto 930), na kontu 932 pa je le dobiček leta 2007.

Ta razporeditev (5% tekočega dobička v zakonske rezerve) ne vpliva na davčno bilanco, saj razporejate tisti del dobička, ki ostane po pokrivanju davka od dohodkov pravnih oseb.

LP
tatjanaa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Primorska

Odgovor Napisal/-a tatjanaa »

jaz bi imela eno vprašanje na to temo???

prebrala sem si 359. člen ZGD in sicer rezerve in dobiček se lahko preoblikujejo v osnovni kapital in to sem razumela.

zdaj pa me zanima v bilanci pod osnovni, vpoklicani kapital, bi moral biti znesek, ki je zapisan v poslovnem registru, razen če ni d.o.o povečal kapital, vendar direktor mi je zagotovil, da oni tega niso oblikovali. kako je možno da se zneski ne ujemajo???
in potem sem zahtevala analitično bilanco od prejšnjega servisa in tam sta lepo opredeljena konta 903, in 930. sešteta skupaj data znesek, ki je napisan v bilanci pod osnovni kapital.

zdaj pa a mi lahko prosim obrazložite kako je to mogoče???
in kako naj jaz odprem otvoritveno bilanco???

hvala lepa za vaš trud
tatjana
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Kolikor ni sklepa o povečanju osnovnega kapitala iz sredstev družbe (v vašem primeru iz nerazporejenega dobička) in tega tudi ni vpisanega v sodnem/poslovnem registru, potem gre za napako v poslovnih knjigah. Popravite napako tako, da vzpostavite prvotno stanje: zmanjšajte osnovni kapital in povečajte preneseni poslovni izid (seveda predhodno ugotovite ali imate temelj za ta popravek). Hkrati pa povprašajte predhodnike na podlagi katerega sklepa so evidentirali to poslovno spremembo.

LP
tatjanaa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

saj se mi je kar zdelo. ma finta je v tem, ker ona ( prejšnji računovodski servis ) v njeni analitični bilanci, katero je sprintala na dan 1.1.08 je na kontu 903 pravilen znesek kot je v poslovnem registru in na 930 preneseni dobiček, problem je v zaključnem računu, v katerem je ona oba dva konta seštela in pod AOP osnovni kapital ga povečala za preneseno izgubo.
najprej sem zahtevala od direktorja, da mi poskrbi vse bilance za nazaj, podjetje je nastalo 2004, da vidim od kje je tisti dobiček, ker 2007 in 2006 je imelo podjetje izgubo??

se pravi, da kadar ugotovim, moram popraviti bilanco, za tisto leto v katerem je ona brez sklepa povečala kapital v bilancah??

se pravi, da imam prav v BILANCI STANJA pod osnovni kapital, mora biti točen znesek kot je zapisan v poslovnem,sodnem registru??

hvala za pomoč
tatjana
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Bom kar tu dodala svoje vprašanje:
sedaj smo v BS za 2007 izkazali osn.kapital malce popravljen ,v eur,po obvestilu Ajpesa.
- Ali sedaj na vseh izdanih dokunetih vpisujemo že osn.kapital,izražen in zaokrožen v eur(v skaldu z obvestilom Ajpesa) in
- je potrebna kljub temu še kakšna sprememba oz.vloga na sodišču?(po moje ne, saj če si narediš izpis z Ajpesove strani, so že pravi podatki izkazani).
Pišete že vsi na raćunih,naročilnicah... nov znsek os
n.kapitala?
tatjanaa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

nočem težiti, ampak a mi lahko kdo odgovori na moja vprašanja, lepo prosim.

hvala za trud

tatjana
slovan
Super računovodja
Super računovodja

tatjanaa!

Menim, da ste si že sami odgovorili na svoje vprašanje: če ste ugotovili, da izpis bruto bilance/analitične bilance na dan 01.01.2008 ustreza pravilnim podatkom s kontov glavne knjige:
- osnovni kapital = vrednost vpisana v sodni register (poslovni register) konto 903;
- preneseni dobiček = konto 930
in je samo napačno sestavljena bilanca stanja, potem je potrebno popraviti zgolj bilanco stanja za tisto leto, v katerem je do napake prišlo. Bilanco stanja, ki je bila oddana AJPES-u za leto 2007 še vedno lahko popravite.

Uni!
Na računih, naročilnicah .... vpisujete višino osnovnega kapitala v EUR, tako kot je bil preračun s strani AJPES-a. V sodni register/poslovni register pa morate predložiti čistopis akta o ustanovitvi ob prvi spremembi registracije (morda povečanja kapitala, direktorja....) oziroma ob prvi spremembi katerih-koli podatkov vpisanih v register.

LP
tatjanaa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

najlepša hvala

vedno rabim potrdilo,kadar gre za kakšno resno stvar

še enkrat hvala

tatjana
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Hvala ,Slovan.
Kaj pa,če ne predvidevaš(oz.ne boš imel)nobene spremembe, ki bi jo moral vključiti v akt oz.registrirati na sodišču- potem moram zaradi osn.kapitala narediti spremembo akta(lahko v enoosebni d.o.o. sam ali mora notar) in jo poslati na sodišče do 1.1.2009?
Odgovori