dodatek k plači

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a metalica »

Tom, če prejema plačo po KP dodatek mu pripada ne glede na višino plače. Tako je pravilno, vi pa lahko "frizirate" kakor želite.
lp
ekonomist
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a ekonomist »

Prosim za pomoč. Zaposliti nameravamo novo delavko, pa me zanima kako
je sedaj z definicijo njene plače. Če se dogovorimo, za bruto znesek plače 170.000 sit, na katero ji pripadajo vsi dodatki po kol. pogodbi, ali mora biti na njeni plači kje razviden novi dodatek po zakonu, ali to zanjo še ne velja?

Hvala.

LP
babi
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a babi »

Metalica ali vas lahko prosim, če še za nas preverite višino dodatka - naša šifra dejavnosti je 74.130? Vem, da je malo pozno, ampak za miren spanec...
Hvala in LP!
pikaa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a pikaa »

<blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>napisal metalica</i>
<br />Mastr, kopiram iz 4. strani te dolge teme:
Izvleček iz gradiva s seminarja:
Tako so na primer delavci za katere velja KP za dejavnost kovinskih materialov, livarn ter kovinske industrije Slovenije uskladitveni dodatek prvič prejeli že za delo opravljeno v mesecu maju 2004, za te delavce se bo avgusta 2004 povečal še za 4000 in novembra za dodatnih 1000. Plače teh delavcev bodo zaradi uskladitvenega dodatka novembra 2004 višje za 9000 SIT.
<b>Ne pozabite, da dodatek velje le za ure rednega dela. Za ure dopusta in boleznin ne pripada. Torej, tisti, ki so imeli nadomestila ne bodo prejeli okroglih 4000 ampak sorazmerni del za redno delo.
</b><hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">

Mi prosim napišete, kaj je pravna podlaga za to? Namreč, da se dodatek izplača v sorazmernem znesku samo na redne ure dela??
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a metalica »

Za novozaposlene od avgusta naprej je bilo rečeno (na seminarju), da dodatek ne pripada.
Pravna podlaga so aneksi.
lp
slavica
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a slavica »

- citirano iz gradiva za seminar: delavci so upravičeni do uskladitvenega dodatka za čas, ko opravljajo redno delo. Če so prisotni na delovnem mestu vse delovne ure, so upravičeni do celotnega zneska. Delav ci, ki so zaposleni krajši delovni čas od polnega, ali pa so prisotni na delovnem mestumanj kot poln delovni čas, so upravičeni do sorazmernega dela zneska uskladitvenega dodatka, glede na njihovo prisotnost na delovnem mestu.

- tudi jaz imam dva pripravnika, ki sta začela delati 1.9. in delavca, ki je zamenjal delodajalca 1.9. Glede na tolmačenje na seminarju mislim dajim ne pripada dodatek.
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Zdaj sem pa res jezna - ti idioti, ki pišejo zakone, bi morali pred strelski vod. Če je dodatek zato, da so plače višje, po kateri logiki ga novozaposleni ne dobijo?! Jaz ne vidim logike. Prej so se plače zviševale po tarifnih razredih in je bilo vse jasno, s tem dodatkom so pa vse zmešali.

Upam, da bo Janševa vlada pisala boljše zakone.

Ufa!!!

Mirjana
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Mogoče so zakonodajalci toliko "v oblakih" in upajo, da bodo novozaposleni v pogodbah dobili dodatku sorazmerno višjo plačo. Jaz sem jim kar dodal.

Mirko
ihrvat1
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a ihrvat1 »

Pozdravljeni,

prebrala sem vseh šest strani foruma na temo "zloglasnega dodatka", vendar odgovora na svoje vprasanje nisem dobila. Res je, da ste govorili o nadomestilu, vendar bom zastavila cisto konkretno obracunsko vprasanje.
Delavka X ima osnovno placo 75130 b, po zakonu smo ji dolzni placati 118.884 (dodatek 7400).
V septembru je imela 152 h rednega dela, 24 h bolniske.
Vem, da se ji obracuna sorazmerni dodatek, t.j. 6391, vendar ni mi jasno ali v takem primeru tudi velja, da se le - ta pristeje k 111.484, kar pomeni, da je koncni znesek 117.875 in ni potrebno placati razlike do min place (prispevkov) ali k 108.443,21 (152h 100%, 24h 80% - od 111.484) ali k 114.298,54 (152h 100%, 24h 80% - od 117.500). V naslednjih primerih gre za razliko do minimalne place. Kontaktirala sem z go. Pirs (ZDS), vendar mi je odgovorila (po emailu), da prispevke placamo najmanj do 117.500
<b></b> - ?! ne razumem
Ce je komu jasno, lepo prosim za odgovor.

Hvala ter lp!
ihrvat1
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a ihrvat1 »

Sem dobila odgovor,
klicala sem go. Pirs (v prvem primeru sem narobe napisala - prispevki se placajo najmanj od 117.500).
Sledi, da se tudi v primeru bolniske steje dodatek od 111.484, ce je nizji je potem potrebno placati prispevke do min. place.

lp

Irena H.
stanovanjska
Začetnik
Začetnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a stanovanjska »

Še eno vprašanje glede uskladitve plač. Zanima me, če kdo ve, kako je s tem v NEGOSPODARSTVU. Ali je kdo kje kaj prebral v zvezi s tem? Najlepša hvala za vse odgovore.
arn
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a arn »

Z oktobrsko placo bi naj zaposleni v obrtni dejavnosti dobili 6800 SIT bruto dodatka, za katerega so zakonsko obvezani vsi delodajalci. Moj delodajalec tega ni storil in zanima me, na kaksen nacin lahko to svojo pravico uveljavim, saj delodajalec dodatka noce izplacati.
Hvala za odgovor.
Odgovori