Brezplačni izvodi založnika

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
yohan go
Novinec
Novinec

Brezplačni izvodi založnika

Odgovor Napisal/-a yohan go »

Pozdravljeni

Ravno odpiram malo založbo in me zanima kakšni so davčno računovodski standardi, oziroma uzance za brezplačne izvode knjig, ki grejo za promocijske namene (predvsem novinarjem in potencialnim večjim strankam), nekaj pa sem jim obljubil tudi neodvisnim recenzentom in ljubiteljskim strokovnim sodelavcem, ki so sodelovali pri nastanku knjige.

Kako jih razknjižiti, po kakšni ceni, s kakšnim komentarjem, koliko jih lahko, itd. Cena bo 19,90 EUR z ddv, naklada 1000 izvodov (računam na hiter ponatis), če kaj pomaga. NC je zelo nizka, če ne upoštevam lastnega dela, ker vse razen lekture in tiska delam sam.

V promocijske namene sem nameraval nameniti 50-60 izvodov, določenim tudi do pet izvodov. Imam status klasičnega s.p.-ja z glavno dejavnostjo založništva, enostavno knjigovodstvo, poslovne knjige sicer vodim sam.
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Razknjižite kot lastno porabo po nabavni ceni in nanjo obračunate DDV.
yohan go
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a yohan go »

Saj pravim. Moja NC je, če ne upoštevam dela in sekundarnih stroškov (najemnine, elektrika, pošta ipd) je dobrih 10% odstotkov knjige. Če pa vračunam še to je odvisno od števila natisnjenih (bogami prodanih) izvodov lahko od 2 do n x več...

BTW, koliko jih lahko raztalam kot darila male vrednosti (če jih sploh lahko)... Oziroma koliko jih lahko na leto odpišem in v katerih primerih...
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Kolikor želite. Dokler so podrjeni velja NC pa ne glede na to koliko % od prodajne je.
Odgovori