Obračunavanje kilometrine

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
talci24
Novinec
Novinec

Obračunavanje kilometrine

Odgovor Napisal/-a talci24 »

Sigurno je na to temo bilo že veliko govora,ampak mene zanima,če mi kdo lahko odgovori na temo kilometrina.Gre namreč za to,da na dan prevozim v službo 31 km v eno smer.Delodajalec mi plača 70% mesečne delavske avtobusne karte,kar v mojem primeru znaša 100€.Avtobusne povezave v moj kraj,za moj delovni čas ni,torej se vozim z osebnim avtomobilom.Od teh 100-ih € mi odbije 4 nedelje,ko nisem v službi in potem takem so moji potni stroški 80€ na mesec.Če zbolim pa za toliko dni manj.
Mene pa zanima,kako je mogoče,da mi od mesečne karte odbije za dneve odsotnosti,saj mi ne plačuje potne stroške od dnevne avtobusne karte?(kaj,če bi jaz uporabljala avtobus in si kupila mesečno karto,za njo odštejem določeno vsoto denarja,nakar zbolim za par dni,delodajalec pa meni odšteje dneve,ko me ni v službi.Kdo bo pa meni kril stoške za mesečno vozovnico,ki sem si jo že kupila?)
Ne vem,mogoče pa res vsega ne zastopim?A kdo ve?
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Pri vas ne gre za kilometrino, temveč za povračilo stroškov na delo in iz dela. Višina tega povračila je odvisna od določb podjetniške kolektivne pogodbe ali kolektivne pogodbe dejavnosti, z davčnega vidika pa je to urejeno v Uredbi o višini povračil stroškov v zvezi z delom in drugih dohodkov, ki se ne vštevajo v davčno osnovo.
Ker ne poveste katero kolektivno pogodbo dejavnosti uporabljate, se lahko pogavarjava le na splošno. Povračilo stroškov je opredeljeno v pogodbi o zaposlitvi, ki pa je lahko:
- do višine stroškov javnega prevoza od običajnega prebivališča do mesta opravljanja dela;
- javni prevoz se lahko smatra: mesečna vozovnica za avtobus, vlak; dnevna povratna karta za avtobus ali vlak;
- do višine najcenejšega javnega prevoza: avtobus, vlak (ali mesečna vozovnica ali dnevna vozovnica);
- povračilo prevoza se upošteva le za delovne dni ne glede na to ali se za povračilo upošteva mesečna vozovnica ali dnevna karta;
- če ni javnega prevoza ali pa je javni prevoz zagotovljen v drugačnem času, ki ni sprejemljiv za delavca, se lahko izplača delavcu povračilo stroškov v višini 0,15 € za prevoženi kilometer.

Kako je urejeno v nekaterih kolektivnih pogodbah dejavnosti:
- kolektivna pogodba dejavnosti trgovine:

Delavcem, učencem, vajencem in študentom na praksi pripada povračilo stroškov za prevoz na delo in z dela.
Višina se določi s podjetniško kolektivno pogodbo ali splošnim aktom podjetja oziroma delodajalca, vendar ne more biti manjša od 60% stroškov javnega prevoza.

- kolektivna pogodba dejavnosti bank in hranilnic (del člena)(1) Delavcu pripada za dneve prisotnosti na delu povračilo stroškov za prevoz na delo in z dela v višini najnižjih stroškov za prevoz z javnim prevoznim sredstvom.
(2) Kjer ni možen prevoz z javnimi prevoznimi sredstvi, se delavcu obračunajo stroški za prevoženi kilometer v višini 15% cene neosvinčenega motornega bencina (95 oktanov) do najbližje postaje javnega prevoznega sredstva, od tam naprej pa pod pogoji in na način, določen v prejšnjem odstavku tega člena.

- kolektivna pogodba med delavci in zasebnimi delodajalci:
Delavcu se povrnejo stroški za prevoz na delo in z dela v višini cene javnega prevoza.
Kjer ni možnosti prevoza z javnimi sredstvi se povrnejo stroški prevoza na delo in z dela v višini 10% cene neosvinčenega motornega bencina 95-oktanov.

Iz gornjih primerov vidite, da je višina odvisna predvsem od kolektivne pogodbe dejavnosti, h kateri pripadate. Ta znesek je minimum, ki ga lahko delavec zahteva, kar presega znesek pa je stvar dogovora med delavcem in delodajalcem. Delodajalec pa bo pri določanju višine povračila upošteval predvsem Uredbo o višini povračil....., ki mu določa maksimalno višino, ki je še davčno priznana.

LP
Odgovori