1. Osnovno sredstvo sem kupil od fizične osebe.
- Ali ta fizična oseba plača kakšen davek?
- Kakšno fakturo mi mora izdati?
2. Osnovno sredstvo sem prenesel iz gospodinjstva v podjetje. Vknjižim ga v knjigo pretokov med podjetjem in gospodinjstvom. Ali ga vknjižim tudi v register osnovnih sredstev in če ga, na podlagi kakšne fakture?
LP
Prenos gospodinjstvo - podjetje
Moderator: Mirko Zbačnik
1) Odvisno kakšno sredstvo vam je prodala. Če je npr. osebni avto, potem je kot prodajalec verjetno zavezana plačilu določenega davka. Za prodajo sklenita pogodbo, iz katere je razvidna prodajna/nakupna vrednost, ki bo osnova za amortizacijo v s.p.-ju.
2) prenos stvarnega premoženja se ne vpisuje v knjigo pretokov, saj vam že ime evidence pove, da se vanjo vpisujejo pretoki denarnih sredstev. Prenešeno sredstvo vpišete v register osnovnih sredstev. Osnova za amortizacijo osnovnega sredstva, pridobljenega s prenosom stvarnega premoženja iz gospodinjstva, je njegova gospodarska vrednost, ki ne sme presegati tržne vrednosti (glej SRS 39.27). Vrednost torej ugotovite iz nabavne listine-računa, če tega nimate, pa s cenitvijo sredstva.
LP
2) prenos stvarnega premoženja se ne vpisuje v knjigo pretokov, saj vam že ime evidence pove, da se vanjo vpisujejo pretoki denarnih sredstev. Prenešeno sredstvo vpišete v register osnovnih sredstev. Osnova za amortizacijo osnovnega sredstva, pridobljenega s prenosom stvarnega premoženja iz gospodinjstva, je njegova gospodarska vrednost, ki ne sme presegati tržne vrednosti (glej SRS 39.27). Vrednost torej ugotovite iz nabavne listine-računa, če tega nimate, pa s cenitvijo sredstva.
LP