Dohodnina -študent prijavljen kot VDČ

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
petrca1
Novinec
Novinec

Dohodnina -študent prijavljen kot VDČ

Odgovor Napisal/-a petrca1 »

Rada bi preverila informacijo, da zakonca, ki je študent, starejši od 26 let in je v letu 2007 zaslužil več kot 2800 € ( 3400 €, plačana akontacija 730 €) preko študentskega servisa, ne morem uveljavljati kot VDČ (naknadno oz. z ugovorom, ker je že dobil informativni izračun dohodnine)?

najlepša hvala za info,

lp
TITA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a TITA »

Menim, da ugovor lahko vložite, če to želite, vendar pred tem preračunajte kaj se vam izplača. Študent (zakonec) je verjetno prejel vplačane AK dohodnine prav tako nazaj, v kolikor ni imel še kakšnih drugih obdavčljivih dohodkov. Lp - TITA
TITA
Računovodja
Računovodja

P.s. : prejeti informativni izračun dohodnine , v primeru, da se ne vloži ugovor v 15 dneh, se šteje kot dokončna odločba 20 dni od datuma prejema! Lp - TITA
TITA
Računovodja
Računovodja

Spoštovani, opravičujem se za napačno formulacijo pri mojem drugem odgovoru ( p.s.) pravilno je tako: v kolikor se zavezanec strinja z informativnim izračunom oz. ne bo ugovarjal - ta inform. izrač. bo v 15 dneh po vročitvi avtomatično postal odločba. Če se z izračunom ne bodo strinjali, lahko v 15 dneh od vročitve ( 20. dan od odpreme) podajo ugovor. Hvala za razumevanje! Lp - TITA
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Dodal bi tehnično vprašanje - v obrazcu ugovora tak vzrok ni predviden oz. naveden. Predvidena je možnost, da se odpoveš uveljavljanju VDČ, ne pa, da se odpoveš osebni splošni olajšavi.

Ali je treba potem to navesti v zadnji točki (razno) kot : Odpovedujem se splošni olajšavi, ker me bo uveljavljal zakonec kot VDČ?

lp
petrca1
Novinec
Novinec

Najlepša hvala za pojasnila, vendar je mene najprej zanimalo ali moža sploh lahko uveljavljam kot VDČ? Na DURS-u pravijo, da ne, ker je zaslužil več kot 2066 € v letu 2007? Njihov informativni izračun pa dopušča to možnost, da uveljavljam zakonca, ki je imel več kot 2066 € lastnih prihodkov.. Tako naj bi pač dobil precej manj vrnjene akontacije, ki mu jo je med letom odvajal študentski servis (namesto 700 € samo 250€), jaz pa bi namesto doplačila nekaj več kot 800 € dobila vrnjenih 5 €?

Dejansko me zanima ali je sploh dopustno, da ga uveljavljam kot VDČ glede na to, da je imel študentske prejemke v znesku 3400 € ali ne?
Če mi lahko kdo točno pove bom neznansko hvaležna...

lepo pozdravljeni in hvala
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Žal ne, če prav razumem 115.čl.
Je pa nesmisel, da je otrok študent (lahko) VDČ ne glede na dohodke, zakonec študent pa samo do 2066 E.

Pa še eno vzporedno vprašanje: Če je zakonec zaposlen samo pol leta, domnevam, da se ga lahko uveljavlja kot VDČ za drugo polovico leta, ne glede na višino njegovih dohodkov v prvi polovici?

Če je tako, potem bi morala veljati tudi možnost za delno uveljavitev VDČ za zakonca študenta za del leta, ko ni delal - dobival dohodkov čez servis?
lp
petrca1
Novinec
Novinec

mož -študent kot VDČ

Mož januarja, julija in avgusta lanskega leta ni imel dohodkov. Razumem, da ste tudi sami v dvomih ali je sploh možno uveljavljanje VDČ -zakonca po mesecih ? Ah, ta dohodnina..

lp
Odgovori