amortizacija

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
poppy--
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

amortizacija

Odgovor Napisal/-a poppy-- »

Pozdravljeni!

Sem že malo pri zaključnem, zato se ubadam kako zmanjšati prevelik presežek. Zanima me, ali lahko amortizacijo delno pokrivamo tudi s presežkom prihodkov nad odhodki, se pravi, da ne zmanjšujemo 980 ampak jo damo v stroške in si tako zagotovimo prosta sredstva (razlika med R0 in 980) za nabavo novih OS v tem letu?

Ali je dovoljeno in ali kdo to prakticira, da zmanjša presezek, saj neradi vidijo, da nam preveč ostaja.
Kar bo pa bo.
Evida
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Evida »

Kolikor jaz vem imamo zavodi predpisano, da gredo stroški amortizacije v breme sredstev v upravljanju, razen za osnovna sredstva, ki smo jih pridobili iz drugih virom (donacije, ipd.). Bolje je, da prikažete razultat in predlagate porabo za nakup OS.
LP
Evida
poppy--
Računovodja
Računovodja

Kaj pa "amortizacija" drobnega inventarja (vrednost pod 500 eur) ? Lahko pustim na 462 ali moram knjižiti na 980?
Kar bo pa bo.
Evida
Računovodja
Računovodja

Drobni inventr z vrednostjo pod 500 EUR imaš kot strošek na 462, ker ga lahko 100% odpišeš. Seveda pa moraš imeti tudi evidenco na 041 in 051 ali pa v razredu 3. Ti pa v celoti bremeni prihodke tekočega leta.
LP :)
Evida
poppy--
Računovodja
Računovodja

Hvala za odgovor. Imam še eno vprašanje.
Ali lahko nekaj knjižim tudi na 980, saj to je v bistvu računalniška oprema. Ne bomo mogli vse pokrivat iz prihodkov, ker jih ne bo dovolj.
Kar bo pa bo.
Evida
Računovodja
Računovodja

Na to pa ne morem kar tako odgovoriti, ker je premalo informacij. Načeloma je tako - za vsak nakup OS moraš imeti VIR. Če imaš vir na 980, gre tudi amortizacija v breme 980.
Evida
bebika
Začetnik
Začetnik

odgovor amortizacija

Odgovor Napisal/-a bebika »

Amortizacijo imamo vkalkulirano v ceno storitev, zato mi ne knjižimo na 980 /mišljena je amortizacija sredstev v upravljanju/, ampak 462/05.
Ob končnem obračunu amortizacije pa ugotavljamo razliko med obračunano in priznano amort. v ceni storitev in ustrezno poknjižimo in sicer:
- če je priznana večja od obračunane - 760/920
- če je priznana manjša od obračunane - 920/760

Lep pozdrav!
bebika
Odgovori