01 ALI 040

Moderator: Mirko Zbačnik

uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Je pa bilo eno pojasnilo (od Zveze sigurno, mislim pa ,da tudi od DursA), DA JE VSEENO DAVČNO PRIZNAN STROŠEK IN SI LAHKO IZPLAČUJE PLAČO-PAZITI JE TREBA SAMO, DA SO PLAČANI PRISPEVSKI VASJ OD MINIMALNE PLAČE, ne manj.
Kako je s pokojnino-so lahko kakšni problemi, če je zavarovan na podlagi 040, pa dobiva plačo?Ne razumem ,kaj se ZPIZa sploh tiče to-saj oni dobijo svoje!?!
Po moje bi bil lahko problem edinole pri DDPO-ali je plača davčno priznan strošek ali ne,za ZPIZ je pa učinek enak.
Sedaj pa je že toliko govora o tem, da me je začelo skrbeti.

Velike črke po pomoti.
Optimistka
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Optimistka »

Baje tudi pri kontroli obrazca M4/M8 ni bilo problemov, le da je bila upoštevana prava osnova za obračun prispevkov.

Mi delamo tako, da izplačujemo plačo. Žalibog, očitno nismo edini. :spomezik:

Zasledila sem, da bi znal biti problem pri obračunu pokojnine - vendar nisem našla nikogar, ki bi mi to zadovoljivo pojasnil.

lp
Manca
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a Manca »

vsa zadeva se reši, če spremeniš iz enoosebnega v dvo ali več -osebni d.o.o.

poznam podjetja, ki so enoosebni d.o.o. in:
- si izplačujejo plače - osnovo vzamejo najnižji pokojninski znesek in ne minimalca. so bili poklicani na SPIZ in je za njih vse vredu, davčna jih pa ni obiskala. so pa tako delali par mesecev, potem pa spremenili na dvoosebni d.o.o.
- obračunajo samo prispevke - ker jim zaenkrat tako paše - trenutno še ni denarja, ker je podjetje v vzponu. potem bodo pa tudi spremenili.

mislim da je finta tudi v tem, da hočejo imeti prispevke od najnižje pokojninske osnove - ker so si d.o.o. plačevali prispevke od minimalne plače, pokojninska je pa za cca 200 EUR višja.

v glavnem - enega se je treba držati in potem tako delati. to je tudi zagovor, če pride davčna pogledat. če te zneske vrže ven, se jih gre pa tožit.

jaz nisem mogla zaključit obrazca pri AJPESU, ker sem dala med stroške dela prispevke, ki sem jih plačevala za enoosebni d.o.o., nisem pa imela stroškov plač. so mi rekli, da naj dam te prispevke med ostale stroške. če bo davčna prišla pa bo spet verjetno problem...

ah ja... :mrgreen:
bana
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a bana »

Zanimiva tema, ki kar ne poneha.
Danes sem dobila informacijo, da je treba v primeru enoosebnih družb plačevati prispevke tako kot s.p., se pravi na podlagi ugotovljene davčne osnove. Ali kdo kaj ve o tem (informacija je namreč prišla iz odvetniških in notarskih vrst).
Lp, Bana
Manca
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a Manca »

hm..to je potem skregano s tem, da si ne sme plačevati prispevkov iz minimalca. moj primer bi namreč padel letos v ta del.

meni so na davčni rekli, da moram plačevati prispevke od najnižje pokojninske osnove. nobena tam referentka mi pa ni omenjala, da bi morala gledati na davčno osnovo.

pri s.p.-ju pošljejo popravek - če padeš v višji razred, dobiš obvestilo, da moraš obračunavati večji znesek.

od koder ti je prišla info: mogoče je finta v tem, da so odvetniki in notarji :?: saj oni niso tretirani kot družba :?:
bana
Računovodja
Računovodja

Rečeno je bilo prijateljici, ki je pri notarju odpirala enoosebno d.o.o.. zadevo je preverila še pri enem notarju in odvetniku in sta ji oba povedala isto. Zdaj me pa skrbi, ker imam kar nekaj enoosebnih družb, kjer so sicer lastniki zaposleni pod šifro 01 (zaposlili so se še pred uveljavitvijo zakona) in ustvarjajo kar precejšnje dobičke. Če bi kdo kdaj zahteval, da obračunajo prispevke od dobičkov, bi lahko takoj zaprli firmo. Žal imamo tako zakonodajo, da je še tisti, ki jo pišejo ne razumejo prav dobro, upam pa, da bo nekdo res sprožil ustavni spor oz. da bodo zadevo dokončno dorekli in spravili od sebe kakšno tolmačenje.
bana
Računovodja
Računovodja

Tale tema me je tako ziritirala, da sem poskusila sama najti odgovor na njo. Torej 209. člen ZPIZ-1 v 1. odstavku pravi:

(1) Osnova iz druge alinee prvega odstavka 207. člena tega zakona (v nadaljevanju: zavarovalna osnova) se za samozaposlene in kmete določi glede na doseženi dobiček zavarovanca, v katerem niso upoštevani obračunani prispevki za obvezno zavarovanje ter znižanje in povečanje davčne osnove, razen razlike v obrestih, skladno z zakonom, ki ureja dohodnino, in sicer:

Nadalje pa 2 odstavek govori takole:

(2) Uvrstitev v zavarovalno osnovo se določi na podlagi zadnje odmerne odločbe o davku iz dejavnosti oziroma zadnjega obračuna akontacije dohodnine od dohodka, doseženega z opravljanjem dejavnosti oziroma zadnje odločbe o odmeri dohodnine in glede na podatke o povprečni plači oziroma minimalni plači za leto, na katero se nanaša akontacija dohodnine od dohodka, doseženega z opravljanjem dejavnosti. Kot povprečna plača iz tega člena se šteje zadnji objavljeni podatek Statističnega urada Republike Slovenije.

Torej , če prav razumem, zakon govori le o tistih samozaposlenih, ki opravljajo dejavnost v skladu z Zakonom o dohodnini in ne po Zakonu o gospodarskih družbah. V tem primeru dajejo notarji in odvetniki ljudem napačne informacije. Naj me kdo popravi, če razmišljam napačno.
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Poskus popravka :

citirane določbe se nanašajo tudi za lastnike-poslovodne osebe, če so zavarovani po 40 in imajo dohodke po pogodbi o poslovodenju. Za osnovo se upošteva dohodek od poslovodenja + obračunani prispevki.

Če nimajo dohodkov, pa je osnova = najnižja pok. osnova.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Kaj je osnova za plačilo prispevkov in način izračuna je predpisano z Zakonom o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ter ustreznimi izvedbenimi predpisi: Pravilnik o postopku za razvrščanje v zavarovalne osnove.

Vendar pa je potrebno najprej vedeti kdo je po tem zakonu samozaposleni. Ti so opredeljeni v 1. odstavku 15. členu zakona:
- samostojni podjetniki;
- osebe, ki z osebnim delom opravljajo kulturno, umetniško ali kakšno drugo kulturno dejavnost.... in so skladno z zakonom vpisani v register samostojnih dejavnosti...
- opravljajo samostojno dejavnost s področja zadravstva, socialne varnosti...(zasebni zdravniki, zasebni veterinarji, zasebni farmacevti, zasebni fizioterapevti....);
- opravljajo odetniško, notarsko dejavnost v skladu z zakonom;
- samostojno opravljajo drugo dovoljeno dejavnost.

Lastniki/ poslovodne osebe, ki niso zavarovani na drugi podlagi pa se obvezno zavarujejo na podlagi 2. odstavka 15. člena (nič kaj priljubljena osnova zavarovanja 040).

In glede na takšno delitev samozaposlenih, zakonodaja v nadaljevanju določa višino osnove ("vir osnove"), ki je podlaga za zavarovanje:
- 207. člen: osnova za plačilo prispevkov so za samozaposlene v RS.... zavarovalne osnove;
- 4. odstavek 208. člena: Ne glede na določbe prve alinee 209. člena (tam je določen način in višina zavarovalne osnove za vse samozaposlene iz 1. odstavka 15. člena) je najnižja osnova za obračun prispevkov za zavarovance iz 2. odstavka 15. člena (torej poslovodne osebe, ki so hkrati lastniki družb) zakona, najnižja pokojninska osnova;
- 209. člen: kriteriji za ugotavljanje osnove: glede na doseženi dobiček zavarovanca, v kateri niso upoštevani obračunani prispevki za obvezno zavarovanje. Podatek iz obračuna akontacije davka iz dejavnosti, razen pri zasebnikih, ki ugotavljajo davčno osnovo na podlagi normiranih odhodkov. Zavarovanci so razdeljeni v razrede glede na doseženi dobiček/dohodek v primerjavi z letno povprečno plačo v RS v preteklem letu. Najnižja osnova je minimalna plača.

Podroben način izračuna in specifičnosti posemezne vrste dohodka, je opredeljen v Pravilniku o postopku za razvrščanje v zavarovalne osnove (Ur.l.RS 49/2006 in sprememba pravilnika v Ur.l.RS 38/2007). Iz pravilnika izhaja, da se tudi pri poslovodnih osebah/lastnikih upošteva dohodek prejet za vodenje poslovnega subjekta - to je v primerih, ko lastnik/direktor prejema dohodek po pogodbi o poslovodenju. Vendar ne glede na višino dohodka, zavarovalna osnova ne more biti nižja od najnižje pokojninske osnove. Kolikor le-ta prejema "plačo", ne glede na prijavo v zavarovanje (prijava 040, plača kot delovno razmerje), ta ne sme biti nižja od zneska, ki izhaja iz zakona. Če je plača nižja, potem niso bili plačani vsi prispevki in zato tudi ni/ne bo priznavanja celotne pokojninske dobe (191. člen zakona o pokoj. in invalid. zavarovanju).

Najnižja pokojninska osnova se praviloma spremeni enkrat do dvakrat na leto. Izražena je v neto znesku, zato jo moramo preračunati v bruto znesek z uporabo povprečne stopnje prispevkov in davkov. Tako je:
- od 01.03.2008 najnižja pokojninska osnova 494,65 €, povprečna stopnja prispevkov in davka je bila še 36,20%, kar da bruto zavarovalno osnovo 775,31 €;
- v Ur.l. RS 33/2008 z dne 4.4.2008 je objavljena nova povprečna stopnja prispevkov in davka, insicer 35,05%, kar pomeni, da je najnižja bruto zavarovalna osnova od 01.04. dalje 761,59€.

LP
janao
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a janao »

Še eno pojasnilo bi prosila.

Prejšnji teden sem napisala, da so lastnika enoosebne družbe na ZZZS zavarovali pod šifro 001. Ta teden pa je dobil povabilo s strani ZZZS naj se tam javi. Verjetno zato, da mu spremenijo šifro na 040.

Zanima me koliko časa imaš čas, da se odzoveš na vabilo?
In ali je sploh ta čas zavarovan? Potrjen obrazec M1 s strani ZZZS ima.

Gre se sicer zato, da se sedaj urejajo papirji, da bi se tej družbi pridružil še en družbenik z namenom, da bi se potem ta prvotni lahko zaposlil pod 001.
jana
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Vzrok, zakaj so ga povabili na razgovor vedo samo na ZPIZ, zato počakajte. Prav gotovo pa se temu vabilu morate odzvati in to čimprej, saj boste le na ta način dobili odgovor na svojo dilemo. Četudi bi vam spremenili osnovo zavarovanja, boste morali le doplačati razliko v prispevkih, če so ti obračunani od nižje osnove (in seveda popraviti obrazec M1).
Direktor/poslovodja - lastnik enoosebne družbe (ta pojem je enak) mora biti obvezno zavarovan od dneva vpisa v register, če ni zavarovan na drugi podlagi. Če so ga na ZSSZ zavarovali kot osebo v delovnem razmerju, so najbrž tudi morali imeti tehten razlog. Tudi tam ne upoštevajo osebnih želja, kakšno podlago bi zavarovanec želel imeti. So namreč primeri, ko ima zaradi narave dela delovno razmerje prednost pred opravljanjem poslovodne funkcije. Npr. če zdravnik ustanovi enoosebno družbo, kjer opravlja zdravniško službo in je hkrati direktor, ima delo zdravnika (delovno razmerje) prednost pred delom direktorja (poslovodna oseba, ki je hkrati lastnik družbe).

Počakajte!
LP
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Slovan: Npr. če zdravnik ustanovi enoosebno družbo, kjer opravlja zdravniško službo in je hkrati direktor, ima delo zdravnika (delovno razmerje) prednost pred delom direktorja (poslovodna oseba, ki je hkrati lastnik družbe).

To je seveda logično v primeru, če je edini zdravnik.
In ta logika bi morala veljati pri vsaki enoosebni družbi (absolutno v primeru če nima drugih zaposlenih) : bistveno je (ima prednost) delo - če ni opravljenega posla (dela), ni kaj poslovoditi (direktorovati). lp
Odgovori