knjiženje bonitete pri plači

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
simonas
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia
Kontakt:

knjiženje bonitete pri plači

Odgovor Napisal/-a simonas »

Podjetje nam plačuje nezgodno zavarovanje za katerega moram nato obračunat boniteto, ker je upravičenec zavarovanec in ne podjetje.

Račun poknjižim normalno kot davčno nepriznane stroške in obveznosti do dobavitelja.

Kako naj obračunam pri plači.

Bruto se mi poveča za znesek bonitete in ga knjižim normalno na 47/25, vendar pa se mi potem za obračunom dohodnine znesek bonitete zopet odbija. Knjižila sem ga na kto 251, ki pa se mi zdaj samo povečuje, kar očitno ni vredu.

Mi lahko kdo pomaga?? Prosim!
Simona
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Račun poknjižim normalno kot davčno nepriznane stroške in obveznosti do dobavitelja.
Stroške zavarovanja, ki jih vključite v boniteto in od tega obračunate tako prispevke kot dohodnino, so davčno priznani odhodki. S prejetim računom ste jih že evidentirali kot stroške, zato jih ne vključite ponovno med stroške - kot bruto plačo.

Boniteta povečuje osnovo za obračun prispevkov in dohodnino, torej povečuje bruto plačo zgolj kot obračunska kategorija in je ne vključujete ponovno v strošek.

Primer evidentiranja:
Prejeti račun za zavarovanje (ki bo kasneje vključen kot boniteta): 473/220
- bruto plača brez vključene bonitete: 470/250
- razporeditev bruto plače: 250/251 neto; 250/253 - prispevki od plač, vključno s prispevki od bonitete;
- dohodnina: 250/254

itd. knjiženje celotnega obračuna plač:474262 (prispevki delodajalca vključno s prispevki od bonitete).

LP
simonas
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a simonas »

Najlepša hvala za odgovor! Šele zdaj vidim, da sem si res neumno nastavila knjižbo. HVALA!
Simona
Odgovori