Rabim hitro pomoč-malica, dnevnice

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
uni
Super računovodja
Super računovodja

Rabim hitro pomoč-malica, dnevnice

Odgovor Napisal/-a uni »

Končno je znano glede nove višine minimalne plače, pripravljam plače, pa me je zmedla objava v UL 19/08, kjer so navedene nove višine dnevnic, ki veljajo za negospodarstvo(po moje, ker je sprejel sklep minister za javno upravo c soglasju z sindikati negospodarskih dejavnosti) in velja od 26.2.2008.

Sedaj pa bi rada preverila, če za gospodarstvo še vedno velja malica 5,54 eur/dan , in domača dnevnica 12-24 ur 15,02 eur, 8-12 ur 7,51 eur..
ali pa je kakšna sprememba.
In tudi za tujino sem videla objavljene neke nove višine dnevnic za posamezne države, sedaj pa ne morem več najti-mislim, da so bile tudi te spremenjene samo za negospodarstvo, za gospodarstvo pa ostajajo iste.
Je npr.za Italijo drugi kraji še vedno 50 eur osnova?

Rada bi potrditev teh še veljavnih zneskov, da lahko dokončam plače danes.
MATEJA37
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a MATEJA37 »

Pozdravljeni,

mislim, da je za Italijo 55 €. Novi zneski dnevnic v tujini veljajo od 25.03.2007 (Ur.list 16/2007).
Če pa novi zneski (2008) veljajo tudi za gospodarstvo pa ne vem, čeprav se tiče tudi nas. V pojasnilu DURS 4210-187/2007, 4.5.2007 piše sledeče, da se delodajelc s področja gospodarstva, ki ga zavezuje kolektivna pogodba, ki se glede višine dnevnice za službeno potovanje v tujino sklicuje na uredbo za tujino, pri izplačilu te dnevnice upošteva višino iz omenjene priloge-ne glede na to, da skladno s 1. členom uredbe za tujino to ureja povračilo stroškov za službena potovanja v tujino za javne uslužbence v organih državne uprave in pravosodnih organh ....

Bom še malo pogledala. Prosim še za kakšno mnenje.

Lp
Mateja
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Hvala.Kako pa je z domačimi dnevnicami in malico?
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Res se fuzl opravičujem za sitnarjenje, ampak bi tok rada te plače danes čez spravla ....prej sm čakala min.plačo,zdej me je pa to zmedlo.

Hvala,če kdo lahko pomaga in pove, koliko izplačuje on?
janao
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a janao »

Če je še aktualno.

Ti zneski dnevnic ne veljajo za gospodarstvo. To velja za javni sektor, zato je tudi spodaj podpisan minister za javno upravo.
jana
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Hvala ,saj tako sem razumela tudi jaz,vendar raje preverim, da kaj ne izpustim in da nimam kasnejših popravkov.
Torej je še vedno malica 5,54 eur za gospodarstvo, dnevniva 15,02 eur, 7,51 eur...in za Italijo drugi kraji 50 eur?
MATEJA37
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a MATEJA37 »

Pozdravljeni,

sem šla prebrat Uredbo o višini povračil....., ki se ne vštevajo v davčno osnovo (Ur.list 140/2006) in piše v 4. členu

(1) Če traja službeno potovanje v Republiki Sloveniji (v nadaljnjem besedilu: Slovenija) nad 12 do 24 ur, se v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja ne všteva dnevnica do višine 15,02 eura; če traja službeno potovanje v Sloveniji nad 8 do 12 ur, se v davčno osnovo ne všteva dnevnica do višine 7,51 eura; če traja službeno potovanje v Sloveniji nad 6 do 8 ur, se v davčno osnovo ne všteva dnevnica do višine 5,26 eura.
(2) Če traja službeno potovanje v tujini nad 14 do 24 ur, se v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja ne všteva dnevnica do višine zneska, ki je za posamezno državo oziroma območje določen v predpisu Vlade Republike Slovenije, ki ureja povračila stroškov za službena potovanja v tujino (v nadaljnjem besedilu: predpis Vlade); če traja službeno potovanje v tujini nad 8 do 14 ur, se v davčno osnovo ne všteva dnevnica do višine 75 odstotkov zneska iz predpisa Vlade; če traja službeno potovanje v tujini nad 6 do 8 ur, se v davčno osnovo ne všteva dnevnica do višine 25 odstotkov zneska iz predpisa Vlade.
(3) Če je narava dela takšna, da se v pretežni meri opravlja izven sedeža delodajalca in se delo opravlja na območju Slovenije, delojemalec pa se vsakodnevno vrača v kraj kjer prebiva, se v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja, ne glede na določbe prvega in drugega odstavka tega člena, ne všteva povračilo stroškov prehrane med delom, do višine in pod pogoji, ki so določeni v 2. členu te uredbe.

Moje mnenje je, da dnevnice, ki so še davčno priznane velja 1. odstavek tega člena (dnevnice za potovanje doma).
Za tujino se pa drugi odstavek sklicuje na predpis Vlade Rep.Slovenije, ki ureja povračila stroškov za službena potovanja v tujino in ta se je v letu 2007 spremenil, zato za tujino veljajo nove dnevnice.

Kakor sem že napisala, se delodajalec s področja gospodarstva, ki ga zavezuje kolektivna pogodba in ki se sklicuje na uredbo za tujino, pri izplačilu te dnevnice upošteva višino iz priloge. In po kolektivni pogodbi, ki velja za nas, obračunamo domače dnevnice po 5,26€,..., za tujino se pa držimo dnevnic iz leta 2007.

In za prehrano velja tudi še vedno 5,54 €.

Lp
Mateja
Odgovori