Ponovno obrazec ddv-o

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Janina1
Super računovodja
Super računovodja

Ponovno obrazec ddv-o

Odgovor Napisal/-a Janina1 »

Srčki, a je to res, da se vpisuje v davčno knjigo prejetih faktur neto vrednost/brez ddv/ nabav osnovnih sredstev pod 11 in pod 8, tako da pride v obrazcu ddv-o vrednost brez ddv pod 31 in pod 35. Ne zdi se mi logično, ampak pri ddv-ju postaja vedno več nelogičnosti, najhujše so razno-razne izjeme.

Hvala za pravilno mnenje.
Lepo vas pozdravljam.

Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde 8)
febo

Odgovor Napisal/-a febo »

V davčne knjige in obrazec DDV-O se kot osnova vedno vpisujejo vrednosti brez DDV. Glede vpisovanja v rubrike 31 in 35 je točno in v primerjavi s starim obrazcem ni nobenih sprememb (bile so rubrike 21 in 25).

LP :sklovn: :sklovn: :sklovn:
Janina1
Super računovodja
Super računovodja

To mi ni jasno, zakaj mora biti isti znesek 2x vpisan notri, pod 31 sploh ne bi bilo potrebno vpisovati zneska neto OS, če je že pod 35. A veste, izračun nazaj od davka do neta se ne ujema v obrazcu, če je 2x vpisano. A je to vseeno prav?
Lepo vas pozdravljam.

mansu1
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ptuj

Odgovor Napisal/-a mansu1 »

Glede tega je že bila tema na forumu. Ko sem bila v tej dilemi ali znesek za osnovno sredstvo vpisati v obe postavki,31 in 35, sem poklicala na Durs. Tam so mi dali pojasnilo, da se znesek za osnovno sredstvo vpiše samo pod št.35 in ne tudi pod 31.Tako sem naredila. In ker po dveh mesecih ni nihče poklical, da bi bilo kaj narobe..sklepam, da je tako pravilno. In tako delam.

lp
Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je
takih, ki jih lahko rešimo sami. (Lyndon B. Johnson)
Janina1
Super računovodja
Super računovodja

Hvala vam za pameten odgovor, ta tema in še mnoge druge, vem, da so že bile na forumu, ampak nikoli ne morem biti 100 % kdo ima prav, ker je toliko različnih mnenj.

Lepo se imejte na lep sončen dan. :roll:
Lepo vas pozdravljam.

pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

12345ab napisal/-a:nikoli ne morem biti 100 % kdo ima prav, ker je toliko različnih mnenj.
Upam, da se bodo tudi svetovalci kdaj uskladili.
IKS med drugim naštevanjem kaj se vpisuje v polje 31 in česa ne, piše: "Vpisujemo tudi nabavno vrednost nepremičnin in drugih osnovnih sredstev, katerih vrednost hkrati vpisujemo v polje 34 oziroma 35."
mansu1
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ptuj

Odgovor Napisal/-a mansu1 »

12345ab napisal/-a:Hvala vam za pameten odgovor,
. :roll:
Hmm :?
Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je
takih, ki jih lahko rešimo sami. (Lyndon B. Johnson)
febo

Odgovor Napisal/-a febo »

Podatek v rubriki 31 je davčna osnova in v njega se vpisujejo vse davčne osnove od DDV prikazanega v rubriki 41 (razen pridobitev iz EU). Zato se v to rubriko vpisuje tudi osnova od nabave nepremičnin in osnovnih sredtev. Zneski v rubrikah 34 in 35 so za DURS informativne narave oz. kontrolni podatek v primeru večjih odstopanj od normalnih obračunov DDV. Zdi se mi smiselno, ker se s tem izogibamo vsakokratnim davčnim kontrolam v primeru večjih vračil DDV zaradi nabave osnovnih sredtev.

LP :sklovn: :sklovn: :sklovn:
sm
Računovodja
Računovodja

Re: Ponovno obrazec ddv-o

Odgovor Napisal/-a sm »

Spet dilema okrog tega.
Če povzamem:
v DDV-o rubriko 34-nabavna vrednost nepremičnin in 35-nabavna vrednost drugih OS vpisujemo osnove vseh nabav OS (konti 027 in 047), ki so hkrati vštete tudi v rubriko 31-nabave blaga in storitev.

Dilema:
torej v 34 in 35 - ne vpisujemo zneskov nabav nepremičnin, ki so obračunane po 76a členu,
ne vpisujemo zneskov nabav OS, prejete iz EU - kaj pa uvoz OS - po interpretaciji zgornjega odstavka - bi uvoz moral biti vključen.
ne vpisujemo zneskov nabav OS od malih davčnih zavezancev,
ne vpisujemo zneskov nabav OS - oproščene nabave.

UH - pa še to - ali vpisujete med te vrednosti tudi nakup mobitela za 1,00 EUR - jaz jih vodim v registru OS - torej bi jih tudi morala tu poračati..
Odgovori