konto 490

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
SINONIM
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

konto 490

Odgovor Napisal/-a SINONIM »

Glede na to, da imamo proizvodnjo stroške materiala, plač, amortizacije,
elektrike, ki sestavljajo kasneje na razredu 6 lastno ceno vlečem preko konta 4900 v dobro.

Ali potem, ko sestavljam poslovni izid pač ne upoštevam teh stroškov, ker se ti stroški nahajajo najprej v razredu 6 potem pa gredo skozi odhodki konto 7000 ven.

Prosim za čimprejšnji odgovor!

lp :sneodobren: :sneodobren: :sneodobren:
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Točno tako. Stroške, ki jih prenesete na proizvode, začasno, do odprodaje se tako stroški zadržujejo v zalogah in lahko tudi nislo odhodek obdobja, v katerem nastajajo. Ostale stroške pa normalno prenesete konec leta na odhodke - ti so odhodki obdobja, v katerem so nastali.

A imate izbrano metodo vrednotenja proizvodnje?
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
SINONIM
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a SINONIM »

ja naredila sem tako kot ste mi napisali. razred 4 imam sedaj izravnan ( je 0). na rrazredu 7imam potemtakem rezultat podjetja za mesec januar.

ko pa moram narediti poslovni izid za mesec januar in sem plače in ostale stroŠke prenesla preko konta 490 na razred 7 kako naj v bilanco vnesem te stroŠke, če so pa Že v zalogah na razredu 6 nekaj pa jih je na razredu 7

prosim help! :sjezen: :sjezen:

Velike črke so bile samodejno zamenjane z malimi.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Kot sem omenil, "stroški se zadržujejo v zalogah". Odhodek glede stroškov, ki ste jih prenesli na zaloge nastane, ko se zmanjša zaloga (odproda). Knjižnva vrednost zalog je odhodek, ki se je do sedaj zadrževal v zalogah. Odhodek je nastal v obdobju, ko je bila zaloga zmanjšana in ne, ko je nastal strošek.

Kar je preneseno v R 7, tudi vrednost zmanjšanja zalog, je odhodek, ostali stroški, od zalog ki so še v zalogah (v skladišču), so še vedno "zadržani" v zalogah.

Niste mi odgovorili - kakšno metodo vrednotenja proizvodnje uporabljate? Uporaba ene izmed metod je po SRS obvezna. :spomezik:

Malce težko razumljivo, a bo šlo.

Poglejte še na povezavo: http://www.racunovodja.com/forum/viewto ... ght=#97168 , in še v povezavo v tej povezavi: http://www.racunovodja.com/forum/viewto ... t=material .
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
logika
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a logika »

vodim zalogo po povprečnih tehtanih cenah.
Nabava materiala pa pač po nabavnih cenah.

Samo še en odgovor prosim.

Glede na to, da te stroške (plač,elektrike,amortizacije) vlečem na razred 6 in iz 6 v 7 me zanima kako naredim poslovni izid (podatki o stroških plač, amortizacije, elektrike) saj če tako gledam v razredu 4 teh podatkov ni več saj so na zalogi. Potem takem imam v razredu samo še nekaj malega stroškov, ki so ostali na razredu 4 in se ne vlečejo naprej na proizvodnjo.

Napisali ste, da na koncu leta preostale stroške dam v odhodke, kateri konto mi priporočate.

:szardi: :szardi:
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Poglejte v kontni načrt http://www.si-revizija.si/publikacije/s ... adruge.pdf , kjer je navedeno:
49 prenos stroškov
490 - Prenos stroškov v zaloge
491 - prenos stroškov neposredno v odhodke.

Ko sem omenil vrednotenje proizvodnje sem imel mislih nekaj drugega :spomezik: ;

Če ste prebrali prispevek http://www.racunovodja.com/forum/viewto ... t=material , je ga. Slovan tam omenila med drugim tudi tole:
slovan napisal/-a: Zaloge proizvodov ovrednotimo v višini lastne cene, ki je lahko:
- v višini proizvajalnih stroškov: ki so neposredni stroški materiala, neposredni stroški dela, neposredni stroški storitev, neposredni stroški amortizacije in posredni proizvajalni stroški (posredni stroški v širšem ali ožjem pomenu);
- v višini zožene lastne cene, ki obsega proizvajalne stroške v ožjem pomenu, posredne stroške nakupovanja, posredne stroške prodajanja in posredne stroške splošnih služb;
- v višini polne lastne cene itd... (več o tem si preberite v SRS 4/2006).
Stroški, ki jih prenašate na proizvode, odvisno od izbrane metode, gredo prek konta 490 na zaloge, ostali pa prek 491 direktno na odhodke.

Običajno v manjših storitvenih firmah prenašamo stroške koncem leta prek 491 na odhodke in se ne obremenjujemo s proizvodnjo. A SRS ne dovoljujejo vrednotenja zalog gotovih proizvodov s vsemi stroški. Razumem vas, da je za vas to malce tuje..., mogoče je vam najbolj razumljiva uporaba metode v višini proizvajalnih stroškov. To so stroški, ki so bolj ali manj povezani z proizvodnjo.

SRS 4 JE TU: http://www.si-revizija.si/racunovodje/d ... /SRS04.pdf .

Tu je govora o tem, kako dobite vrensot zalog (=vrednotenje proizvodnje) . Malce komplicirano izgleda... a vse se da, če je volja.
Mirko Slika
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

logika napisal/-a:Glede na to, da te stroške (plač,elektrike,amortizacije) vlečem na razred 6 in iz 6 v 7 me zanima kako naredim poslovni izid (podatki o stroških plač, amortizacije, elektrike) saj če tako gledam v razredu 4 teh podatkov ni več saj so na zalogi. Potem takem imam v razredu samo še nekaj malega stroškov, ki so ostali na razredu 4 in se ne vlečejo naprej na proizvodnjo.
Res je malce težje razueti, da stroški, ki so v zalogah še ne predstavljajo odhodka. Poslovni izzid pa se izdeluje glede na odhodke in prihdke. Vsak strošek pač ni takoj tudi odhodek, pač pa se nekaj časa zadržuje v zalogah. Odhodek nastane, ko proizvode prodamo. Kar smo prenesli prek 490 na zaloge (prek kontov v R 6), del stroškov, ki predstavljajo prodano količino je šele odhodek.

Nekaj drugega pa je, če stroškovno spremljate nek izdelek in analizirate, kakšen rezultat bi dosegli ob prodaji. Ali slučajno stroški ne presegajo njegove prodajne cene.

Upam, da nisem zašel....
Mirko Slika
Odgovori