Ddv pri prefakturiranju stroŠkov

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
logika
Začetnik
Začetnik

Ddv pri prefakturiranju stroŠkov

Odgovor Napisal/-a logika »

Smo podjetje, ki ima v lasti poslovne prostore. Glede na to, da oddajamo
prostor v najem moramo najemojemalcu prefakturirati najemnino, ki jo prefakturiramo z 20% DDV. Postavlja pa se mi vprašanje pri prefakturiranju komunalnih stroškov za vodo. Voda je s strani komunale obdavčena po znižani stopnji 8,5%. Jaz mislim, da moramo stroške porabljene vode našega najemojemalca zaračunati z 20% DDV.
Prosim za čimprejšnji odgovor!

Hvala! :spomezik: :spomezik: :spomezik:
MARJETICAVA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a MARJETICAVA »

Ne, stroške vode prefakturirate po isti stopnji DDV kot ste dobili fakturirano od vodovoda, to je po 8,5%.
bojča
Računovodja
Računovodja
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a bojča »

"logika" jaz naredim prefakturiranje takole .... so mi svetovali na seminarju za DDV.

Ko dobim račun dobavitelja z 20 ali pa z 8,5 DDV si upoštevam v stroške in vstopni DDV samo toliko kot je naš del (npr. 50% od tega). 50% zneska osnova+DDV dam na prehodni konto npr.145 in ta znesek prefakturiram naprej kupcu.

Seveda je zaračunani račun (prefakturiranje) brez DDV in napišem klavzulo: DDV ni obračunan v skladu s c.točko 6.odstavka 36.člena ZDDV-1.

Tako mi je svetovala na seminarju iz ZRFR.

Lp :)
MATEJA37
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a MATEJA37 »

Pozdravljeni,

to ne gre za pravo prefakturiranje. Zato se ne knjiži preko prehodnih kontov. Zaračuna pa se ddv po takšni stopnji, kot smo dobili mi zaračunanega. Več piše v IKS-u 10-11/2007 B.4.7.

Lp
Mateja
Odgovori